04.08.2022.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Samoborski branitelji dali velik obol oslobođenju Hrvatske

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja U Samoboru je obilježen u četvrtak, 4. srpnja, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik u Parku domovinske zahvalnosti. Jutrošnje obilježavanje potrajalo je malo duže no što je to dosad bilo uobičajeno, jer su se govornici šire osvrnuli ne samo na Oluju u čiju se čast i slavi ovaj povijesni kolovoški dan, već i na cijeli tijek Domovinskog rata koji je Hrvatskoj donio slobodu i neovisnost.

Najprije su majke i očevi i drugi članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje upalili lampaše pred spomenikom na kojemu su uklesana 62 imena branitelja koji su svoje mlade živote položili na oltar domovine. Njihova imena pročitao je moderator ove svečanosti, također hrvatski ratnik, Marijan Telišman. Uz obitelji i rodbinu, predstavnike Udruge roditelja poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje, vijence su, uz pratnju Samoborske narodne garde, na spomenik postavili i predstavnici Grada Samobora predvođeni gradonačelnicom Petrom Škrobot, njezinim zamjenikom Petrom Burićem i predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem. Učinili su to i predstavnici Koordinacije Udruga Samobora i Svete Nedelje proizašlih iz Domovinskog rata, policije i vatrogasaca, političkih stranaka, ustanova i drugih gradskih institucija te okupljeni građani.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga govorio je predsjednik Udruge Odreda veze 40. Pukovnije veze Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske Marko Perčinić, zatim ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade Josip Mahović te gradonačelnica Petra Škrobot.

Marko Perčinić je u svom govoru iznio presjek cijelog Domovinskog rata i posebno ulogu Odreda veze u operaciji Oluja, pa je, uz ostalo, rekao:

- Zbog nedostatne opremljenosti sredstvima veze za napadne operacije, osobno sam zatražio od generala Bobetka hitno opremanje sredstvima veze bez koje bi naši gubici bili puno veći, a na račun borbene tehnike. Uz negodovanje generala Bobetka, ali uz potporu generala Stipetića i drugih, prijedlog je prihvaćen i hrvatska vojska je spremno krenula u akciju Oluja. O ratnom putu ove postrojbe malo se zna, a u ratnom razdoblju kroz postrojbu je prošlo oko pet tisuća ljudi, tisuću iz stalnog sastava s područja Samobora i Svete Nedelje i oko četiri tisuće ročnika. Vjerujem da će buduća monografija o ratnom putu Odreda veze postrojbu učiniti prepoznatljivom i dostupnijom svim naraštajima i zato se želimo uključiti u program edukacije mladih, koji već provodi Udruga branitelja 151. samoborske brigade – zaključio je Perčinić.

Govoreći o borbenom djelovanju, kako je rekao, časne i slavne 8. pa potom 151. samoborske brigade, Josip Mahović je naglasio da operacije Oluja ne bi bilo da od 29. listopada 1991. pa do 3. siječnja 1992. godine i “Sarajevskog primirja”, nije bilo prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu nazvane Orkan, u kojoj su, pod vodstvom generala Rudija Stipčića, sudjelovali i Samoborci i Svetonedeljčani. Njome je zaustavljeno daljnje napredovanje agresora na svim frontovima, ali uz velik broj žrtava na našoj strani.

- Samoborci i Svetonedeljčani su uvijek bili tamo gdje je bilo najteže – nastavio je Mahović – osvrnuvši se i na njihovu ulogu u Oluji gdje su bili angažirani mimo prvotnog plana, koji su razrađivali s generalom Bobetkom.

- U Oluji smo morali pokriti neke rupe do kojih je došlo uslijed nestručnog vođenja i zapovijedanja. No, Oluja je bila odlučujuća oslobodilačka bitka koja je hrvatskom narodu i državi donijela dugopriželjkivani mir i slobodu. U tom povijesnom trenutku istaknuto mjesto zauzela je naša samoborska vojna postrojba. Iako Samobor i Sveta Nedelja nisu bili na prvoj crti sukoba, ova dva grada dala su velik obol hrvatskoj slobodi. Upravo zbog poštenih i časnih sinova ovoga kraja, ime Samobora i Svete Nedelje poštuje se diljem Lijepe naše – zaključio je Josip Mahović te potom ukratko prepričao ratni put brigade u Oluji, podrobno opisan u monografiji naziva Ratni put 151. samoborske brigade.

Molitvu za naše poginule sugrađane predvodio je župni vikar župe svete Anastazije Marko Nimac u pratnji gvardijana samoborskog franjevačkog samostana Željka Janjića i njegovog brata Vjenceslava.

E.K.

 

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002