30.08.2022.

Pronađeno revolucionarno rješenje za rasplitanje samoborskog javnog prometnog čvora

Pročitajte pažljivo i dobro razmislite!

Pronađeno revolucionarno rješenje za rasplitanje samoborskog javnog prometnog čvora

Novi klinci u kvartu konačno su domislili novo rješenje za poboljšanje i održavanje živim javnog gradskog prijevoza na području Grada Samobora i šire.

Kako ne bi solili živu prometnu ranu suvišnim komentarima, objavljujemo kompletno gradsko priopćenje.

Evo, tak bu to bilo:

"Sukladno najnovijim izmjenama vezanima uz javni prijevoz pročitajte najnovije informacije koje će u primjeni biti od početka nove školske godine.

Kao što znate, prijevoznici su prije otprilike mjesec dana objavili da se razdvajaju na međužupanijskim linijama prema Zagrebu, a Samoborček odbija zadržati dosadašnji sustav prodaje zajedničkih mjesečnih karata, stoga će sada svatko tko putuje prema Zagrebu trebati odlučiti želi li putovati prema Ljubljanici/Autobusnom kolodvoru Zagreb ili prema Črnomercu. Taj odabir će značiti znatnu razliku, kako u ukupnoj cijeni, tako i u području na kojem se taj putnik može voziti. Stoga sve građane - korisnike javnog gradskog prijevoza molimo da u nastavku pažljivo pročitaju koje opcije u javnom prijevozu će postojati od početka školske godine.

Za putnike koji će putovati s prijevoznikom Autoturist prema Črnomercu će vrijediti sljedeće:

• Ukoliko putuju od Autobusnog kolodvora Samobor do Črnomerca, što je 5 zona, moći će putovati po istim uvjetima i cijeni kao i do sada. Međutim, novost je da će ti putnici imati opciju nadoplate 90 kn kako bi kupili mjesečnu kartu od 6 zona što će im omogućiti neograničeno putovanje na svim linijama lokalnog autobusnog prijevoza na području cijelog Samobora

• Ukoliko putuju za Črnomerec na bilo kojoj relaciji koja je do sada imala 6 zona ili više, kupnjom mjesečne karte od 6 zona će također ostvariti pravo na neograničeno putovanje na svim linijama lokalnog autobusnog prijevoza na području cijelog Samobora.

Za putnike koji će putovati samo s prijevoznikom Samoborček prema Ljubljanici ili Autobusnom kolodvoru Zagreb će vrijediti sljedeće:

• Ukoliko putuju od Autobusnog kolodvora Samobor do Ljubljanice ili AK Zagreb moći će putovati po istim uvjetima i cijeni kao i do sada. Isto vrijedi za putnike na 3 međužupanijske linije u smjeru Ljubljanice i Autobusnog kolodvora (Lipovec-Smerovišće-Samobor-Zagreb, Braslovje-Rude-Samobor-Zagreb, Grdanjci-Bregana-Samobor-Zagreb).

• Putnicima koji će kupiti Samoborčekove mjesečne karte će iste biti priznate i na Autoturistovim lokalnim linijama, ali ne na cijelom području, nego samo na relaciji za koju imaju kupljenu Samoborčekovu mjesečnu kartu. Primjerice, ako putnik ima kupljenu Samoborčekovu kartu za liniju Bregana-Samobor-Zagreb, on će na dionici Bregana-Samobor se moći voziti bez dodatnog plaćanja i na Autoturistovim lokalnim linijama koje će prometovati paralelno uz međužupanijske Samoborčekove linije.

Za putnike koji će trebati ili htjeti koristiti usluge oba prijevoznika, primjerice Autoturista za lokalni (npr. od mjesta stanovanja do AK Samobor), a Samoborčeka za međužupanijski prijevoz (npr. od Samobora do AK Zagreb), vrijedit će sljedeće:

• Takvi putnici će kupiti mjesečnu kartu od Samoborčeka od Samobora do Zagreba (Ljubljanica ili Autobusni kolodvor Zagreb), te će potom trebati kupiti dodatnu kartu od Autoturista za lokalne linije po sniženoj cijeni. Prilikom kupnje Autoturistove karte morat će pokazati Samoborčekovu mjesečnu kartu za Zagreb kako bi ostvarili pravo na sniženu cijenu Autoturistove karte za lokalnije linije po cijeni od 50 kuna za studente, a 100 kuna za građanstvo. Važno je naglasiti da će time zbrojeno cijena svima biti približno ista kao do sada, ali ta dodatna Autoturistova karta će putnicima omogućiti neograničeno putovanje na svim linijama lokalnog autobusnog prijevoza na području cijelog Samobora.

Što se tiče mjesečnih karata na lokalnom prijevozu, cijene i uvjeti ostaju isti kao i do sada uz naglasak da na lokalnim autobusnim linijama javni prijevoz vrši samo prijevoznik Autoturist.

SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA STUDENATA

Studentima se i dalje nastavlja sufinancirati prijevoz u iznosu od 100 kuna po studentu bez obzira s kojim prijevoznikom putovali. Svaki student može sufinanciranje koristiti jednom mjesečno za kupnju samo jedne mjesečne karte kod samo jednog prijevoznika.

SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA SREDNJOŠKOLACA

Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca od sada se dijeli na srednjoškolce koji kupuju mjesečnu kartu za relacije prema Zagrebu i na one koji kupuju mjesečne karte za relacije unutar Samobora.

• Srednjoškolcima koji kupuju mjesečne karte za relacije prema Zagrebu (ili bilo koje relacije s konačnim odredištem izvan Samobora) će se sufinancirati karta u punom iznosu, tj. 75% država*, a 25% grad Samobor. Ta subvencija će vrijediti kako za redovne mjesečne karte kod oba prijevoznika tako i za dodatnu mjesečnu kartu za lokalni prijevoz po sniženoj cijeni koju će prodavati Autoturist.

• Srednjoškolcima koji kupuju mjesečne karte za relacije unutar Samobora će se mjesečne karte sufinancirati u punom iznosu* samo ako kupe kartu na lokalnom linijskom prijevozu, tj. kod Autoturista. Ukoliko se odluče kupiti kartu kod Samoborčeka, država će im financirati 75%*, ali grad Samobor NEĆE sufinancirati preostalih 25%, tj. taj dio će morati platiti sami. Podsjećamo da je Autoturist jedini prijevoznik koji obavlja prijevoz na SVIM lokalnim autobusnim linijama stoga će usluga svim srednjoškolcima biti dostupna uz potpuno financiranje mjesečne karte*. Dodatno, iz Autoturista je najavljeno da će kod njih vjerojatno biti moguće i trenutačno umanjenje cijene karte za iznos sufinanciranja kako roditelji ne bi morali prvo plaćati karte, a potom čekati refundacije. Potvrdu toga još čekamo od države, no od Samoborčeka tako nečeg nema niti u naznakama.

* sve što je označeno zvjezdicom podrazumijeva pretpostavku da se sufinanciranje od strane države neće mijenjati u odnosu na prethodnu godinu, međutim, Vlada RH još nije donijela odluku o sufinanciranju.

UMIROVLJENICI I OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA

S obzirom da su navedene skupine za putovanje u smjeru Zagreba imale sufinanciran prijevoz do Črnomerca, njima se ovim ne mijenja ništa, uz naglasak da od sada za Črnomerec vozi samo prijevoznik Autoturist.

Molimo vas pročitajte i važne napomene u nastavku!

Napomena 1: Vlada RH nije još donijela odluku o sufinanciranju srednjoškolskih mjesečnih karata. Kada odluka bude donesena, obavijestit ćemo javnost no nema naznaka da bi odluka ove godine bila drugačija od prethodnih.

Napomena 2: Do sada su mnogi putnici kupovali mjesečne karte do Autobusnog kolodvora Zagreb jer im je to omogućavalo da putuju s istom kartom i prema Črnomercu. Sada to više neće biti moguće s istom mjesečnom kartom. Svatko će se morati odlučiti želi li ići prema Črnomercu ili Autobusnom kolodvoru/Ljubljanici.

Iako sve navedeno na prvu djeluje možda komplicirano, gradska uprava vam stoji na raspolaganju za sva vaša pitanja. Za vas smo od utorka, 30. kolovoza osigurali i info štand na autobusnom kolodvoru u Samoboru kako bi se i tamo mogli dodatno informirati, ako je potrebno. Međutim, treba istaknuti da je ovo velik pomak naprijed jer će sada biti moguće putovati za Zagreb u smjeru Črnomerca i na svim unutargradskim lokalnim linijima za 680 kuna mjesečno za građanstvo te 350 kuna za studente. Do sada je većina putnika za cijene slične tim cijenama ili za znatno veće cijene mogla putovati na samo točno određenoj liniji (svi koji su plaćali više od 6 zona su plaćali skuplje). Treba reći da će i ukupan broj polazaka sada biti nešto veći nego prije.

Oni koji će pak htjeti putovati za Autobusni kolodvor ili Ljubljanicu, iako će im to biti nešto skuplje i kompliciranije nego za Črnomerec, moći će to činiti po otprilike istim, a u nekim slučajevima i nešto manjim cijenama nego do sada na istoj relaciji, ali uz 2 pokaza.

Svima koji putuju pak u smjeru Savskog mosta, zapravo se neće promijeniti puno. Samo će odabrati prijevoznika koji im odgovara i kod njega kupiti mjesečnu kartu.

„Poštovani sugrađani, ovo je maksimum koji smo u ovom trenutku za vas uspjeli osigurati i značajan iskorak u odnosu na dosadašnje stanje, a prije svega u suradnji s prijevoznikom Autoturist. Od sada nitko u Samoboru neće javni prijevoz morati plaćati više od 680 kuna da bi stigao do Zagreba, osim ako sam to ne odabere, a dodatna pogodnost je da će se u toj cijeni moći voziti i na svim lokalnim linijama! Bitno je i naglasiti da se nećemo na ovome zaustaviti i da ćemo pripremiti još unapređenja javnog prijevoza u Samoboru u budućnosti“ – poručila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Zahvaljujemo na strpljenju te ako imate bilo kakvih nedoumica što to znači za vas, otvorili smo i zaseban mail javni.prijevoz@samobor.hr na koji nam samo pošaljite relaciju na kojoj želite putovati i kategoriju kakvu mjesečnu kartu kupujete (građansku, studentsku, srednjoškolsku, umirovljenici ili osobe s invaliditetom).

Za kraj još jednom navodimo popis koje linije vozi koji prijevoznik:

Samoborček

Međužupanijske linije (prema AK Zagreb, Ljubljanici i Savskom mostu):

Grdanjci - Samobor – Zagreb (AK Zagreb)

Lipovec - Samobor – Zagreb (AK Zagreb)

Braslovje - Samobor – Zagreb (AK Zagreb)

Lulić – Jastrebarsko – Zagreb (AK Zagreb)

Novo Selo – Klinča Sela – Zagreb ( Savski most)

Jastrebarsko – Klinča Sela – Zagreb (AK Zagreb)

Autoturist

Međužupanijske linije (prema Črnomercu, AK Zagreb i Savskom mostu):

Medsave – Samobor – Zagreb (Črnomerec)

Kladje – Samobor – Zagreb (Črnomerec)

Samobor – Novaki, Rakitje – Črnomerec

Mala Gorica – Novaki, Rakitje – Črnomerec

Mala Gorica – Brezje, Kerestinec - Črnomerec

Strmec – Novaki, Rakitje – Črnomerec

Molvice – Mala Gorica – Brezje – Kerestinec – Ljubljanica – Zagreb (Autobusni kolodvor)

Zagreb (Savski most) – Galgovo – Drežnik

Zagreb (Savski most) – Galgovo – S. Martin - Podgrađe

Autoturist vozi i sve lokalne linije:

Samobor - Bregana - Grdanjci

Samobor - Smerovišće - Lipovec

Samobor - Rude - Braslovje

Samobor - Klake - Terihaji

Samobor - Slani dol

Samobor - Otruševac - Vrhovčak

Samobor - Bobovica - Otok

Samobor - Grdanjci - Kršlin - Noršić selo - Jarušje

Samobor - Grdanjci - Gornja Vas

Samobor - Sveti Martin - Galgovo

Samobor - Cerje - Bukovje

Samobor - Gradna – Medsave"

 

Pronađeno revolucionarno rješenje za rasplitanje samoborskog javnog prometnog čvora

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002