29.03.2023.

Održana 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Red promjena, red laži, red izmjena, red muljanja, red dopuna...

Više od 30 točaka dnevnog reda odradili su samoborski gradski vijećnici na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je održana u srijedu, 29. ožujka, u Centru za mlade Bunker.

Uz 10-ak "tehničkih" odrađenih i usvojenih pratećih izvješća o realizaciji programa mjera i javnih potreba Grada u 2022. godini, šira rasprava povela se oko Prijedloga odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Samobora. Privremeni pročelnik Hrvoje Frankić obrazložio je da se u izmjene ide zbog usklađivanja s Prostornim planom uređenja Zagrebačke županije i usklađivanja s novim propisima, koji su jasno i strogo definirani.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković tražila je pojašnjenje procedure, pitala kada će javnost biti upoznata s izmjenama i moći davati primjedbe i prijedloge, jer već sada ima puno zahtjeva građana za usklađenjima, ukazala na neka loša rješenja – poput mosta prema Zaprešiću i slično, te kasnije predložila da se u plan uvrsti i predvidi neka parcela za bolnicu ili barem proširenje doma zdravlja.

Hrvoje Frankić i gradonačelnica Škrobot odgovorili su kako je ovo nastavak izmjena, cijeli proces trajat će i više od godinu dana, sukladno pojedinim fazama, sve će biti dostupno javnosti i predmet javne rasprave, građani koji su već podnijeli zahtjeve neće ih morati ponovno tražiti, a svi se nadaju da će most prema Zaprešiću biti napravljen u Samoboru, a ne u Svetoj Nedelji.

Mijenja se i dio Urbanističkog plana uređenja naselja Lug, na što je Đurđica Jančikić (HSS) pitala zašto se, zbog velikog interesa građana, nije prišlo rješavanju plana za cijelo mjesto, već samo za dio, na što je odgovoreno kako se izmjene rade na inicijativu privatnog investitora te da i sami građani mogu predložiti izmjene koje Grad može razmotriti i pokrenuti.

Nadalje, cijena za roditelje/korisnike gradskih dječjih vrtića ostaje nepromijenjena (76,98 eura za redoviti program), a proširena su i prava na umanjenje uplata, primjerice majkama mladim poduzetnicama (100%). Vijećnik Matija Hržić (HDZ) upozorio je da prednost pri upisu imaju vrtićka djeca, na što je gradonačelnica odgovorila kako su jasličke grupe ionako definirane pa se to na njih ne odnosi.

Vijećnici su dali i suglasnost Komunalcu za zaduživanje od ukupno 346,9 tisuća eura za kupnju dvije kombinirke, jer su postojeće dotrajale, kao i za najam 12 parkirnih automata u vrijednosti 145,5 tisuća eura, na što je vijećnica Franceković predložila da prvi sat parkiranja bude besplatan te da se skrati radno vrijeme naplate parkiranja u gradu.

Nešto kasnije na dnevnom redu bilo je i izvješće o radu davatelja javne usluge za 2022., odnosno Komunalcu, a na probleme (ne)zbrinjavanja i prerade građevinskog otpada ukazala je vijećnica Franceković. Privremeni pročelnik Aleksandar Mixich odgovorio je da oko toga svi imaju problema te da se traži prigodna lokacija koja bi se uvrstila u prostorni plan Grada.

Po pitanju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda vijećnik HSS-a Ivan Horvat pitao je što se radi za veću zaštitu od poplava i na prevenciji požara s obzirom na obećano vozilo za DVD Grdanjce, na što je gradonačelnica odgovorila kako se definiraju potrebe lokalnih DVD-a, a što se tiče poplava završava se retencija Gradne u Smerovišću, nakon čega je u planu i retencija u Koretićima.

Raspravu o izvješću o radu gradonačelnice u drugoj polovici 2022. godine potaknuo je opet vijećnik Ivan Horvat, istaknuvši nedostupnost gradskih službi i slabu suradnju s mjesnim odborima i gradskim četvrtima, tražeći da se gradonačelnica uključi u njihov rad putem tribina, pozvavši ju da prošeće i provoza se van centra grada, gdje živi oko 26 tisuća stanovnika te da se posveti i njima, pa makar i na temelju kuloarskih glasina.

Gradonačelnica Škrobot rezolutno ga je opovrgnula, rekavši da govori neistine, jer ona konstantno obilazi mjesne odbore, a tribine se održavaju kad se za to ukaže potreba i svi predsjednici MO-a i GČ-a znaju upute za njihovo sazivanje.

U njezinu obranu stali su SDP-ovci Darko Lisec, Davor Daničić i Sanja Horvat Iveković, pohvalivši izvješće i istaknuvši dobru suradnju, te pozvali i ostale predsjednike mjesnih odbora da se više angažiraju, jer nezadovoljstva će kod građana uvijek biti.

Željko Stanec iz HSS-a najprije se za raspravu javio po pitanju "razvlačenja" nekih projekata kroz projekcije do 2025. godine, iako traju znatno kraće, a na kraju je opet primijetio da se, bez razloga, ne koriste sredstva proračunske zalihe, koja stoje na računu i time gube na vrijednosti, umjesto da se ulaže.

Odgovoreno mu je da se navedeni projekti moraju iskazivati i u projekcijama, a, po svemu sudeći, novi gradski čelnici vole imati zalihu i čim manje trošiti "iz čarape" dok čekaju novce iz EU.

Bilježimo i promjene u sastavu Gradskog vijeća i, nastavno, članstvima u nekolicini radnih tijela. Tako dosadašnja vijećnica i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Maja Gračanin odlazi s ovih funkcija zbog nespojive dužnosti, jer je nedavno zaposlena u Gradu, a na njezino mjesto prisegnula je kolegica iz SDP-a Zvjezdana Sečen, koja je sada također po funkciji i članica Odbora za dodjelu nagrada i priznanja. Kao predsjednik Odbora za financije i proračun vratio se bivši pročelnik Marinko Džepina, a novi član Mandatne komisije je Luka Bišćan.

Mirjana Konosić

AKTUALNI SAT

Nove laži o Samoborskoj salamijadi

Aktualni sat otvorio je Darko Lisec (SDP) pitajući kada će, uz ovo što se radi na saniranju klizišta na Falaščaku, početi radovi i na cesti do pošte u Svetom Martinu pod Okićem, je li u planu nogostup u Ulici bana Jelačića te što je s obećanim semaforom u Rakovom Potoku.

Pročelnik Mixich rekao je da je Grad aplicirao za sredstva iz EU, čekaju se vaučeri za cestu do pošte, za nogostup je ishođena dozvola, ali je u planu za 2024., za semafor treba riješiti imovinsko-pravne odnose, jer fali zemljišta, a najveći problem je naći izvođače radova.

Đurđica Jančikić upozorila je na kolaps prometa u gradu zbog radova i slijedom toga povećan promet kroz Lug i Jelačićevu ulicu, koje će nakon svega trebati obnovu, a zatražila je i uspornik prometa kod igralšta u Lugu zbog sigurnosti djece.

Gradonačelnica Škrobot opet je zamolila građane za strpljenje, jer razmatra se i obilaznica kroz Veliku Jazbinu, a obnova uništenih prometnica i postavljanje uspornika će početi kad se završe svi radovi.

Nezavisna zastupnica Irena Franceković upozorila je na sve veću betonizaciju Samobora, koji tako gubi svoj identitet, tražeći da se od toga zaštiti barem gradska jezgra i postojeće zelenilo, da se promisli o željenom izgledu grada, te da se primijene pozitivni primjeri iz Istre.

Ivan Horvat (HSS) dao je kratak osvrt na svima poznatu Samoborsku salamijadu, koja ima tradiciju dugu već 35 godina i danas uživa međunarodni ugled, koju su redovito pratili Grad Samobor i Zagrebačka županija i kojoj su pokrovitelji godinama bile najviše državne institucije, na koju su dolazili i predsjednici i strani diplomati, a ove godine se, bez obzira na navedeno, održava u neprimjerenom prostoru po pitanju mjesta i mogućnosti prijema uzvanika, kao i bez podrške Grada.

Gradonačelnica je i opet sve pravdala odlaskom nekih članova iz Udruge Zlatna šajba, koja je utemeljitelj i organizator Salamijade, najavila da će Grad svoju Salamijadu organizirati na drugi način i s drugim timom, s ciljem njezinog približavanja široj javnosti, te da neće dopustiti da ista padne u zaborav. Konkretnijeg odgovora kada bi to bilo i koja bi bila nova koncepcija Salamijade, kao ni bilo što vezano uz nekadašnji Samoborski proljetni sajam ili, po njima, prošlogodišnji Craft festival, nije bilo riječi.

Marko Matijaščić iz Fokusa pitao je u kojem je statusu najavljena gradnja sportske dvorane u Bregani.

Gradonačelnica je, već nam je glupo i ponavljati, odgovorila da će se pričekati natječaj, da su stečeni svi preduvjeti, a dok se sve to čeka radit će se na drugim projektima.

Pitanje o strategiji samoborskog školstva, s obzirom na sve veći broj stanovništva u Gradu i najavljenu reformu resornog državnog ministarstva o jednosmjenskoj i cjelodnevnoj nastavi u školama, postavila je Sanja Horvat Iveković (SDP), upozorivši da to nije isto i da treba vidjeti kojoj od naših škola bi nešto pasalo pa u skladu s time i prilagoditi buduće projekte. Vijećnica je postavila i pitanje prijava za postavljanja solarnih panela na objekte u vlasništvu Grada i gradskih ustanova.

Škrobot je odgovorila da se projekti revidiraju, u skladu s novim zakonskim obavezama te će se više znati nakon detaljnijih smjernica Ministarstva obrazovanja. Što se solara tiče, vrši se pregled objekata na koje bi se isti mogli postaviti, na što se nadovezao privremeni pročelnik Hrvoje Frankić rekavši da je napravljena analiza, ali je jasno da da se iz tehničkih ili drugih razloga oni ne mogu staviti na Autobusni kolodvor, gradski muzej i na još neke objekte, ali za njih postoji rješenje u vidu projekta energetskih zajednica, koje su moguće uz zajedničke trafostanice.

Na to se nadovezao Željko Stanec (HSS), ponudivši dodatno rješenje za te objekte, jer, kako je rekao, na obližnjim javnim parkiralištima kod kolodvora, muzeja, sajmišta i sličnih mogu se postaviti konstrukcije sa solarnim panelima, na obostranu korist.

Matija Hržić (HDZ) aktualizirao je pitanje odgovornosti za ilegalno odlagalište otpada u Vrbovcu, za koje je dozvolu imala pa izgubila tvrtka, danas u stečaju, jer smeće je ostalo, stanovnicima je sve teže, a ugroženi su i okoliš i njihovo zdravlje. Gradonačelnica mu je odgovorila kako postoji cijela kronologija događanja oko tog odlagališta, od dopusnica županije do zabrana inspektorata, ali to nije u ovlasti Grada Samobora. Hržić je pitao i gdje je zapelo sa školom u Langovoj ulici te ustvrdio da djeca u gradskim osnovnim školama, otkad su uvedeni "besplatni" obroci, i dalje jedu na hodnicima.

Umjesto privremene pročelnice Marije Šoić opet je odgovorila gradonačelnica, rekavši kako su radovi u Langovoj u završnoj fazi i rješava se pritužba građana na buku zbog dizalice topline, a što se tiče prehrane u školama, kako je rekla, država očito nije razmišljala o tehničkim mogućnostima škola, jer Samobor ima drugu najveću školu u Hrvatskoj po broju učenika, koja se bori s time da ne mora ući i u 3. smjenu.

Pitao je Hržić i oko gradnje i financiranja novog objekta Glazbene škole, za koju je zemljište kupljeno, a sada bi trebalo sve pogurati da to uđe u proračun Zagrebačke županije kao osnivača, ali i za zaštitu domaćih pčelara i ostalih malih samoborskih obrta po pitanju najma i dodjele štandova na glavnom gradskom trgu tijekom godine i za vrijeme većih manifestacija.

Gradonačelnica je odgovorila da štandovi idu na natječaj, jer se na iste javljaju i udruge i pojedinci, a u nekim udrugama djeluju i članovi koji nisu s područja Samobora pa bi s te osnove bili diskriminirani.

Fokusovac Martin Komes pitao je kada će se završiti obnova cesta po raskopanom Kolodvorskom naselju i sanirati krov Autobusnog kolodvora, koji stalno prokišnjava.

Kolegica mu i gradonačelnica rekla je da će to biti do kraja godine, a za Kolodvorsku ulicu Grad je aplicirao i na natječaj iz fondova EU.

Željka Stanca (HSS) zanimalo je zašto Grad ne rješava barem ono što može, jer novca u proračunu ima, te što je s predizbornim obećanjima, koja se ne ispunjavaju i razvlače, a već su se neka mogla ostvariti. Znamo svi, rekao je Stanec, da ne ide sve brzo, ali se ipak moglo više.

Gradonačelnica mu je odgovorila kako ima puno prepreka i na vlasti su tek dvije godine, a uskoro će dokumentirati i pokazati što je sve pokrenuto i napravljeno.

Uskočio je na kraju i opet Darko Lisec, rekavši kako je puno toga u nadležnosti ministarstava, odnosno HDZ-a.

 

Održana 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002