26.06.2022.

Obilježena prva obljetnica rođenja za nebo vlč. Pavla Kunšteka, dugogodišnjeg svetomartinskog župnika

Sjećanje na "našeg Pavla"

Na godišnjicu smrti dugogodišnjeg svetomartinskog župnika vlč. Pavla Kunšteka, koji je preminuo 24. lipnja 2021. godine, a pokopan dva dana kasnije na svetomartinskom groblju, vlč. Josip Vnučec predvodio je 25. lipnja svetu misu u kapeli sv. Roka na Galgovu, u zajedništvu s nekoliko svećenika. Slavili su je vjernici župe Sv. Martina pod Okićem, okolnih župa, rodbina i prijatelji pokojnog svećenika Kunšteka.

Obilježavanje godišnjice smrti svećenika Pavla Kunšteka započelo je okupljanjem vjernika uz njegov grob na svetomartinskom groblju, gdje je domaći župnik vlč. Siniša Hegedušić predvodio molitvu za dušu pokojnog subrata. Molitvu na grobu i misu uzveličali su članovi mješovitog vokalnog ansambla Komin.

Misu je predvodio vlč. Josip Vnučec, prijatelj pokojnog vlč. Kunšteka od sjemenišnih dana. Propovijed je izrekao domaći sin, vlč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini iz Zagreba. Prisjetio se svojih susreta s vlč. Pavlom, s kojim je dugo godina prijateljevao.

Nakon mise slijedilo je predstavljanje knjige Naš Pavel, obima oko 160 stranica. Osim životopisa i prikaza pastoralnog rada pokojnog svećenika Kunšteka, knjiga sadrži i brojna sjedočanstva ljudi s kojima je bio povezan. Krasi je i velik broj fotografija koje su vezane uz pastoralni rad nekadašnjeg svetomartinskog župnika.

Knjigu je predstavio vjeroučitelj Radovan Librić, ravnatelj Gornjogradske gimnazije, koji je ujedno i urednik knjige, a nekadašnji vjeroučitelj svetomartinske škole. Vjeroučitelj Librić naglasio je brojne pastoralne i kulturne inicijative koje su u vrijeme župnika Pavla ostvarene. Brojna su se zbivanja dogodila upravo tu, u svetomartinskoj župi, na rubu Samobora, zahvaljujući baš župniku Kunšteku.

Predgovor knjizi napisao je mons. Zlatko Koren, kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog, a s Pavlom nekadašnji subrat u dekanatu. On je, je između ostaloga, napisao: "Ulagao je naš Pavel u zajedništvo, želeći da budemo zajedno i za jedno. Ako nešto nedostaje rodu mome i tvome, onda je to zajedništvo, a Pavao nas je rado sabirao i uvijek iznova vodio k njemu, Isusu Kristu".

Predstavljanje knjige pratio je i zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić, kojem su urednici knjige zahvalili za pomoć oko ostvarenog projekta, na radost svih onih koji su voljeli svoga svećenika, nekadašnjeg župnika svetomartinskoga.

Zajedništvo svih okupljenih nastavilo se i uz agape, kojeg je priredilo uredništvo knjige s brojnim donatorima, rodbinom i prijateljima svećenika Kunšteka.

R.L.

 

Obilježena prva obljetnica rođenja za nebo vlč. Pavla Kunšteka, dugogodišnjeg svetomartinskog župnika

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002