27.11.2023.

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije javljaju o svojoj značajnoj obljetnici

15 godina rada slavimo radno

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije započela je, u nedjelju 26. studenoga, foto safarijem "Močvara puna života", obilježavanje 15 godina rada, a danas je otvorena multimedijalna interaktivna izložba Diverterra. Mnoštvom različitih događanja cilj nam je pokazati opseg i različitost djelokruga Javne ustanove, kao i naša prekrasna zaštićena područja.

Ekskluzivni foto safari "Močvara puna života" održan je u našem najvrjednijem zaštićenom području, Crnoj mlaki koja je zaštićena kao Posebni ornitološki rezervat, Natura je područje a i jedno je od svega 5 Ramsarskih područja u RH. Okružena raskošnom šumom te obrasla trskom i vodenim biljem Crna mlaka predstavlja raj za ptice koji se prostire na 640 ha. Najzanimljivija je u vrijeme jesenske selidbe ptica kada se može vidjeti i više od 20 000 ptica, koje na ovo područje dolaze kako bi se odmorile ili prehranile na svom putu dalje prema jugu.

Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite zaštićenog područja Crne mlake kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima i ljepoti ovog područja. Organiziran je za svega deset fotografa, jer dosadašnja praksa je pokazala da manji broj fotografa znači bolje fotografije, na taj način njihov umjetnički doživljaj dolazi do punog izražaja. Po završetku foto safarija slijedi foto natječaj na kojem će pratitelji Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten odabrati najbolje fotografije.

Danas, 27. studenoga u područnoj školi Strmec, otvorili smo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, multimedijalnu izložbu Diverterra. Diverterra pokriva teme zaštite prirode i okoliša s fokusom na jednu od najvećih ugroza – klimatske promjene. Kroz izložbu vode animirani likovi odnosno sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni Prsten dr.sc. Tatjana Masten Milek istaknula je: “O temama nam govore animirani likovi u obliku svima nam poznatih životinja. Tako nam jež govori o činjenici da kod svih živih bića postoji potreba za zrakom, vodom, hranom i skloništem, dok čovjek svojim djelovanjem i ponašanjem utječe na resurse i prirodu. Morska kornjača nam prezentira biološke vrijednosti i bogatstvo morskih ekosustava te pritiske na Jadransko more. Animirani lik vidre priča o velikoj bioraznolikosti ekosustava kopnenih voda i o njihovoj važnosti za čovjeka i vrste koje u njima žive. Ris govori o vrijednosti naših šuma te kako se šuma mora koristiti održivo, dok dinarski voluhar prezentira krš, endeme krša, zaštićena područja te povezanost reljefa i klime kao uzroka iznimne bioraznolikosti i georaznolikosti. Lik u obliku medvjeda govori o meteorologiji, klimi i klimatskim promjenama te njihovu utjecaju na život na Zemlji, a pčela prezentira koncept održivog razvoja kao temelj očuvanja života na Zemlji.”

Ravnatelj osnovne škole Sveta Nedelja Zvonimir Markić, podsjetio je djecu na osnovnu funkciju škole, a to je učenje i poručio im: „Čovjek kad uči mijenja svoje stavove, mijenja svoje ponašanje. Ne možete vi, ne mogu ja spasiti svijet ali možemo napraviti malu stvar a tisuću malih stvari postaje jedna velika stvar.“

Osim putem tableta, djeca o važnosti zaštite prirode i okoliša uče na radionicama kroz igru – slaganjem puzzli i bojanjem bojanki, a edukatori ih uče da razmišljaju o ciklusima u prirodi na primjeru hotela za kukce. Tako su tu osmišljena različita didaktička pomagala (bojanka, puzzle, „hotel“ za kukce) koja djeci dodatno približavaju sadržaj.

Izložba će biti dostupna za razgled grupnih i individualnih posjetitelja od ponedjeljka 27. studenog do ponedjeljka 4. prosinca 2023. godine. Izložba se obilazi u malim grupama i neophodna je najava. Tijekom vikenda grupe će biti vođene s početkom u 10h, 11:30h i 13 sati. Prijave se primaju na e-mail: darko.slukan@zeleni-prsten.hr do četvrtka 30 studenog. Ulaz na izložbu je besplatan.

Obilježavanje naših prvih 15 godina se nastavlja. Pridružite nam se:

- u srijeda, 29.11. u 11 sati na sadnji „15 stabala za naših 15 godina“ Dvorac Lužnica, Lužnički odvojak 3, Zaprešić

- u četvrtak, 30. 11. 2023., u 10 sati, na međunarodnom okruglom stolu „14 000 razloga za uzbunu“, Hotel Livadić, Trg kralja Tomislava 1, Samobor

- u četvrtak, 30. 11. 2023., u 19 sati na otvorenju izložbe fotografije leptira „Najljepši stanovnici planeta“, Zoološki vrt Grada Zagreba, Fakultetsko dobro 1, Zagreb

- obzirom na loše vremenske uvijete postavljanje hotela za kukce je za sada odgođeno

Suradnica za promidžbu i komunikaciju

Željka Šabarić 099/3375-134

 

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije javljaju o svojoj značajnoj obljetnici

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002