26.10.2023.

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora pokrenuto stvaranje mreže oporbenih vijećnika za pohvale vladajućima

Slijedi strategija privođenja vijećnika za kvorum

U srijedu, 25. listopada, održana je u gradskoj vijećnici 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora sa samo 3 točke dnevnog reda: Prijedlog odluke o usvajanju Strategije zelene urbane obnove Grada Samobora, Prijedlog odluke mreže dječjih vrtića i Prijedlog javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih.

Vijećnika je već na početku bilo "na tanko" (11 od 21), a kad su nakon stanke otišli HSS-ovci jedno vrijeme nije bilo ni kvoruma pa se čekao prvi koji još uđe. Stigli su potom Zvjezdana Sečen (SDP) i nešto kasnije Goran Gorše (Fokus) i onda je sve išlo glatko.

Važnost usvajanja Strategije zelene urbane obnove Grada Samobora kratko je pojasnio privremeni pročelnik Hrvoje Frankić, a prezentirala ju je Antonija Trlaja Magdić iz tvrtke Dvokut – ECRO. Uglavnom, ova strategija je važna za prijavljivanje na buduće natječaje EU fondova, grad nam bude puno zeleniji, još lepši, tu je i kružno gospodarenje s prostorima i građevinama, a sve to treba uklopiti i u GUP i nacionalne planove. Prošlo je, kaj se toga tiče, i jednomjesečno javno savjetovanje, koje nikoga nije zanimalo, jer niko nije dal nikakvu primjedbu ili sugestiju, a gradski vijećnici su se zbudili tek na sjednici pa pokrenuli raspravu i spitavali kak bu ovo ili ono, zakaj ovo ili ono. Po svemu sudeći, nisu shvatili kaj je to strategija. Do sad ih je u proteklim desetljećima u Gradu usvojen nemali broj, a rezultati se vide golim okom. Nikaj zato. Ne škodi još jedna.

Nadalje, imamo novu mrežu gradskih vrtića, jer se gradi onaj u Molvicama, dograđuje onaj u Krklecovoj, a u planu je i još jedan novi u Perivoju, koji čeka na prijavu projekta.

Ide i raspisivanje javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Grada Samobora, koji unazad bar godinu dana niti ne funkcionira.

AKTUALNI SAT

Aktualac i ovaj put prenosimo od kolege Edija Kirscenheutera, koji je sve pažljivo pratio i snimao. Bilo je zanimljivo. SDP-ovci su redali pohvale, zahvale i najradije bi zapljeskali gradonačelnici, HSS-ovci su pak tražili odgovore, a nekima je sve bilo smiješno...

Hrvoja Pempera (Fokus) zanimalo je kakva su prometna rješenja u vidu za Mirnovečku ulicu, s obzirom na to da se na prostoru bivše vojarne Taborec planira graditi nova škola.

- To je kompleksno pitanje s obzirom na brojne spojne ulice i upravo ga rješavamo sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti i iz MUP-a – odgovorio je privremeni pročelnik za komunalne djelatnosti Aleksandar Mixich.

Na nezadovoljstvo stanovnika novom prometnom regulacijom u Ljubičinom prolazu i Hrčićevoj ulici, nakon početka rada škole u Langovoj, ukazala je nezavisna vijećnica Irena Franceković, a od gradonačelnice Petre Škrobot dobila je odgovor da je na uvođenje jednosmjernog prometa od Langove prema Ulici Grič dobivena suglasnost policije, ali da će, zbog pritužbi stanara, konačna odluka o regulaciji prometa u tim ulicama biti donesena nakon što Policijska uprava zagrebačka provede nadzor nad postojećom odlukom.

- Težimo najboljem rješenju, a od dviju varijanti policija nam je dala suglasnost na postojeću – dometnuo je pročelnik Mixich.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković se oglasila i po pitanju vijećnice Nike Fleiss, za koju smatra da je u sukobu interesa, jer je nakon izbora u Vijeće postala tajnica Samoborskog športskog saveza kao njegov zaposlenik, a kad se na Vijeću donose odluke o proračunu onda se one odnose i na Samoborski športski savez u kojemu ona radi, pa tako, kaže Franceković, ona glasa za svoj budžet, što je protivno obnašanju dužnosti vijećnika. Vijećnica Franceković je potom navela primjer nedavnog odstupanja Stjepana Razuma s mjesta vijećnika, jer je postao direktor Poduzetničkog centra Samobor, što je nespojivo s obnašanjem vijećničke dužnosti.

– Nika Fleiss ne odlučuje o raspodjeli sredstava Samoborskog športskog saveza, jer to rade druga njegova tijela – rekla je Petra Škorbot. Pročelnica za opće, pravne i tehničke poslove Valentina Horvat naglasila je da je sukob interesa definiran Zakonom o sprečavanju sukoba interesa u kojemu je taksativno navedeno tko je obveznik tog zakona.

- Razlika između Nike Fleiss i Stjepana Razuma je u tome što je Zakonom striktno propisano da su predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava, koji su u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, obveznici tog zakona, a tajnici ne, pa nema zakonske odredbe koja bi za Niku Fleiss utvrdila da je u sukobu interesa - rekla je Horvat.

Fokusov vijećnik Marko Požgaj pokazao je, pak, interes da se raskopani kilometar ceste od Falašćaka do crkvice sv. Josipa što prije sredi, a Aleksandar Mixich mu je odgovorio da je to u nadležnosti Vodoopskrbe i odvodnje koja čeka treći pozitivan atest ispravnosti vode od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nakon čega će ViO najprije odraditi poprečne priključke pa ih onda sanirati ili će Grad sanirati cijelu prometnicu.

- Dobili su i kaznu od MUP-a kako bi se to što prije pokrenulo – dometnuo je zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

SDP-ovog vijećnika Davora Daničića zanimalo je kako će se riješiti pitanje parkiranja nakon izgradnje novog parka u Južnom naselju, na što je pročelnik Mixich rekao da se ide u izgradnju parkirališnih mjesta u dijelu Ulice kralja Petra Krešimira IV. od rotora prema Korvinovoj te da se razmatra i mogućnost izgradnje duž Svetonedeljske ulice prema benzinskoj postaji čime bi se dobilo 30-ak novih parkirnih mjesta.

Daničić je upozorio i na probleme sa smećem u Južnom naselju otkako je uveden novi sustav prikupljanja i naplate odvoza miješanog komunalnog otpada.

- Piše se peticija u vezi s obračunom odlaganja smeća kojega sada zbog tog novog načina ima posvuda po grmlju, gdje smrdi, potencijalni je izvor zaraze i privlači divlje životinje poput lisica – rekao je Daničić, što je rasplamsalo raspravu o smeću. Petra Škrobot je i na ovoj sjednici ponovila da će tek analiza nakon nekoliko mjeseci od uvođenja novog sustava prikupljanja otpada pokazati što bi i kako trebalo poboljšati, a, bude li potrebno – rekla je – moguće su, uz upozorenja i edukacije, i kazne za nesavjesne.

- Budu li građani odvajali otpad, imat će manje miješanog komunalnog – podsjetila je Škrobot, a Daničić ukazao na to da je problem u tome što taj otpad i u manjim količinama smrdi, a građani s njim nemaju kamo dok ne napune vrećicu, jer im se usluga prikupljanja naplaćuje prema otvaranju otopadomjera, a ne prema količini otpada. Na to se nadovezao Željko Stanec (HSS) predloživši da se uz postojeći novouvedeni sustav u ovakvim okolnostima povede i računa o broju članova svakog domaćinstva, jer istu količinu otpada jedan čovjek ne stvara kao više njih. Stancov je prijedlog bio da se, uz otvaranje otpadomjera, i to ukalkulira u obračun cijene kako bi sustav bio pravedniji. Gradonačelnica Škobot uzvratila je primjerom da će četveročlana obitelj koja razvrstava otpad imati manje miješanog komunalnog od, recimo, dvočlane obitelji koja otpad ne razvrstava, a sustav baš potiče na razvrstavanje.

Stanec je ujedno postavio pitanje za koliko će porasti prihodi Komunalca od novog načina gospodarenja komunalnim otpadom te za koliko su Komunalcu u posljednjem rebalansu proračuna povećana sredstva.

- Dokapitalizacije Komunalca kakve ste vi provodili više ne postoje – rekla je Škrobot i dodala da se kod utvrđivanja nove cijene usluge Komunalca u obzir mora uzeti i cijena zbrinjavanja otpada na odlagalištu, koja je u međuvremenu porasla, kao i svi fiksni troškovi koji su se u poslovanju Komunalca zbog toga povećali, a jedan od njih je i prijevoz otpada do Otočca.

Pročelnik Aleksandar Mixich je po stavkama programa pobrojao koliko je Komunalac više dobio u rebalansu proračuna (kako je rekao – za redovito poslovanje 800 tisuća eura pod A, pod B 700 tisuća eura, zelene površine 200 tisuća eura, javna rasvjeta 50 tisuća eura). Vijećnik Željko Stanec je na tragu toga ustvrdio da je Komunalac posljednjim proračunskim rebalansom ukupno dobio 4,5 milijuna eura od čega 2,5 milijuna eura temeljem gospodarenja otpadom, odnosno odvoza komunalnog otpada.

- Tvrdite da smo uništili Komunalac, koji je iz gradskog proračuna dobivao 3 milijuna kuna godišnje, najprije u vidu dokapitalizacije, a poslije kao pomoć u poslovanju – nastavio je Stanec i dodao kako se to moglo i preko programa kao što je sad napravljeno, gdje su cijene povećane, do čega je moralo doći, ali ne 100 posto – naveo je Stanec.

Na Stancove komentare osvrnula se Petra Škrobot rekavši da je žalosno da bivši predsjednik Uprave Komunalca sve to sada iz perspektive vijećnika ovako komentira.

- Devastirali ste Komunalac i ostavili ga u sramotnom stanju s gubitkom u poslovanju od 10 milijuna kuna – rekla je gradonačelnica i ustvrdila da je bivši direktor Komunalca više puta od prethodne gradske uprave tražio da napravi promjene i podigne cijene usluga, što oni nisu htjeli, pa je sve to dočekalo novu gradsku upravu.

- Sve što je Komunalac sada dobio, on će programski i odraditi – zaključila je Petra Škrobot.

Kakvo je stanje s onim problematičnim odlagalištem plastike u Vrbovcu pitala je još Irena Franceković, a Petra Škrobot joj je odgovorila da je u stalnom kontaktu s mjesnim odborom i resornim ministarstvom, za što ima i dokumentaciju, da su slučaj preuzeli državni tajnik i novi inspektor koji tom poduzeću stalno piše kazne, ali to, nažalost, ne rješava problem.

U kojoj je fazi s radovima Starogradska ulica pitala je SDP-ova vijećnica Sanja Horvat Iveković, a kako stvari stoje s "betonkom" zanimalo je Fokusovog Luku Bišćana.

Resorni pročelnik Mixich je podsjetio kako je u Starogradskoj sve počelo s novom kanalizacijom, za koju su dobivena europska sredstva, nakon čega je ulica odmah mogla biti i asfaltirana, ali se htjelo zamijeniti i dotrajali vodovod iz 1913. godine koji je stalno pucao. No, budući da Vodoopskrba i odvodnja u to nije željela ići, Grad je sam pronašao sredstva i izgradio novi magistralni vodovod i zato to sve tako dugo traje.

- Sada se rade priključci, prosječno četiri dnevno, koji bi trebali biti gotovi do 17. studenoga, a 3. studenoga bi trebao biti otvoren natječaj za rekonstrukciju ceste kojoj će se pristupiti odmah po okončanju tog natječaja – rekao je Aleksandar Mixich. Za "betonku" je rekao da će posljednji zahvat na velikom kružnom prometnom toku uskoro biti završen i da se ove godine neće više ići u nastavak rekonstrukcije te prometnice u dijelu prema mostu preko Gradne.

- Tamo najprije Vodoopskrba i odvodnja mora zamijeniti magistralni vodovod, zbog čega su Hrvatske ceste, čija je to prometnica, prebacile nastavak radova na "betonki" za sljedeću godinu – dodao je Mixich.

Darko Lisec (SDP) pitao je kad se kreće u sanaciju klizišta u Ulici Golubići i kada se planiraju riješiti zaostali radovi na cesti Falašćak – Galgovo.

- Za Golubiće sada imamo projektnu dokumentaciju i to ide kao jedan od prioriteta, a zaostali radovi, gdje je praktički 15 prioriteta, idu odmah nakon Svih svetih – rekao je Aleksandar Mixich.

Posljednji se za riječ javio HSS-ov Ivan Horvat, ironično rekavši da je nakon 12 godina rada u Vijeću tek sada spoznao kako je Samobor sve to vrijeme bio u mraku, jer sve što se radilo ne valja i zatražio da se rasvijetli put do Sokolović brega.

- Ne pljujem po nikome i argumentiram sve što govorim – rekla je gradonačelnica i dodala da za samohvalu nema potrebe, jer u prilog tome idu projekti koji se ostvaruju.

 

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora pokrenuto stvaranje mreže oporbenih vijećnika za pohvale vladajućima

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002