16.02.2023.

Pune ruke posla za vatrogasce JVP Samobor

Gasili požare, ispumpavali vodu

U dva dana, 14. i 15. veljače, bilo je puno posla za djelatnike javne vatrogasne postrojbe Grada samobora.

U utorak, 14. veljače, u poslijepodnevnim satima i u srijedu, 15. veljače, u ranim jutarnjim satima i tokom dana, samoborski vatrogasci imali su ukupno pet intervencija.

14. veljače u 15:53 sati, dežurni u Vatrogasnom operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora zaprimio je dojavu o užarenom zidu iza peći u kojoj nije ložena vatra jedan dan, na adresi Ulica Ferde Livadića 26 u Samoboru.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora na mjesto intervencije stigli su za desetak minuta, s jednim vatrogasnim vozilom i troje vatrogasaca, a kasnije je stigla i autocisterna s jednim vatrogascem.

Vatrogasci su utvrdili da je temperatura na zidu iza peči oko 150 stupnjeva, a u razgovoru s vlasnicom kuće utvrdili su da je na tom mjestu nekad bio otvoreni kamin koji je bio omeđen drvenim gredama, a poslije je zazidan i napravljen otvor za priključak peći na kruto gorivo. Vatrogasci su ručnim alatom otvorili, tinjajuću čađu natopili vodom te iznijeli veće količine čađe i gorivog materijala. Zbog većeg opsega posla, u pomoć su pozvani vatrogasci DVD-a Samobor, dva vatrogasca s kombi vozilom, a uz vatrogasce prisutna su bila i dva djelatnika Policijske postaje Samobor.

Istog dana, oko 19:40 sati, na kolnom prilazu OŠ Bogumila Tonija, vatrogasci JVP Grada Samobora sanirali su ulje koje je zbog tehničkog kvara iscurilo iz teretnog vozila.

U srijedu, 15. veljače, u 3:50 sati, dežurni u Vatrogasnom operativnom centru JVP Grada Samobora zaprimio je dojavu o požaru električnog ormarića za struju u stambenom objektu u Rakovom Potoku.

Dolaskom na mjesto događaja vatrogasci su utvrdili da se radi o požaru glavnog razvodnog ormara za struju koji se nalazi u hodniku u potkrovlju stambenog objekta visoke prizemnice s uređenim potkrovljem, prekrivenim limenim "sendvič pokrovom". Požar se preko instalacija proširio u krovnu konstrukciju stana, sastavljenu od gips kartonskih ploča i metalne konstrukcije. Na mjesto intervencije stigla je autocisterna s jednim vatrogascem. Nakon lokalizacije požara uklonjen je dio krovne konstrukcije s izvolacijom, a u intervenciji su pomogli i vatrogasci DVD-A Samobor s dvije autocisterne, kombi vozilom i sedam vatrogasaca. Uzrok požara bio je tehnički kvar na instalaciji u električnom ormariću.

Istog su dana, u 7:43 sata, vatrogasci dobili dojavu o pojavi sumnjivog mirisa u zraku, unutar kruga tvrtke Intereuropa u Samoboru, Nikole Šubića Zrinskog 14, od kojeg je jednoj osobi pozlilo.

Na intervenciju je stiglo navalno vozilo s 3 vatrogasca, utvrđeno je da je pozlilo radnici firme AKD Zaštita, koja radi na glavnoj porti na ulazu u tvrtku. Vatrogasci su osobu zatekli u lošem zdravstvenom stanju, u njenom privatnom vozilu te su na njen zahtjev zatražili dolazak HMP Samobor.

Nakon osiguranja mjesta događaja, vatrogasci su eksplozimetrom izmjerili koncentracije plinova u prostoru porte i dvorišnom prostoru. U prostoru porte nije izmjerena nikakva koncentracija, dok je na dvorišnom prostoru i na otvorima kanalizacije sporadično izmjerena koncentracija plina metana (CH4) od 2,5 do 3 vol%. Uzrok pojave plina mije utvrđen, a pretpostavlja se da se radi o istjecanju plina iz kanalizacijskog sustava. Uz vatrogasce JVP Grada Samobora, na čelu sa zapovjednikom postrojbe Mladenom Žitkovićem, na mjestu intervencije bili su i policijski službenici PP Samobor i HMP Samobor.

O događaju su izvješteni djelatnici tvrtke Energometan, koji će naknadno provesti kontrolu i mjerenja koncentracije plinova.

Nije to bilo sve. 15. veljače, u 10:17 sati, dežurni u Vatrogasnom operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora zaprimio je dojavu građana o potrebi ispumpavanja vode iz podruma stambenog objekta u Samoboru, Ivana Perkovca 11.

Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da se radi o potrebi ispumpavanja vode iz podruma veličine 4 x 4 m2, a visina vode iznosila oko 15 cm. U odvodni šaht unutar dvorišnog prostora ispumpano je cca 2500 litara oborinske vode, koja je u podrumski prostor ušla kroz pukotinu u temeljnoj ploči.

M.Ž.

 

Pune ruke posla za vatrogasce JVP Samobor

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002