25.02.2023.

Redovita godišnja izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Imali se čime pohvaliti

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor 23. se veljače, na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini, održanoj u dvorani Restorana Salvator, pred svojim skupštinarima i gostima pohvalilo brojnim aktivnostima u protekloj godini. Ostvarivale su se kroz deset programskih područja. To su zdravstveni programi, prva pomoć, socijalna i humanitarna djelatnost, program Civilne zaštite koje je Crveni križ sastavni dio, Klub mladih, Prevencija trgovanja ljudima, suradnja s Upravom za kazneno pravo i probaciju Ministarstva pravosuđa, dobrovoljno darivanje krvi i služba traženja. Od šest europskih projekata aktualnih u prošloj godini, dva su uspješno privedena kraju. To su Nisi sam - faza 2 i Hiža Crvenog križa, dok su i dalje u tijeku Gero centar Crvenog križa, GDCK Samobor odgovara na sve izazove, Nisi sam - faza 3 i Posrednik u banci hrane.

Prezentaciju svih programa pripremila je ravnateljica Društva Anica Francetić Kufrin, naglasivši da je Društvo s godinama, a zahvaljujući upravo EU projektima, sa 6 stalno zaposlenih narasla na 29 što stalno, što projektno zaposlenih.

Od zdravstvenih programa izdvojila je programe prevencije zloćudnih bolesti i ovisnosti, zdravstveno savjetovalište, brigu za osobe starije životne dobi i program za vrtićku djecu Perimo ruke bez imalo muke.

Program prve pomoći odvijao se u autoškolama, zainteresiranim tvrtkama, kroz prezentaciju rada automatskog vanjskog defibrilatora te na smotrama prve pomoći pomlatka i mladeži Crvenog križa.

Socijalna i humanitarna djelatnost očitovala se u programima podjele mjesečnih te uskrsnih i božićnih paketa, donacijama hrane i higijenskih potrepština, radu socijalne samoposluge i pučke kuhinje, organizaciji ljetovanja djece iz socijalno ugroženih obitelji, pomoći u kući, posudionici ortopedskih pomagala i akcijama Solidarnost na djelu i Vaš dar za pravu stvar.

Klub mladih je sa svoja 33 aktivna člana u 2022. godini sudjelovao u desetak akcija Društva, a u radionici naziva Budi promjena koju želiš vidjeti mladi su pohađali edukativne radionice iz područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina te planiranja i pisanja EU projekata.

Tijekom 2022. godine samoborski Crveni križ je evidetnirao 143 volontera u dobi od 15, pa preko 66 godina, s ukupno 5358 sati volontiranja.

Lani je prikupljeno 2067 doza krvi kroz 32 akcije s ukupno 2380 darivatelja, od kojih je njih 95 prvi put darovalo svoju krv.

Potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Samobor Martina Štefković izvijestila je skupštinare o prošlogodišnjim prihodima, koji su iznosili 5 milijuna i 760 tisuća kuna. Rashodi su bili 5 milijuna i 678 tisuća kuna.

Skupštinskoj sjednici Crvenog križa nazočili su gosti i partneri u EU projektima, Josip Kos i Vlatka Novosel iz samoborske umirovljeničke udruge i Sindikata umirovljenika, Renata Brdarić iz Udruge Etno fletno, Viktor Jozić iz Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, Mladen Žitković, Ivan Štimac i Ivica Petravić iz vatrogasnih zajednica gradova Samobora i Svete Nedelje, Sanja Helfrih i Jadranka Fernežir iz Centra za socijalnu skrb i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Samobor, Irena Danyi Holetić iz samoborskog Doma zdravlja te Gabrijel Deak i Petar Burić iz gradova Samobora i Svete Nedelje.

Mnogi od njih bili su i nemalo iznenađeni opsegom djelovanja Crvenog križa, a u svojim obraćanjima, uz pohvale, radu Društva dali su punu podršku.

T.I.

 

Redovita godišnja izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002