04.07.2022.

Gradski vijećnik HDZ-a Matija Hržić o 81.250 kn potrošenih na bezvrijednih 15-ak stranica nelogičnog teksta

Uzalud bačen novac građana

Gradski vijećnik HDZ-a Matija Hržić o 81.250 kn potrošenih na bezvrijednih 15-ak stranica nelogičnog teksta

Poštovani,

u obnašanju dužnosti gradskog vijećnika Grada Samobora više sam puta pokrenuo temu problematike javnog prijevoza u Samoboru. Preskup, neadekvatan i neučinkovit javni prijevoz u našemu gradu po svim je relevantnim istraživanjima gorući problem našeg Samobora.

Aktualna gradska uprava, na čelu s gradonačelnicom Petrom Škrobot, još je u kampanji s brojnih plakata tvrdila da "zna kako" riješiti taj problem. Nažalost, sve što je do sada napravljeno je narudžba i izrada dokumenta Studija komunalnog (javnog) prijevoza, koju su građani Samobora platili 81.250 kn.

S obzirom na to da je dugo očekivana predmetna studija javni dokument plaćen novcem naših sugrađana, na sjednici Gradskog vijeća zatražio sam je na uvid, a sve sukladno Čl. 17. Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Želja mi je bila predmetnu studiju dati na uvid javnosti, odnosno našim građanima koji su je i platili.

Na svoj zahtjev nikad nisam dobio odgovor, čak ni nakon dva podsjetnika putem elektroničke pošte. S obzirom na to da zakon ne predviđa sankciju gradonačelnici za kršenje Poslovnika o radu Gradskog vijeća, bio sam primoran studiju zatražiti sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama koji predviđa kaznu Gradu i gradonačelnici u slučaju uskrate traženih podataka.

Nakon predaje zahtjeva studija mi je poslana poštom zadnji dan prije isteka roka za dostavu. Netom prije toga gradonačelnica je na konferenciji za novinare predstavila studiju objavivši nepotpune i samo njoj povoljne podatke. Ovdje napominjem da i dalje nije građanima dala na uvid cjelokupni dokument koji su upravo oni platili. S obzirom na to da je gradonačelnica studiju skrivala toliko dugo, za pretpostaviti je kako misli da građani ne bi trebali imati uvid u nju.

Iz tog razloga osjećam se dužnim predmetnu studiju, kao i njenu analizu, dostaviti medijima i pozvati ih da, u cilju pravodobnog informiranja građana Samobora, sve javno objave.

Uvidom u studiju možemo se uvjeriti da je razlog njenog skrivanja od javnosti, nažalost, bačen novac. Umjesto rješenja, građani su platili jedan isprazan i beskoristan dokument, niske razine stručnosti, a sve očigledno s ciljem kupovanja vremena jer aktualna gradska vlast ipak "ne zna kako" taj problem riješiti.

S obzirom na veliki broj nelogičnosti u studiji, nabrojat ću samo nekoliko važnijih:

1. Studija je rađena samo s podacima mjerenja broja putnika tvrtke Autoturist, a ne i Samoborčeka. Stoga ne prikazuje realno stanje javnog prijevoza u Samoboru.

2. Podaci mjerenja broja putnika sežu u 2018. g. i nisu dobiveni od neovisnog tijela, nego od tvrtke Autoturist (pa je opravdano zapitati se jesu li podaci namjerno prikazani netočnima kako bi se pokazala neisplativost određenih linija).

3. U studiji se ne razrađuje prijevoz prema Zagrebu. Svima nam je jasno da temelj svakog rješenja prijevoza putnika kreće od linija prema Zagrebu pa bi se sukladno tome trebale planirati komunalne linije i usklađenje voznih redova prema tim linijama.

4. Studija je rađena bez Svete Nedelje, a linije prema Zagrebu, kojih se studija uopće ne dotiče, voze kroz područje Grada Svete Nedelje. Za bilo koje učinkovito i smisleno rješenje problema prijevoza u Samoboru potrebna je suradnja s Gradom Sveta Nedelja.

5. Predložene linije ne pokrivaju sva naselja Grada Samobora (Rakov Potok, Drežnik, Podgrađe, Pavučnjak, Petkov Breg, Slavagoru i dr.). U potpunosti mi je nepojmljivo da pojedini građani Samobora nemaju povezanost s gradom Samoborom. Kako će djeca iz tih mjesta ići u školu?

6. U studiji nije utvrđena rentabilnost linija po kilometru, što je jedan od temelja izračuna i rješenja problematike prijevoza u Samoboru.

7. Predložene linije više ne prolaze uz neke tvrke (npr. Hvar, Inteuropa), stoga bi radnici trebali pješačiti od autobusnog kolodvora do tih tvrtki.

Nažalost, iz svega priloženog jasno je da je skupa studija uzalud potrošen novac građana te da je istu analizu moglo provesti nekoliko djelatnika Grada u jednom danu. Naime, od 140 stranica studije, ako izuzmemo karte Samobora s ucrtanim autobusnim linijama, prijepis tablica brojanja putnika Autoturista i sl., dobit će se 15-ak stranica nelogičnog teksta koje smo platili 81.250 kn.

Još više zabrinjava činjenica da, nakon održanog sastanka, tijela Zagrebačke županije već skoro dva mjeseca čekaju obično pismo namjere Grada Samobora kako bi se pokrenuli razgovori s Gradom Zagrebom po pitanju rješenja problematike javnog prijevoza, odnosno usklađenja njihovog prijevoza s prijevozom na području gradova Samobora i Svete Nedelje te Općine Stupnik.

S obzirom na to da je HDZ, kao jedina prava opozicija u našemu Gradu, razradio problematiku javnog prijevoza, ovim putem gradonačelnici nudimo pomoć i suradnju u rješavanju ovog problema, a sve u interesu naših sugrađana.

Naši stručni suradnici pripremili su kostur glavnih i prioritetnih linija. To su uglavnom linije prema Zagrebu koje su u ingerenciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba pa je nužna suradnja s tim tijelima koju naša gradonačelnica iz političkih razloga izbjegava. Kada imamo kostur glavnih i prioritetnih linija, tada možemo nadovezati lokalne (komunalne) linije. Prema našemu prijedlogu potrebno je uvesti direktnu autobusnu liniju Samobor — Zdenčina i na nju nadovezati lokalne linije. Jednako tako, potrebno je bolje integrirati u željeznički vozni red liniju Samobor — Podsused, a sve kako bi se rasteretila linija Samobor — Črnomerec i kako bi se smanjilo vrijeme vožnje do centra Zagreba. Autobusni prijevoz mora biti prilagođen osobama s invaliditetom.

Generalno govoreći, iznosimo svoj stav.

Javni prijevoz u Gradu Samoboru javni je interes naših sugrađana, a ne poligon za bogaćenje privatnih tvrtki. Stoga smatramo da naš Grad zaslužuje svoje gradsko prijevozničko poduzeće kojemu će interes građana biti na prvom mjestu. Napominjemo da su nam u tome na raspolaganju sredstva EU fondova. Brojni su gradovi iskoristili tu pogodnost, a za primjer možemo uzeti Grad Šibenik koji je dobio 19 niskopodnih autobusa i to usklađenih za prijevoz teško pokretnih ljudi.

Nažalost, o svemu navedenom aktualna gradska vlast ne misli tako. Tako gradonačelnica ne smatra svojom obvezom informirati građane, iako su joj izjave pune "transparentnosti". Ovdje napominjemo i činjenicu stalnog kršenja Čl. 103. i 104. Statuta Grada Samobora zbog neodržavanja redovitih mjesečnih sjednica za novinare. Možda naša gradonačelnica ne shvaća da se te konferencije ne rade radi medija, nego radi informiranja naših sugrađana kako se troše njihovi novci.

Stoga još jednom pozivam medije da objave ovu analizu i "stručnu" studiju, koju je naša gradonačelnica platila novcem naših sugrađana, a našu gradonačelnicu pozivam da se, umjesto plaćanja skupih i bespotrebnih studija, primi stvarnog rješavanja problema građana.

gradski vijećnik Matija Hržić

predsjednik GO HDZ-a Samobor

 

Gradski vijećnik HDZ-a Matija Hržić o 81.250 kn potrošenih na bezvrijednih 15-ak stranica nelogičnog teksta

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002