12.05.2023.

Nastavlja se edukacija školske djece o Domovinskom ratu po programu "Da se ne zaboravi"

Do sada educirano oko 6500 učenika

Udruga branitelja 151. samoborske brigade organizirala je od 8. do 10. svibnja u Samoboru program "Da se ne zaboravi" – edukacija školske djece na temu Domovinskog rata kao dodatni sat povijesti za učenike osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje.

Program se organizira pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Grada Svete Nedelje, Ministarstva hrvatskih branitelja i Zagrebačke županije.

Ove godine je suorganizator Centar za mlade Bunker, u čijem je prostoru održan sat povijesti. Program se kontinuirano provodi od 2014. godine te se slobodno može reći da je kroz navedeni program prošlo oko 6500 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Samobora i Svete Nedelje.

Program je započeo 8. svibnja sa 70 učenika Osnovne škole Milana Langa, voditeljica prof Sanja Rapljenović, Bregana i 13 učenika OŠ Rude, voditeljica prof. Jasmina Kodrnja.

U utorak, 9. svibnja, na satu povijesti bili su učenici OŠ Bogumila Tonija, njih 161, i voditeljica prof. Anamarija Škoc Horvat i Srednja strukovna škola Samobor s 26 učenika i prof. Filipom Fabekom, a 10. svibnja OŠ Mihaela Šiloboda s 50 učenika, voditelj prof. Filip Fabek, OŠ V. Deščaka s 85 učenika, voditeljica prof. Željka Knežević, te OŠ Sveta Nedelja sa 125 učenika, voditeljica prof. Tatjana Muftić Šoln.

Učenici su prvo dočekani u Spomen sobi branitelja 151. samoborske brigade, gdje ih je Rudolf Jedvaj, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade, ukratko upoznao sa spomen postavom Domovinskog rata i ratnog puta 151. samoborske brigade.

Poslije razgledavanja Spomen sobe voditelji iz udruge, Rudolf Jedvaj, Miljenko Komes, Franjo Horvat, Stanko Garašić, Milan Hrženjak, Ivica Telišman, Ivan Horvat, Franjo Lehpamer i Josip Lehpamer poveli su ih u Centar za mlade Bunker, gdje su u velikoj dvorani pratili sat povijesti iz programa edukacije školske djece na temu Domovinskog rata.

Ukratko su se učenici upoznali s protokolom, odavanjem počasti i minutom šutnje, kojom se odaje počast poginulim braniteljima. Početkom svakog sata pozdravili su ih u ime udruge voditelj programa Franjo Horvat i Miljenko Komes, koji su ih ukratko upoznali s težnjom udruge da se ne zaboravi Domovinski rat i učešće brigade i branitelja s našeg područja u Domovinskom ratu.

Sat povijesti vodio je dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest, Odsjeka za suvremenu povijest. Ukratko je upoznao učenike sa stvaranjem Republike Hrvatske, početkom Domovinskog rata na prostoru Hrvatske te uključivanju građana Samobora i Svete Nedelje u obranu, s naglaskom na ratni put 151. samoborske brigade HV.

Kako je vrlo malo prostora na satu povijesti u školama posvećeno Domovinskom ratu i novijoj povijesti Republike Hrvatske, želja je da se ovim programom i odlaskom na spomen obilježje Trokut - Novska u listopadu mladim naraštajima predoči koliko su branitelji, njihovi očevi, djedovi i susjedi sudjelovali u stvaranju povijesti i obrani domovine.

Udruga ovim putem zahvaljuje ravnateljima škola, profesorima povijesti i voditeljima razrednih odjeljenja, koji su, kao i svake godine, pomogli u organizaciji programa.

Također, ovim se programom potiče domoljublje i ponos na pripadnost Samoboru i Svetoj Nedelji, odnosno na doprinos branitelja s ovog područja u obrani, oslobađanju i stvaranju Republike Hrvatske. Nadalje, razvija se svijest kod učenika o nekadašnjem i današnjem geopolitičkom položaju RH te o ulozi koju će učenici, kao budući punoljetni građani, imati u njenom razvoju kroz demokratske i građanske institucije. Stoga ovaj program ima multiperspektivni pristup, jer sadrži, osim povijesti, i značajne elemente građanskog odgoja te njegovog educiranja i razvoja kod učenika.

Vesna Vrančić

 

Nastavlja se edukacija školske djece o Domovinskom ratu po programu "Da se ne zaboravi"

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002