01.04.2023.

Samoborska banka svečano proslavila 150 godina postojanja

Ugled i povjerenje stečeni lojalnošću i prisnim odnosima s klijentima

U dvorani samoborskog kina održana je u petak, 31. ožujka, svečanost obilježavanja 150 godina postojanja i neprekidnog rada Samoborske banke – najstarije hrvatske financijske institucije, utemeljene 27. ožujka 1873. godine pod nazivom Samoborska štedionica, čiji su osnivači, dioničari i vlasnici bili redom ugledni Samoborci.

Samoborska banka je danas možda mala, regionalna banka u odnosu na brojne strane velike banke koje su preplavile i hrvatsko financijsko tržište, ali je tijekom stoljeća i pol svoju veličinu itekako pokazala i dokazala svojom žilavošću, ugledom i povjerenjem, stečenima ponajprije uzajamnom lojalnošću s klijentima te osobnim, prisnim odnosima djelatnika prema komitentima, onime što je u 21. stoljeću velikim bankarskim i financijskim sustavima zbog sveprisutne digitalizacije gotovo nepoznato.

Upravo zato i danas Samoborci kao građani, obrtnici i poduzetnici u okruženju, čuvaju i vole svoju "malu" banku, koja sigurno i uspješno brodi često nesigurnim hrvatskim financijskim vodama.

O svemu tome je, uz kratak povijesni pregled razvoja banke, pred velikim brojem uzvanika i gostiju, djelatnika banke i njezinih umirovljenika, poslovnim partnerima i prisutnim medijima najprije govorio predsjednik Uprave Samoborske banke Marijan Kantolić, zahvalivši gostima na dolasku te svim bivšim i sadašnjim djelatnicima koji su tijekom godina svojim radom doprinijeli njezinom radu i razvoju.

- Nakon Drugog svjetskog rata banka je bila glavni nositelj obnove Samobora i okolice i njegova gospodarstva, a kao samostalna bankarska institucija, u skladu sa zakonom, konstituirana je 1978. godine – rekao je, između ostalog, Kantolić, istaknuvši i zasluge bivših direktora, ponajprije Josipa Cvetkovića, koji i u svojoj 103. godini nije propustio ovu svečanost, te prerano preminulih Marijana Truska, Martina Jazbeca i Ive Jednačka, čijim je zalaganjem prije 20 godina došlo do spajanja sa Zagorskom bankom iz Krapine i njezinog širenja u regiji. Zahvale je direktor Kantolić uputio i vjernim dugogodišnjim suradnicama Verici Lindić i Višnji Jednačak, članicama Uprave koje su svoj radni vijek i provele u banci, te Verici Ljubičić, koja mu je već 19 godina, uz ostale djelatnike, "desna ruka" u poslu.

Predsjednik Nadzornog odbora Samoborske banke Dragutin Plahutar osvrnuo se na utjecaj banke prije i danas.

- Nekad smo bili sami, neovisni, ali i odgovorni na ovom terenu, a danas je sloboda protoka kapitala po cijelom svijetu, nadasve u Europskoj uniji, pa je pred Samoborskom bankom tek sada najizazovnije vrijeme. Samoborska banka ne ostvaruje velike profite, ali ostvaruje ogromnu stabilnost, jer je uvijek zarađivala toliko da je imala i pričuvu. Time je nalik Hrvatskoj, koja je isto tako mala u Europskoj uniji. Usprkos dolasku mnogih banaka u Samobor, njezina aktiva od tada do danas povećana je tri puta. Samoborska banka će i u budućnosti biti mala banka, bit će vrlo vjerojatno jako konzervativna kod primanja novog kapitala, neće se zalijetati u velike poslove kojima nije dorasla, pa će se ponašati po onom "seljačkom" - da bude najjača u selu, ali zato ne i najslabija u gradu – rekao je Plahutar, naglasivši kako im je i dalje važnija stabilnost i dobrobit građana od profita.

Čestitke i zahvale u povodu velike obljetnice samoborskim bankarima i bankaricama uputili su potom gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu finacija Zdravko Zrinušić, a posebno se emotivno na njih nadovezala poznata novinarka Branka Šeparović, ispričavši nepoznat detalj o sudjelovanju Udruge Pelješki most preko Samoborske banke, čime je donacijama omogućeno postavljanje dva Stepinčeva anđela na obalama mosta kao preteče možda i budućeg muzeja.

Pozivu na proslavu odazvali su se i brojni drugi uglednici, među kojima i ratni hrvatski premijer Franjo Gregurić, saborski zastupnik Krešo Beljak, zamjenik samoborske gradonačenice Petar Burić i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić.

Puno je još toga što je Samoborska banka, zahvaljujući današnjim i bivšim direktorima, koji se nisu povodili samo profitom, već uvijek nastojali biti na usluzi svojim građanima, obrtnicima i malim poduzetnicima, utkala u razvoj i dobrobit Samobora, što je danas itekako vidljivo i prepoznato.

Svima njima tijekom svečanosti priznanja i zahvalnice uručio je predsjednik Uprave Marijan Kantolić, a na kraju su uslijedile i zajedničke fotografije.

Svojim "štiklecima" o lijepim osobnim iskustvima sa Samoborskom bankom ovu svečanost začinili su voditelj Mislav Maroević i Đurđica Pleše Vujica, koja je, u pratnji svima poznatih domaćih virtuoza okupljenih na čelu sa Samoborcem Rankom Purićem, otpjevala svima drage samoborske, prigorske i zagorske popevke.

Veselo okupljanje i druženje nastavilo se potom u velikom šatoru ispred Hrvatskog doma uz prigodnu glazbu i specijalitete iz kuhinje Krčme Gabrek.

M.K.

 

Samoborska banka svečano proslavila 150 godina postojanja

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002