15.10.2022.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Samobora

Izgradili smo dogradnju i još svega i svačega

Skoro puna dva sata trajala je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu obilježavanja 780. obljetnice spomena Samobora, održana u subotu, 15. listopada, pred brojnim uzvanicima i domaćim uglednicima koji su popunili samoborsko kino.

Sve ih je, nakon himne u izvedbi Renate Sabljak, pozdravio ovogodišnji voditelj svečanosti Ivan Vrdoljak. Izostali su ove godine najviši državni čelnici, ali su zato stigli njihovi izaslanici – poseban savjetnik predsjednika Milanovića Julije Domac, izaslanica premijera Plenkovića ministrica Marija Vučković i izaslanik predsjednika Sabora Jandrokovića Davor Ivo Stier, kojima su se pridružili još neki saborski zastupnici i predsjednici stranaka, zatim veleposlanici, savjetnici i tajnici veleposlanstava Alžira, Malezije, Austrije, Turske i Mađarske u Hrvatskoj, predstavnici Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, gradonačelnici Dugog Sela, Gline, Đurđevca, Oroslavja, Otočca, Ozlja, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Zlatara, Jastrebarskog i Valpova, načelnici općina Klinča Sela, Stupnik, Križ, Krašić, Veliko Trgovišće, Zlatar Bistrica, Žumberak i Rugvica, kao i izaslanstva prijateljskih gradova Staroga Grada na Hvaru, Parabiaga, Pečuha i Wirgesa.

Nakon kratkog promotivnog filma o svemu učinjenom u Gradu Samoboru u proteklih godinu dana, zaredali su i govori, a samu svečanu sjednicu svojim je obraćanjem prisutnima otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, uredno pobrojavši sve što se od izgradnje do dogradnje napravilo, uz zahvalu građanima i čestitku ovogodišnjim dobitnicima nagrada.

Pažljivo i školski uvježbano, bez žara ili neke prigodne, makar već i poznate dosjetke, biranim riječima svojim sugrađanima i gostima obratila se potom gradonačelnica Petra Škrobot, poručivši kako će i ona i svi ostali gradski dužnosnici uprijeti sve snage da Samobor postane još ljepši i bolji grad za sve koji u njemu žive.

U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika govorila je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, izrazivši podršku kolegici Škrobot i ostalim malobrojnim ženama u politici.

S više žara, ali preširoko i predugo, bez neke vidljive poveznice s ovom proslavom, govorili su potom zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i ministrica poljoprivrede Marija Vučković o ulozi županije ili države u životu gradova općenito, prebrojali su puste uložene novce i ostalo, pa je tako već pred kraj njihovih opširnih izlaganja krenuo i žamor među publikom.

Prekinuo je to svojim emotivnim kratkim govorom Samoborac Davor Ivo Stier, prisjetivši se i svojih životnih putešestvija do Samobora, a prije podjele nagrada i plaketa ovogodišnjim dobitnicima, čestitke Samoborcima uputio je izaslanik predsjednika Milanovića Julije Domac.

Kratkim filmovima potom su predstavljeni dobitnici ovogodišnjih Nagrada za životno djelo – fra Vatroslav Frkin i Vesna Radinčić, koje su im udijelili gradonačelnica Škrobot i predsjednik Gradskog vijeća Šoić.

Puno toga je potom imao za ispričati fra Vatroslav Frkin, kojemu i nije za zamjeriti s obzirom na godine i iskustvo koje posjeduje, pa je tijekom svojeg izlaganja par puta prekidan pljeskom. Zahvalila je svima na ovoj vrijednoj nagradi i Vesna Radinčić.

Na pozornicu su nakon njih redom stizali i dobitnici godišnjih nagrada Grada: Stanko Garašić, Miljenko Komes, vlasnica restorana Vilinske jame Dubravka Grdović, Damir Žitković i članovi Amaterskog kazališta POU-a – PAX, na čelu s Vjekoslavom Leonardom Prčićem.

Plaketama gradonačelnice nagrađeni su još i DVD Grdanjci, Goran Grdinić, Đurđa Purić, Edi Kirschenheuter i desetogodišnja Ema Dujmović, koja je, valjda u ime svih, na široko ispričala svoju, za sada školsku i obiteljsku povijest te pojasnila poriv za organizaciju svoje prve humanitarne akcije koja se odvija upravo za Dan grada. Poruka je, valjda, trebala biti – ak' mogu ja, možete i svi vi.

Uz već spomenutog voditelja Vrdoljaka, koji je brzo, kao vijesti koje će ionako malo kome ostati u duljem sjećanju, čitao pripravljen mu sinopsis, kratkim glazbenim nastupima svečanu sjednicu su dodatno ubrzali SUDAR Percussion, Kvartet klarineta u sastavu Filip Mikuša, Jan Plevko, Ana-Maria Klasan i Jakov Jagodić te na kraju Dječji zbor Smješak.

M.K.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Samobora

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002