20.02.2023.

Vidjeli smo Sraku po "novoj koncepciji"

Čovek ne zna jel bi se smejal il plakal

Fašnik traje, seljačija je na najjače, Maju Šuput smo preživeli, a Zečića tek čekamo...

No, to sad nije tema.

Tema je (makar bi predsjednica TZ Grada Samobora Petra Škrobot rekla da je to "ne-tema") Sraka. Dakle, fašnički list s poduljom tradicijom izlaženja.

Zadnjih sam ju dvadesetak godina uređivao i autorski priređivao za tisak ja, nižepotpisani, angažiran prema ugovorima s Turističkom zajednicom grada Samobora kao izdavačem.

Promijenilo se u Samoboru kroz desetljeća dosta stranaka na vlasti (HSLS, HDZ, HSS, SDP...) i primjedbi na naš (moj) rad nije bilo. Iskustvo koje sam, i prije suradnje s Turističkom zajednicom, stekao u uređivanju satiričkih priloga novinama (13. prase) te projekti kao što je pisanje libreta i produkcija mjuzikla Janica i Jean (u suradnji s kazalištem Komedija), bili su jamac mog (našeg) profesionalizma i poštivanja zanatskih standarda.

No, onda sam (smo) jednom rečenicom obaviješteni da se suradnja prekida. "Sukladno Vašem upitu, javljam da smo se ove godine odlučili za novi koncept Srake te zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji", napisala nam je kratko i jasno Ivana Kokot, direktorica TZ Grada Samobora.

Zanimalo nas je kakav je to "novi koncept" Srake i tko će ga i kako provesti i realizirati. Naravno, bilo nam je jasno da nikakav "novi koncept" Srake ne postoji, a na uvid smo dobili i Ugovor kojim je sa Zoranom Perovićem (kao autorom) sklopljena suradnja na realizaciji ovogodišnje Srake.

I, evo, za usporedbu:

U Ugovoru koji smo, na primjer, još 2014. godine sklopili s Turističkom zajednicom (između ostalog) piše:

UGOVOR O IZRADI SATIRIČNOG LISTA „SRAKA“ ZA 188. SAMOBORSKI FAŠNIK 2014.

Članak 1.

Izvršitelj se obvezuje za Naručitelja izraditi satirični list „Sraka“ za 188. Samoborski fašnik i grafički pripremiti za tisak. Naručitelj je nakladnik satiričnog lista „Sraka“.

Članak 2.

Izvršitelj se obavezuje da će izraditi satirični list „Sraka“ sukladno koncepciji Naručitelja, te uključiti predstavnika Naručitelja u uredništvo lista.

Koncepcija satiričnog lista „Sraka“:

1. sadržajno prati politička zbivanja lokalne sredine, Hrvatske, svijeta nastavno tradiciji

2. 1/3 lista satirični tekstovi, 1/3 lista oglasa, 1/3 karikature, ilustracije, fotomontaže i sl.,

3. broj stranica satiričnog lista „Sraka“ - 24 stranice u koloru, formata 274 x 390 mm

A u Ugovoru koji je 2023. godine Turistička zajednica sklopila sa Zoranom Perovićem piše:

UGOVOR O AUTORSKOM DJELU

Članak 1.

Naručitelj povjerava, a Autor prihvaća i obavezuje se pod uvjetima iz ovog Ugovora realizirati autorsko djelo koje je predmet ovog Ugovora.

Članak 2.

Autor se obavezuje za Naručitelja izraditi satirični list „Sraka“ za 197. Samoborski fašnik i grafički pripremiti za tisak. Naručitelj je nakladnik satiričnog lista "Sraka"

Članak 3.

Autor se obavezuje da će izraditi satirični list „Sraka“ sukladno koncepciji Naručitelja, te uključiti predstavnika Naručitelja u uredništvo lista.

Koncepcija satiričnog lista „Sraka“:

1. sadržajno prati politička zbivanja lokalne sredine, Hrvatske, svijeta nastavno tradiciji,

2. 2/3 lista satirični tekstovi, 1/3 karikature, ilustracije, fotomontaže i sl.,

3. Satirični list "Sraka" se ne prodaje

Dakle, da odmah ustanovimo sljedeće:

Prema koncepciji Srake koju smo mi producirali jasno je naveden obujam lista (24 stranice), što (broj stranica) po "novoj koncepciji", u Ugovoru sa Zoranom Perovićem nije navedeno. S razlogom. Ta "nova Sraka" ima 12 stranica (duplo manje od "naše"), a razlika je i u cijenama.

Mi smo za 24 stranice produkcije Srake ugovorili cijenu od 15.000 kn netto (2.018.€), a Zoran Perović je za upola manje posla dobio (ugovorio) 2.250 € (netto).

Gde je razlika, o tome si možete malo razmislit.

Ima toga još.

Prema Ugovoru za produkciju "nove Srake" Zoran Perović, kao autor, u uredništvo je bio dužan "uključiti predstavnika Naručitelja". I, kaj dela autor? Autor za glavnu i odgovornu urednicu izabere... Koga? Direktoricu TZ Grada Samobora Ivanu Kokot, s kojom je i sklopio ovaj Ugovor!

Ak mislite da su oni blesavi, varate se. Al' sad valjda shvaćate i gde su novci.

I još: zar zbilja netko misli da se mi nismo mogli prilagoditi toj fantastičnoj "novoj koncepciji Srake" i nastaviti raditi taj posao na obostrano zadovoljstvo?

Naravno da ne, barem ne netko normalan.

Bilo je bitno da mi (ja) to više ne radimo.

A o sadržaju Srake po "novoj koncepciji" samo kratko.

To je, jednostavno, žalibože papira.

Nemam je niš protiv toga da se penzioneri (uglavnom okupljeni u Matici hrvatskoj) z nečim bave... Dapače. Bolje da crtaju po papiru i piskaraju budalaštine, nego da se drogiraju po parkovima, čuče pred dučanom z pivom u usahnulim rukama... Ili nekaj još gore. Dakle, kao uvjereni humanist, podržavam i njihovo bavljenje s tom, kak bi rekel... no... satirom.

Ali, ljudi božji, se to skupa zgleda ko da se vrag posral! A još se i plaća!

Pa, kad smo već kod plaćanja, recimo i o tome par reči.

Vele Amerikanci da čovek dve stvari nemre izbeč: plaćanje poreza i smrt.

Tu pri nami, v ovoj vukojebini, za nas, koji celi život delamo ko vlasnici firmi, obrta i slično, već je desetljećima uključen i treći element: turistička članarina. Najme kaj... Nemrete završit ni zaokružit poslovni mesec (nedajbože završni račun!), ak ne platite tu vražju članarinu. Moreš bit kruha gladan, nemat za benzin, detetu za cipele, al' turističku članarinu moraš platit!

A sve da bi se ovakvi gore spomenuti zajebavali na naš račun diletantskim uradcima, koje nikom živom ne mogu prodat ko suvisli i profesionalni uradak.

A ak nam ko poduzetnicima nekaj i ostane, moramo platit i Porez na dobit. To pak direktno ide v gradsku blagajnu iz koje plaće dobivaju ovi maloumnici na vlasti.

A glavna od njih, gradonačelnica likom i djelom, ujedno je i predsjednica Turističke zajednice grada Samobora Petra Škrobot. Nakinčena svim svojim doktoratima i rektorovim nagradama.

Sav gore opisani nered je njezino maslo.

A ima ga i više od toga.

Robert Škiljan

Fotografije: (screenshot - Radio Samobor)

- Veselo društvo iz penzionerskog odjela Matice hrvatske Samobor

- Naslovnice SRAKE iz 2021., 2022. i 2023.

 

Vidjeli smo Sraku po "novoj koncepciji"

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002