25.08.2023.

23. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Ide nam super, al' nemamo lovu za žarulje

Sat vremena bio je dovoljan da gradski vijećnici u četvrtak, 24. kolovoza, odrade i Aktualni sat i svih 12 točaka koje su bile predložene za dnevni red 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, od kojih su tek dvije potaknule vijećnike na raspravu.

Prva od njih je zaduživanje Grada kod HBOR-a za 2,8 milijuna eura na 10 godina, što bi se iskoristilo za nastavak modernizacije javne rasvjete led svjetiljkama. Situaciju je pojasnila pročelnica za financije Jelena Sirovica, rekavši najprije da je u Grad u međuvremenu stiglo dodatnih 540.000 eura za već završene radove, koji će biti raspoređeni po proračunskim stavkama sljedećim rebalansom, a ovaj kredit je povoljan zato što HBOR može sufinancirati kamatu do čak 75%. K tome, ovim projektom, prema sadašnjim cijenama koje vrijede do svibnja 2024., uštedjelo bi se godišnje oko 900.000 eura za javnu rasvjetu.

Vijećnik Matija Hržić (HDZ) pohvalio je projekt, ali i pitao zašto se zadužujemo kad je proračun pun te podsjetio da i za takve projekte uskoro idu natječaji na koje se može aplicirati putem ITU mehanizama. Dodao je i da novce na računu jede inflacija te da se ne zna što će biti s cijenama električne energije nakon isteka ovog roka i predviđenu energetsku krizu.

Gradonačelnica Petra Škrobot odgovorila je kako su procijenili da se za to bolje zadužiti, a da će se gradski novci iskoristiti za druge infrastrukturne projekte. Dodala je i da nema viška novca u proračunu, jer je sve već raspoređeno po različitim pozicijama za osiguravanje sredstava za kapitalne projekte, te da se i dalje aplicira na sve moguće natječaje EU fondova.

Grad će i nadalje subvencionirati prijevoz učenika osnovnih škola i sufinancirati prijevoz srednjoškolaca i studenata prema dosadašnjem modelu, a na pitanje vijećnika Hržića u kojoj fazi je javni natječaj za lokalni linijski prijevoz gradonačelnica je odgovorila da će natječaj biti raspisan početkom rujna.

Došlo je i do promjene u sastavu Fokusovih vijećnika – Stjepan Razum stavio je svoj mandat u mirovanje, a umjesto njega vijećničku dužnost obavljat će Hrvoje Pemper.

Kroz ostale točke dnevnog reda brzo se i jednoglasno "protrčalo".

AKTUALNI SAT

Pitam tek tolko...

Nećkali su se neko vrijeme vijećnici bi li uopće nešto pitali gradsko čelništvo, predsjednik Šoić rekao je i da nema nekaj bogznakaj novog, jer "sve je super i sve je za pet", da ne spominjemo aktualni nogomet, no na koncu su neki ipak stali za govornicu i dobili već poznate odgovore.

Evo ih redom.

Zvjezdana Sečen (SDP) tražila je da se provjeri treba li zaista u 21. stoljeću ovjera potvrda iz sustava e-građani o upisu u srednju školu ili fakultet, koju traži Grad.

Irena Franceković (nezavisna vijećnica) pitala je kada se predviđa završetak radova u Starogradskoj, jer počinje školska godina, te planiraju li u Gradu, sukladno predizbornom obećanju, pomoći stanarima i poduzetnicima/investitorima da obnove i ožive Perkovčevu ulicu, posebno u svjetlu izgradnje novog parka u Južnom naselju, na koji se onda nadovezuje zapuštena Perkovčeva.

Gradonačelnica joj je odgovorila da se brojni radovi privode kraju pa treba još malo strpljenja, a svi izvođači koji se ne pridržavaju rokova plaćaju penale (most u Mlinskoj). Revitalizacija Perkovčeve je u projektu obnove zaštićenih kulturno-povijesnih gradskih jezgri u kojem, uz još 60 hrvatskih gradova, sudjeluje i Grad Samobor pa će tu puno toga određivati konzervatori, nakon čega se tek mogu kreirati programi potpore. Problem je i što ima sve manje majstora te nedostatak izvođača koji takve radove znaju i mogu napraviti.

Marko Matijaščić (Fokus) pohvalio je puno radova i gradilišta pa pitao je li u planu, kada se već obnavlja "betonka", i izgradnja pješačko-biciklističke staze od Perivoja prema Klokočevcu. Slavko Inić iz komunalnog odjela odgovorio je kako je u izradi tehnička dokumentacija, a u planu je i produžetak staze do Bregane.

Sanju Horvat Iveković (SDP) zanimalo je koji objekti idu na natječaj Ministarstva obrazovanja, pohvalila rad stožera Civilne zaštite u danima oluje i poplave te kada kreću radovi i na retenciji u Koretićima.

Po ne znamo koji puta ponovljeno je da na natječaj ide rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni, uz gradnju sportske dvorane, dogradnja OŠ Milana Langa u Bregani i također izgradnja nove sportske dvorane te dogradnja OŠ Rude, a retencija Koretići ide nakon što završe radovi na retenciji u Smerovišću.

Mihaelu Slamar (Fokus) brine nepregledno raskrižje Ulice Burići i Molvičke ceste, u Požgajevoj ulici treba neka nadstrešnica za putnike koji čekaju autobus, a vesela je što se gradi vrtić i sve pozvala na nedjeljno proštenje u Molvicama. Slavko Inić rekao je da su što se križanja tiče problem imovinsko-pravni odnosi, ali će pokušati naći neko rješenje s policijom po pitanju bolje prometne signalizacije.

Zvjezdana Sečen dobila je potom i odgovor da Grad Samobor već drugi puta nije prošao na natječaju po pitanju gradnje centra za starije osobe. Ovaj puta dobila je Velika Gorica, što gradonačelnica Škrobot smatra političkom odlukom.

Na kraju je Martin Komes (Fokus) tražio da se vozilima samoborske Hitnoj pomoći nekako osigura brži izlazak s parkirališta u Gajevu ulicu, na što mu je Slavko Inić odgovorio kako se traži najpovoljnije rješenje za prometnu sigurnost svih sudionika.

M.K.

 

23. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002