01.12.2023.

26. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

K'o vrućim nožem kroz putar

26. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

U samo sat i pol (plus Aktualni sat) samoborski gradski vijećnici su u četvrtak, 30. studenoga, izglasali 33 točke koje su se našle na dnevnom redu 26. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora.

Prvi je na redu bio Prijedlog proračuna Grada Samobora za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026., čijih je oko 200 stranica sažela za vijećnike privremena pročelnica za financije Jelena Sirovica, pobrojavši kapitalne i ostale projekte u sljedećoj godini, za koje bi trebalo biti dostatno 91,5 milijuna eura, odnosno 10% više u odnosu na tekuću 2023.

(G)radit će se na sve strane: škola i sportska dvorana na području nekadašnje vojarne, dogradnja škole u Bregani i izgradnja sportske dvorane, rekonstrukcija i nadogradnja škole u Rudama, gradnja vrtića u Perivoju, nastavak dogradnje Dječjeg vrtića Izvor u Krklecovoj ulici, završetak sanacije Vile Allnoch, izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Samobor, slijedi nova faza uređenja Rudnika sveta Barbara u Rudama, nabava novih vatrogasnih vozila, postavljanje sunčanih elektrana na objektima javne namjene, izgradnja Centra za tehničku kulturu, modernizacija postojeće javne rasvjete i još puno toga. Od sljedeće godine i Ustanova Sportski objekti Samobor postaje proračunski korisnik pa se očekuju i prihodi od njihovih usluga.

Amandmani koje je podnio vijećnik Matija Hržić (HDZ) nisu prihvaćeni, jer, zna se... Bilo je tu i smijeha i podsmjeha, a nešto kasnije mu je nezavisna vijećnica Irena Franceković predložila neka se kao član vladajuće stranke u državi, kao i ostali njegovi kolege, počne baviti projektima za velike novce, poput mosta preko Save, tunela kroz Stražnik i željeznice do Zagreba, a ne da tu iz bogatog gradskog proračuna žica sitnice za desetak tisuća eura.

Brzo su dalje redom i gotovo bez rasprave potrebnom većinom usvojene uobičajene brojne točke vezane uz proračun, a prije stanke novu Strategiju upravljanja gradskom imovinom Grada Samobora za razdoblje 2024. – 2030. predstavio je Vedran Vukobrat iz tvrtke Libusoft Cicom d.o.o., koja će strategiju i napraviti. Posao je složen i izazovan, o smjeru u kojem će se ići svoje će reći i politika, a nakon izrade strategije na gradskim je čelnicima da je svrsishodno koriste i bolje upravljaju imovinom.

Prema svemu što je naveo Vukobrat, možemo zaključiti da će sve puno i koštati, ali će barem, kao i sve dosadašnje strategije, poslužiti vladajućima da njome mahnu i viknu: Imamo strategiju! Dok ne dođu neki drugi i naprave novu.

Nadalje, odobrena je Komunalcu kupnja 4 nova vozila, smanjuju se neke stope poreza na dohodak, gradonačelnici je odobreno da potpiše ugovor o javnoj nabavi za izgradnju cjevovoda u Gradni, kao i za kupnju kuće i dvorišta od Župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu, koja bi trebala postati dom za starije. Park kod spomen križa na ulazu u nekadašnju vojarnu Taborec, na zahtjev Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – Odreda veze Glavnog stožera HV-a – 40. pukovnije veze, imenuje se Parkom Odreda veze ZZNG-a, a Štoosov odvojak postaje Ulica Pavla Štoosa – I. odvojak.

Točne podatke o izvršenju proračuna, što je zanimalo Matiju Hržića, dobit će pisanim putem, a pročelnica Sirovica dodala je da se proračun i dalje dobro puni, ali na gradskom računu više nema u prosjeku oko 10 milijuna eura, već oko 7,5.

Aktualni sat

Aktualni sat protekao je na uobičajen način, najprije komunalnim pitanjima HSS-ovih vijećnica Đurđice Jančikić i Marije Lindić, koja su se odnosila na loše stanje zavoja u Kozarčevoj ulici u Lugu i micanje dječjih igrala u tamošnjem parku te potrebu malčiranja manjeg terena u Vladimirovoj ulici u Hrastini. Gradski čelnici i dužnosnici su rekli da će to biti uzeto u obzir i riješeno.

Matija Hržić (HDZ) propitao se, tragom pisanja po društvenim mrežama, o zakonitosti odluke Komunalca o sankcioniranju građana koji u novom sustavu prikupljanja miješanog komunalnog otpada nemaju evidentirano njegovo odlaganje, pohvalio je gradsku vlast za povlačenje sredstava za izgradnju nove škole, uz upit koliki je tu udjel iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te zatražio aktiviranje međustranačkog vijeća.

Direktor Komunalca Renato Raguž u opširnom je odgovoru na vijećnikov upit rekao da je novi sustav gospodarenja otpadom uspješno implementiran, jer nakon samo mjesec dana 94,7 posto korisnika uredno koristi javnu uslugu i pridržava se i odredbi odluke o novom načinu prikupljanja komunalnog otpada kao i zakonskih odredbi.

- Komunalac ima ukupno 13 400 korisnika javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, a samo je 1 posto korisnika dobilo ugovornu kaznu i to nakon što su im prije toga bile poslane opomene. Radi se konkretno o 140 korisnika koji su se iz njima znanih razloga oglušili i ne predaju komunalni otpad putem spremnika u višestambenim zgradama, sukladno propisima. Ostalih 4,3 posto korisnika dobilo je opomenu, ali ne i kaznu. Renato Raguž je pobio navode da su te mjere protuzakonite, jer se ne radi o kolektivnom kažnjavanju, kakav je slučaj bio u Zagrebu, već o pojedinačnom kažnjavanju. Ustavni sud je, naime, ukinuo odredbu Zakona o gospodarenju otpadom koja je propisivala da komunalno poduzeće u slučajevima kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad može naplatiti kaznu svim suvlasnicima koji koriste zajednički spremnik. U Samoboru točno možemo utvrditi tko ne koristi zajednički spremnik.

Sanja Horvat Iveković (SDP) ukazala je na problem s pedijatrijom u Samoboru koja je s četiri spala na dvije liječnice i pitala gradonačelnicu može li Grad nekako uskočiti i pomoći. Petra Škrobot je odgovorila da Grad sa 125,5 tisuća eura sufinancira specijalističke ordinacije i razne zdravstvene programe županijske ispostave Doma zdravlja u Samoboru, koji nije u njegovoj nadležnosti te se upitala dokle tako i što će nam županija i njihovo upravljanje ako stalno moramo uskakati i pomagati u interesu naših građana. Trenutačno je pedijatrijska skrb osigurana preko rada u smjenama dviju ordinacija, ali su se tako izgubili stalni pedijatri za male pacijente.

Sličan je odgovor od gradonačelnice vijećnica Horvat Iveković dobila na svoj upit za pomoć Grada pri proširenju samoborske gimnazije, čiji je osnivač također Zagrebačka županija, a kojoj je Grad Samobor već pomogao sufinancirajući projektnu dokumentaciju, ali je na tome projekt dogradnje gimnazijske zgrade stao.

SDP-ov Darko Lisec založio se za hitno rješavanje klizišta Golubić na Falaščaku, a resorni pročelnik Aleksandar Mixich ustvrdio da se na prvi natječaj za to nitko nije javio pa je sada u tijeku drugi pokušaj dobivanja građevinske tvrtke koja bi se prihvatila tog posla.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković od direktora Komunalca Renata Raguža saznala je da zbog kašnjenja u dostavi računa građanima za listopad neće biti obračuna zateznih kamata zbog zakašnjelog plaćanja.

 

26. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002