04.10.2023.

Projekt Zagrebačke županije u najužem izboru za osvajanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023.

Među 300 najboljih projekata iz 30 zemalja

Projekt Zagrebačke županije u najužem izboru za osvajanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023.

Projekt Zagrebačke županije "Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača", korak je bliže osvajanju Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023. (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2023.) Nakon što je početkom rujna 2023. projekt dobio status nacionalnog pobjednika u kategoriji Održiva tranzicija, novost je da su članovi Europskog žirija uvrstili ovaj projekt među njih 300 u najuži izbor za dodjelu ove prestižne nagrade. Tako se projekt Zagrebačke županije, kao predstavnik Republike Hrvatske, našao u najužoj konkurenciji s projektima Francuske, Njemačke, Crne Gore, Nizozemske, Rumunjske i Slovenije u spomenutoj kategoriji, a konačan pobjednik znat će se u studenom ove godine na svečanosti koja će se održati u Španjolskom Bilbau.

Inače, nagradu EEPA dodjeljuje Europska komisija od 2006. godine u 6 kategorija kako bi nagradila uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom Europske unije.

Natjecanje za EEPA 2023 odvija se u dvije faze.

U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima dva projekta iz dvije različite kategorije, koje dalje prijavljuje na EU razinu. Natječaj na nacionalnoj razini bio je otvoren do 26. svibnja 2023. godine, a prijavu i promo film za županijski projekt radila je Razvojna agencija Zagrebačke županije.

U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini, prvo se radi uži izbor, a nakon toga se proglašavaju pobjednici u svakoj od kategorija, kao i ukupni pobjednik.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo među 7 najboljih projekata u Europi u kategoriji održive tranzicije tj. da smo u konkurenciji od 300 projekata došli do završne faze natjecanja. Ovo je potvrda da je naš projekt gradnje i opremanja Distributivnog centra za voće i povrće s pratećom ULO hladnjačom inovativan, održiv i ima pozitivan utjecaj na okoliš, lokalnu zajednicu te očuvanje poljoprivredne proizvodnje. Vjerujem da ćemo osvojiti nagradu, što bi bio kruna naših nastojanja da Zagrebačka županija bude predvodnica moderne, ekološke, održive i konkurentne poljoprivrede,“ – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Nemogućnost skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni te plasman proizvoda tijekom cijele godine u velike trgovačke lance bili su izazovi s kojima su se nosili poljoprivredni proizvođači. Kako bi im pomogla u rješavanju tih izazova, Zagrebačka županija odlučila se na jedinstven projekt u državi-gradnju prve ULO hladnjače koja nije u vlasništvu trgovaca, a u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće. Centar je opremljen suvremenom opremom za skladištenje voća i povrća, pruža usluge sortiranja i pakiranja voća i povrća s naglaskom na ekološke proizvode, ima vlastitu solarnu elektranu, a u njemu se redovito educiraju poljoprivrednici i učenici. Kao rezultat ovog projekta OPG-ovi opstaju, mladi ostaju na selu, nova radna mjesta se otvaraju, a okoliš se čuva.

Prema riječima direktora Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije Hrvoja Bunjevca puni kapaciteti ULO hladnjače potvrđuju da je projekt pogođen i odgovara na potrebe proizvođača, a s njim se slaže i dugogodišnji korisnik proizvođač jabuka Niko Gazić iz Dugog Sela koji je zadovoljan jer svoje proizvode skladišti po povoljnijoj cijeli te ih više ne mora prodavati odmah iz voćnjaka kada je cijena vrlo mala.

Inače, EEPA nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. Ove godine od 301 projekta koji su sudjelovali na nacionalnim natjecanjima u 30 zemalja, ukupno 55 projekata probilo se na europsku razinu natjecanja, uključujući sedam projekata u kategoriji održiva tranzicija za koju se natječe Zagrebačka županija.

Video materijali projekta dostupni su na YouTube kanalu Zagrebačke županije: Projekt Zagrebačke županije kandidat za EEPA 2023

M.B.

 

Projekt Zagrebačke županije u najužem izboru za osvajanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023.

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002