19.12.2022.

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Jedva skrpali i tanki kvorum

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak, 19. prosinca, na dnevnom redu bilo je 13 točaka, na početku i jednako toliko vijećnika, a zapelo je već na prvoj – na izglasavanju Prijedloga odluke o komunalnom doprinosu.

Nakon što je pročelnik resornog odjela Marinko Džepina pojasnio što se sve mijenja i s kojim ciljem Grad donosi ovu odluku (usklađivanje zbog uvođenja EUR-a, utvrđivanje zona, jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa po zonama, načini i rokovi plaćanja, uvjeti i razlozi za djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja ovog doprinosa), zamjenik gradonačelnice Petar Burić dodao je kako se njome žele privući novi investitori i čiste industrije, a potaknuti gradnja van I. zone, odnosno u ruralnom području.

Za raspravu se javila nezavisna vijećnica Irena Franceković, koja je pitala gdje su sada granice I. zone, jer, na primjer, Gmajna, koja je odmah ispod Giznika, izmještena je u III. zonu, u kojoj su i okolna naselja i prostor iza Autobusnog kolodvora, te ustvrdila da su se zone krojile kako je kome pasalo zbog cijene građevinskih dozvola i doprinosa, pa predložila da se na nekoj od sljedećih sjednica vijećnicima prezentiraju i obrazlože granice zona i njihova komunalna opremljenost.

Željko Stanec (HSS) također je ukazao na nelogičnosti, jer, kako je rekao, i Gradišće spada u I. zonu, a donošenje ove odluke je dugoročno vrlo važno i njome se uređuje što će se i gdje graditi, uz velik utjecaj i na proračun. K tome, rekao je Stanec, trebalo je voditi brigu o već postojećim proizvodnim objektima koji će se možda širiti i koji su do sada bili oslobođeni doprinosa, a sada su izjednačeni sa skladištima i trgovačkim centrima, višestambenu izgradnju ne prati potrebna infrastruktura, visoko profitabilne firme se ovime čak i oslobađaju doprinosa, poskupljuje gradnja parkirnih mjesta, a sve to neće vratiti život na Žumberak i prigradska područja, pa HSS-ovci neće glasati za ovakav prijedlog. Dodao je Stanec i kako kao gradski vijećnik nije znao za javno savjetovanje, koje je putem interneta trajalo od od 10. studenoga do 9. prosinca, a na kojem je uvažen tek jedan prijedlog jednog građanina.

Klub vijećnika HSS-a potom je zatražio 10 minuta stanke, nakon koje su četvero njihovih vijećnika i vijećnik HDZ-a Matija Hržić napustili sjednicu pa je njihovim odlaskom srušen kvorum, jer je na sjednici ostalo tek 9 od potrebnih 11 vijećnika za izglasavanje bilo koje od točaka dnevnog reda.

Tijekom pauze užarili su se telefoni pa su na sjednicu, nakon pola sata zakašnjenja, pristigli i najavljeni vijećnici Fokusa Tatijana Lenart i Marko Matijaščić, a onda je ova točka na koncu jednoglasno prošla s uspostavljenom tankom većinom.

Nakon nove prozivke i ustanovljenog potrebnog kvoruma, sve ostale točke dnevnog reda prošle su, naravno, jednoglasno – prijedlozi odluke o komunalnoj naknadi, o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, o držanju domaćih životinja na području grada, financiranje MO-a i gradskih četvrti, o izradi II. izmjena i dopuna UPU-a Stražnik, dana je suglasnost gradonačelnici za zaduživanje, o načinu financiranja vijeća nacionalnih manjina, za sklapanje ugovora između Ustanove SOS i Samoborskog športskog saveza, ugovor o subvencioniranju s Autoturistom za srednjoškolce te godišnja izvješća o radu gradskih vrtića Grigor Vitez i Izvor.

Nižim koeficijentima i smanjenjem naknade pomoći će se tradicijskim obrtima koji nestaju ili novima koji žele zakupiti zapuštene prostore, gradski pročelnik Slavko Inić i direktor Komunalca Renato Raguž pojašnjavali su novi sustav prikupljanja komunalnog i ostalog otpada, koji bi trebao profunkcionirati sredinom sljedeće godine, do kada će biti poznati i podaci s terena, a gradonačelnica je dobila suglasnost za zaduženje putem leasinga kojim će Komunalac unajmiti teleskopski utovarivač za 85 tisuća eura.

Na kraju se, pod 13. točkom dnevnog reda, svima obratio Martin Komes, nekad drčni mladi HDZ-ovac, a danas pripadnik Fokusa, koji je nakon izbora, iz trećeg stranačkog "ešalona", stigao do mjesta zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, pa našao za shodno spočitnuti oporbi njihov odlazak sa sjednice i usporediti ga s ponašanjem svojeg 4-godišnjeg sina, uz opasku kako oporbenjaci do sada nisu uputili nijedan amandman na gradske prijedloge i odluke. Nije to prvi puta da je Komes pokazao nerazumijevanje politike i, s time u vezi, postupke oporbenih zastupnika.

Komes je, naravno, svima poželio i sretan Božić i Novu godinu uz puno zdravlja, a predsjednik vijeća Miran Šoić potom je vijećnike pozvao na uobičajeno prigodno predblagdansko druženje.

M.K.

AKTUALNI SAT

Nitko od vijećnika nije imao pitanja pa je nezavisna vijećnica Irena Franceković, koja se jedina javila za riječ, svima poželjela sreću u nadolazećoj godini sa željom da se ostvari i usvojeni proračun.

 

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002