15.06.2023.

22. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Sportaši, udruge u kulturi i građani ostali kratkih rukava - novci se čuvaju za velike projekte

U srijedu, 14. lipnja, u Centru za mlade Bunker održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, na čijem je dnevnom redu bilo čak 44 točaka, a koje su vijećnici, ako oduzmemo skoro sat i pol "aktualca", odradili za dva i pol sata.

Najviše vremena potrošeno je na novi rebalans proračuna, koji je doživio više od 720 promjena po različitim stavkama, od prošlog rebalansa uvećan je za više od 11,7 milijuna eura pa tako sada iznosi malo više od 76,2 milijuna eura. Zašto je trebao rebalans, na što i kako će se trošiti novci, objašnjavali su vijećnicima privremena pročelnica za financije Jelena Sirovica i zamjenik gradonačelnice Petar Burić, kojima su, po potrebi pomagali resorni pročelnici.

Ukratko, bez obzira na već dobivena sredstva iz EU i ostalih fondova, novci se čuvaju, ako bude trebalo, zbog mogućih probijanja rokova, završavanje projekata gradskim novcem, a u planu je još i gradnja vrtića u Molvicama, dogradnja vrtića u Krklecovoj, obnova i dogradnja škola u Bregani, Celinama, OŠ B. Tonija, tu su i ceste, zahtjevna komunalna infrastruktura, projektna dokumentacija, razna usklađivanja i drugo. K tome, za puno toga opet se čekaju spasonosni domaći i europski natječaji, ne bi li u gradskoj "čarapi" ostalo čim više para.

U cijeloj toj šumi obećanog betona, asfalta, investitora i kvadrata u nekoj budućnosti, po strani su ostali brojni korisnici proračuna i sami građani, koji očekuju da se, s obzirom na bogat proračun, njihovi problemi rješavaju brže i učinkovitije. Kratkih rukava ostali su sportaši i udruge u kulturi, kojima je zamjenik gradonačelnice Burić poručio da se, po uzoru na Grad, okrenu i drugim izvorima financiranja kako dodatno ne bi "muzli" proračun, da svoje probleme rješavaju unutar krovnih saveza, u čiji rad se oni ne miješaju (Samoborski športski savez i Kulturno vijeće), ali da svima stoje "na raspolaganju" za pomoć. Za javni gradski prijevoz i dalje se čeka neko suvislo rješenje i natječaj za koncesionare, a sudeći po izmjenama i dopunama urbanističkih planova slijedi nam i daljnja betonizacija Samobora.

No, gradski oci tvrde da rade na dobrobit svih građana, od kojih i nakon dvije godine mandata očekuju strpljenje i razumijevanje.

U raspravi po proračunskim pitanjima sudjelovali su vijećnici Nika Fleiss, HSS-ovci Marija Lindić, Željko Stanec i Đurđica Jančikić, zatim Darko Lisec i Sanja Horvat Iveković (SDP), Matija Hržić (HDZ), Marko Matijaščić (Fokus) i nezavisna Irena Franceković.

Odrađene su potom u punoj brzini, uz tek pokoje pitanje, i uobičajene "tehničke" točke vezane uz proračun, kao i više od 15 točaka koje su se odnosile na izvješća o izvršenju programa, radu i poslovanju svih gradskih ustanova i trgovačkih društava.

AKTUALNI SAT

Škole i vrtići prepuni, prometni kolaps, basnoslovna cijena priključaka na vodu...

"Aktualac" je počeo s pitanjem vijećnice Đurđice Jančikić (HSS) o prometnoj obilaznici u Velikoj Jazbini i broju neupisane djece u vrtićima, na koja je zamjenik Burić odgovorio da je na koncu ostalo neupisano "tek" 176-ero djece, od kojih će se dio, nada se, smjestiti u privatnim vrtićima, a za obilaznicu se još traži alternativni pravac, oko kojeg slijedi dogovor s Hrvatskim vodama.

Davora Daničića (SDP) zanimalo je kada kreće obećano uređenje parka u Južnom naselju, na što je zamjenik Burić rekao da će biti uskoro, nakon što provjere prispjele troškovnike i kad prođe javno savjetovanje.

Zvjezdana Sečen (SDP) istaknula je ogroman problem stanovnika Draganje Sela, do kojih je konačno stigla voda, ali sam priključak je basnoslovno skup za malobrojna kućanstva i dodatno uvjetovan izvođačima radova te traži od da se nešto riješi sa zagrebačkom Vodoopskrbom i odvodnjom, kao i na razini Grada.

Vodovodnu mrežu, rekla je nezavisna vijećnica Irena Franceković, čekaju i u dijelu Pavučnjaka i Molvica, tražeći još i da se bolje označe biciklističke trase kroz grad, a Darko Lisec (SDP) podsjetio je da vodovoda nema ni u nekim dijelovima Galgova te da treba dograditi školu u Svetom Martinu.

Marko Matijaščić (Fokus) pitao je što je s natječajima za škole te planira li se gradnja novog gradskog bazena ili dogradnja istog na Vugrinščaku.

Željko Stanec (HSS) pitao je kako će se i kada riješiti javni prijevoz, zašto se po pitanju problema neupisane djece u vrtiće nije išlo s većim subvencijama za privatne vrtiće, odgovorio je na prozivke po pitanju gradskog bazena i zašto se od njega u to vrijeme odustalo, kao i na odnose sa zagrebačkom Vodoopskrbom i odvodnjom, odbivši insinuacije kako je riječ o demagogiji i opstrukciji gradske oporbe prema vladajućima, jer su uvijek nudili i rješenja.

Zamjenik gradonačelnice Petar Burić odgovorio je kako se sva ova pitanja rješavaju, traži se lokacija za još jednu osnovnu školu, u srpnju kreće i natječaj za javni prijevoz, koji bi trebao biti puno bolji, cesta kroz Falaščak trebala bi biti prohodna do kraja lipnja, a oko vodovoda rade sve da se gradski sustav odvoji od Zagrebačkog holdinga.

M.K.

 

22. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002