23.08.2010.

U Samoboru je održan međunarodni ljetni volonterski kamp

Volonteri ličili i uređivali prostore

U Samoboru je održan međunarodni ljetni volonterski kamp

Ovog ljeta održan je po prvi put u Samoboru međunarodni volonterski kamp, koji je okupio mlade entuzijaste iz Europe i svijeta u zajedničkoj misiji – promicanju volonterstva kao društveno korisnog oblika ponašanja, ali i kulturne razmjene na jedan drugačiji način. Tako su mladi studenti iz Češke, Poljske, Srbije, Italije, Španjolske i Južne Koreje, živeći dva tjedna u našem gradu, upoznali ponešto o lokalnoj povijesti, prirodnim ljepotama i kulturi Samobora i Zagreba, ali i svojim volonterskim radom dali mali doprinos lokalnoj zajednici koja ih je ugostila.

Kamp je bio organiziran na dvije lokacije. Jedna je bila u Centru za odgoj i obrazovanje Lug gdje su volonteri uređivali park i jezero, oličili školski hodnik Centra te očistili podrum središnje zgrade (Balagovog dvorca) koji se u budućnosti planira urediti kao multimedijski prostor. Osim toga, volonteri su zajedno s lokalnim volonterima, članovima Volonterskog centra Samobor, dva dana ličili stolariju i ogradu Dječjeg vrtića Grigora Viteza. U studijskom dijelu kampa volonteri su sudjelovali u kreativnoj radionici Mogućnosti volontiranja u Samoboru, na kojoj su temeljem volonterskih iskustava u vlastitim sredinama iznijeli korisne prijedloge za razvoj volonterstva u Samoboru.

Organizaciju kampa omogućili su, uz Volonterski centar Samobor, i Volonterski centar Zagreb (koji je regrutirao međunarodne volontere i osigurao voditelja kampa), Grad Samobor (koji je osigurao troškove hrane za volontere i tekuće troškove), Centar za odgoj i obrazovanje Lug (osiguravši smještaj i materijal za rad) te Dječji vrtić Grigora Viteza, koji je pokrio troškove hrane i dio materijala za rad u sklopu vrtića. Ujedno su uspješnoj realizaciji ovog kampa doprinijeli gradsko komunalno poduzeće Komunalac, kao i sponzori: slastičarnica U prolazu, Boje i lakovi te Fimaprom.

Volonterski centar Samobor ovim putem najiskrenije zahvaljuje Gradu Samoboru, Centru Lug, Volonterskom centru Zagreb i svim sponzorima te se preporuča za buduću suradnju, a sve zainteresirane za volontiranje u Samoboru poziva da se jave na mail adresu: vcs_smb@yahoo.com ili nas posjete svakog četvrtka od 17 do 19 sati u gradskom prostoru za udruge mladih, Šetalište dr. Franje Tuđmana 9 (iznad Vinarsko-vinogradarske udruge, u parku Samoborskog muzeja).

K.Č.

Foto: Međunarodni i lokalni volonteri u obilasku Starog grada

 

U Samoboru je održan međunarodni ljetni volonterski kamp

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002