09.02.2023.

19. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Koga briga za Poslovnik - može i bez Aktualnog sata

Brzo su samoborski vijećnici u srijedu, 8. veljače, na 19. sjednici Gradskog vijeća održanoj u gradskoj vijećnici, izglasali još jedno pretumbavanje proračuna.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić pojasnio je da se sjednica morala što prije održati kako bi se slijedili rokovi gradnje ugovorenih objekata komunalne infrastrukture, što je malo detaljnije kasnije u raspravi potvrdila i gradonačelnica Petra Škrobot, s time da je nadodao kako ovaj puta neće biti Aktualnog sata pa svoja pitanja vijećnici mogu eventualno postaviti tijekom zadnje točke dnevnog reda – pod Ostale informacije.

Nikoga baš posebno nije uznemirilo to što se nije ispoštovao Poslovnik, jer nije prvi put da predsjednik Šoić požuruje vijećnike, makar je nezavisna vijećnica Irena Franceković tražila da vijećnici dobiju bar 5 minuta za svoja pitanja.

Riječ je tako odmah preuzeo privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Hrvoje Frankić, koji je rekao da proračun ostaje isti – 64,5 milijuna eura, a izmjene su napravljene unutar 16 stavki na rashodovnoj strani, kojima se, prebacivanjem novca u komunalni odjel i manjim dijelom u Odjel za društvene djelatnosti, osiguravaju potrebna dodatna sredstva za sanaciju prometnice i klizišta Falaščak – Galgovo, vodovoda u Starogradskoj ulici te za subvencije prijevoza umirovljenika i studenata.

Uglavnom, smanjeni su iznosi stavki gospodarenja stambenim i poslovnim fondom (150.000 eura), projekt Sunčane elektrane (50.000 eura), ulaganja u objekt u Gajevoj 48 i za prostor Civilne zaštite (po 50.000 eura), obrada komunalne naknade i uređenje voda (179.000 eura), decentraliziranih funkcija u školstvu (50.000 eura), a smanjene su i stavke za pješačke staze u Gradni, Rakovom Potoku i Podgrađu te za javnu rasvjetu.

Sve to bilo je potrebno zbog već navedenih komunalnih projekata (Falaščak, Starogradska), za koje su dobivena sredstva iz EU fondova, dio sredstava mora osigurati i Grad iz proračuna, rokovi za iskorištenje EU sredstava već teku i kratki su, a tu je i poskupljenje radova, pojasnila je gradonačelnica Škrobot.

Vijećnik HSS-a Željko Stanec u raspravi je istaknuo kako se ovo moglo izbjeći da su natječaji od strane Grada bili raspisani ranije pa bi i cijene bile povoljnije, barem za 10 do 15%, jer ovako će zakinuti ostati stanovnici koji već dugo čekaju svoje nogostupe, a i početak radova u Starogradskoj nikako ne pogoduje Fašniku.

Uz gradonačelnicu, koja je Stancu odgovorila kako je sve opet pogrešno shvaćeno, da je ovo trenutna preraspodjela i spočitnula mu politikantstvo, stanje je dodatno obrazložio privremeni pročelnik Aleksandar Mixich rekavši kako se od nogostupa nije odustalo, privremeno je smanjen obuhvat njihove izgradnje, a uskoro slijede i novi natječaji.

Željko Stanec rekao je da ne podržava dio programa komunalnih djelatnosti, ali će glasati za izmjene proračuna, podsjetivši je da se njihovo politikantstvo odražava kroz smanjenje komunalnih doprinosa, a time i na smanjenje proračuna, jer nisu privukli investitore na željena područja, poput rubnih dijelova Grada ili Žumberka.

Svojih 5 minuta ipak su na kraju dobili nezavisna vijećnica Irena Franceković, koja je istaknula problem prijevoza učenika i smanjenje broja linija zbog zatvaranja prometa u Starogradskoj ulici te tražila da se o tome bolje obavijeste roditelji i ostali građani.

Matija Hržić (HDZ) pitao je kako je, nakon poništenog natječaja, i po kojoj cijeni, na koncu sklopljen ugovor za fašnički lunapark.

Obećane odgovore dobit će, nadamo se, u propisanom roku.

M.K.

 

19. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002