15.12.2022.

Konferencija za medije o provedbi projekta "Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0"

Znanost, nove tehnologije i obrazovanje pod istim krovom

Jedan od trenutno najvećih projekata u Zagrebačkoj županiji je izgradnja "Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0", koji se, kako smo već izvještavali, istovremeno odvija na tri lokacije – u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, gdje se uz tamošnje srednje škole grade novi prostori za učenike strukovnih škola, a koji će na koncu biti povezani u navedeni RCK. Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije bit će u Samoboru, dok će Centar izvrsnosti za robotiku djelovati u sastavu Srednje škole Dugo Selo. Vrijednost projekta je ukupno 115 milijuna kuna, od kojih 80 milijuna kuna stiže iz EU fondova, a s 35 milijuna kuna ga financira Zagrebačka županija.

Tim povodom održana je u prostorijama Srednje strukovne škole Samobor u četvrtak, 15. prosinca, konferencija za medije, nakon koje su na stručnom skupu izlagali i u panel raspravi sudjelovali ravnatelji škola, sveučilišni profesori pripadajućih struka iz Osijeka i Zagreba, domaći obrtnici i poduzetnici te inovatori.

Cilj je u svakom od navedenih gradova stvoriti centar izvrsnosti za pojedina područja u strukovnom obrazovanju, a potom ih povezati i dodatno umrežiti svih 9 strukovnih škola u županiji. Željeni krajnji ishod ovog projekta su generacije relevantno obrazovanih učenika, koji će se odmah po završetku škole moći bez problema uključiti u tržište rada ili se okušati kao samostalni obrtnici i poduzetnici.

Samoborski centar trebao bi biti gotov u prosincu 2023., zgrade su "pod krovom" i za sada sve ide prema planu, a za učenike se pripremaju i brojni novi kurikulumi kojima bi se konačno modernizirao sustav strukovnog obrazovanja za potrebe gospodarstva u cjelini.

Sudionike skupa uvodno su pozdravili ravnatelj samoborske Srednje strukovne škole Davor Škiljan, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, županijski pročelnik za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić, te ravnatelj velikogoričke Srednje strukovne škole Miroslav Antolčić, koji je uvodno predstavio cijeli projekt te njegov dosadašnji razvoj i rezultate.

U ime domaćina, ravnatelj SŠS-a Davor Škiljan podsjetio je, uz ostalo, na dugu i bogatu povijest strukovnog obrazovanja u Samoboru, brojne uspjehe učenika škole i posebno njezinih inovatora, kojima će novi centar i planirani novi nastavni predmeti biti dodatan poticaj pri odabiru struke i željenog zanimanja.

M.K.

 

Konferencija za medije o provedbi projekta "Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0"

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002