23.03.2010.

Župa sveti Martin pod Okićem organizirala je križni put od Male Gorice do Svetog Martina

Za prvi put i više nego uspješno

Župa sveti Martin pod Okićem organizirala je križni put od Male Gorice do Svetog Martina

Po prvi put u svojoj povijesti župa sveti Martin pod Okićem organizirala je križni put kroz župu. I to vrlo uspješno, ako je suditi prema odazivu župljana i zadovoljstvu župnika crkve sv. Martin pod Okićem, vlč. Josipa Karasa.

- Moram priznati da me pomalo i iznenadio odaziv župljana, okupio ih se jako lijepi broj, u jednom trenutku čak oko 130, od čega velik broj mladih i djece. Iako se radilo o 20-ak kilometara križnog puta od Male Gorice do Svetog Martina, poteškoća sa svladavanjem puta nije bilo, zahvaljujući i mještanima sela kroz koja se prolazilo, a koji su hodočasnicima nudili okrepu domaćom hranom i pićem – kaže vlč. Josip Karas, dodajući kako ovaj prvi svetomartinski križni put vjerojatno neće ostati i posljednji, obzirom da se razmišlja pretvoriti ga u tradicionalno okupljanje.

Sam križni put počeo je u jutarnjim satima u subotu, 13. ožujka, ispred križa u Maloj Gorici (kod bunara), u ulici Vlatka Mačeka. Uslijedio je potom put do kapele Srca Marijinog i male kapele u Molvicama, potom do kapele sv. Josipa, križa u Konščici, kapele kod trgovine i kapele sv. Antuna u Klakama, te završnica do kapele u Podgrađu, zatim do velečasnog Pavela u Drežniku, svetog Roka u Galgovu i za kraj Falaščak te Sveti Martin.

- Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva svake godine poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom. Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega što im je osobito drago, npr. mesa, alkohola ili cigareta... Neki odluče svaki dan ili pak nekoliko puta tjedno poći na svetu misu. Drugi pak odluče na početku korizme da će svaki dan naći pola sata vremena za molitvu, za razgovor zdravlja, humanosti i plemenitosti, a mi smo odlučili pozvati sve vjernike da nam se priključe na križnom putu – mogli bismo parafrazirati za kraj poziv kojeg je vlč. Josip Karas bio uputio vjernicima uoči križnog puta. Očito je poruka naišla na plodno tlo, koje će, izgleda, uroditi novom vjerničkom tradicijom u Svetom Martinu pod Okićem.

K.S.

FOTO: Fotoklub Klik

 
23.03.2010.

Održana osnivačka skupština Društva sv. Izidora Seljaka

Četiri grupe za zaštitu baštine

Održana osnivačka skupština Društva sv. Izidora Seljaka

U ponedjeljak, 22. ožujka, održana je u župnoj dvorani župe Krista Kralja u Domaslovcu osnivačka skupština Društva sv. Izidora Seljaka, unutar udruge Ekosspiritus. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutni su bili svi naraštaji predstavnika vjernika iz svih župa Grada Samobora. Ispred inicijalnog odbora skupštinu je vodio Radovan Librić, vjeroučitelj koji je putem multimedijalne prezentacije motivirao prisutne na razmišljanje o identitetu Grada Samobora i njegovoj katoličkoj baštini, koja u hrvatskom narodu nije sporedna činjenica nego daje snažan pečat životu naroda. U živote ljudi grada Samobora i njegovih sela utkani su kroz stoljeća kršćanski simboli i vrednote koje obilježavaju njegov ukupni identitet.

Skupština je prihvatila prijedlog da nova udruga djeluje u četiri velike interesne grupe koje će ostvarivati ciljeve okupljene pod nazivima: Zavičajna zbirka, Narodne nošnje samoborskog kraja, Tradicionalni vrt i Samoborski kipec.

Prva grupa želi popunjavati zavičajnu zbirku koja već postoji u udruzi. Druga grupa želi prezentirati bogatstvo narodne nošnje koju je domaći puk stvarao stoljećima. Treća skupina želi sakupiti domaće sjemenje povrća i sadnice cvjetnih trajnica koje su krasile vrtove samoborskih žena, a četvrta skupina će prikupljati fotografije, stvarajući arhivu koja želi sačuvati lica ljudi, građevina i vizure našega grada. Želja je članova imati edukacijske radionice, priređivati izložbe, provoditi projekte u cilju očuvanja i prezentiranja baštine, obnoviti štovanje sveca koji je u davnim vremenima imao svoje oltare u našim crkvama, a nadasve slobodno vrijeme provesti u kvalitetnom druženju i zajedništvu, ostvarujući zadane ciljeve.

Društvo će svoje sjedište imati na Cerini, gdje udruga Ekosspiritus obnavlja staru zidanicu, pretvarajući je u prostor za boravak članova i prijatelja. Društvu je pristupilo više od trideset članova svih naraštaja, a izabrano je i vodstvo: predsjednica - Božica Dejanović, potpredsjednik – Vlado Kenda, tajnica i rizničarka – Lidija Momić, titularne dopredsjednice, najstarije članice – Evica Vlahović i Ana Frkin.

Društvo će se ponovno okupiti u svibnju, kada će proslaviti svog zaštitnika. Poželimo Društvu bogat život pun aktivnosti, koje će potvrđivati da samoborski kraj pripada europskom kulturnom krugu u kojem je hrvatski čovjek tijekom svoje povijesti bio ne samo dionik, nego i aktivan stvaratelj kulture.

Radovan Librić

 

Župa sveti Martin pod Okićem organizirala je križni put od Male Gorice do Svetog Martina

Održana osnivačka skupština Društva sv. Izidora Seljaka

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002