16.11.2022.

Ugledni samoborski poduzetnik i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora obratio se javnosti

Po običaju, gradonačelnica besramno laže!

Nakon duljeg protoka vremena i obnašanja dužnosti, sada možemo konstatirati: gradonačelnica Petra Škrobot besramno laže gradskim vijećnicima i građanima Grada Samobora.

Da pojasnim: kada na Gradskom vijeću govori da su joj najbitnije kompetencije, a onda u Vatrogasno vijeće JVP Samobor, svojom odlukom, imenuje Marija Bertinu, koji nema jednog dana provedenog u vatrogastvu, ne živi u Samoboru, nego u Zagrebu, jasno je da se radi o nekompetentnoj osobi.

Ocjenjujući njegove "kompetencije", citiram općepoznate činjenice, objavljene minulih godina na portalima:

"Bertina je već poznat medijima i svojim ''''''''''''''''kolegama'''''''''''''''', kada je išamarao susjeda koji je posve slučajno stao na šapicu njegova psića. Susjed je pozvao policiju, nakon čega je sastavljen zapisnik". Bertina, očito, ima kompetencije za obračun s pesekima, ali, umjesto uljuđenog ponašanja, "kratak fitilj" u socijalnim kontaktima.

Predsjednik Udruge "Partnerstvo za društveni razvoj" Munir Podumljak još prije četiri godine podijelio je s javnosti informaciju o tome da je kriminalist Bertina u svojoj garaži pronašao podmetnutu drogu, a nakon što se razdužio u Odjelu za suzbijanje zloporabe opojnih droga Ravnateljstva policije. Naime, na Bertininu kućnu adresu stigle su njegove osobne stvari, a među njima je bila i izvjesna količina droge.

Također, u svojedobnom procesu, u kojemu ga se teretilo za krivotvorenje Ugovora o darivanju njegova djeda Ivana Kunaja, protiv njega je svjedočila vlastita majka, a tužile su ga dvije sestre, Ivana Hendriks i Nada Lensky. Bertina je krivotvorenjem ugovora, prema kojem pokojni djed tu obiteljsku kuću u Zagrebu "ostavlja njemu", pokušao na prijevaru doći do polovice kuće. Općinski sud u Zagrebu poništio je sporni ugovor, uzevši u obzir iskaze svjedokinja, tako da je "sigurnosni stručnjak" i novozaposlenik Grada osuđen za krivotvorenje spomenutog Ugovora o darivanju.

Uz sve gore navedeno, gradonačelnica je imenovala Marija Bertinu u Vatrogasno vijeće JVP Grada Samobora, iako u Gradu ima oko 1200 registriranih vatrogasaca (ne operativnih) i svaki od njih ima bolje kompetencije od predloženoga, ali to gradonačelnici nije važno, baš kao ni činjenica da je njezin savjetnik također iz Zagreba, kao i direktor Komunalca. Iz Zagreba je, evo, član Vatrogasnog vijeća, ali i odvjetnički ured koji zastupa Grad Samobor.

Sada je i novim Statutom JVP Grada Samobora omogućeno da se za zapovjednika postrojbe može javiti i netko iz Svete Nedelje, a znamo da se "gura" osoba koja na prošlom natječaju nije imala uvjete.

Dakle, ne valja nam nitko iz Samobora. Slijedom navedenoga možemo zaključiti kako smo mi u Samoboru dobri jedino za plaćati porez, a o svemu drugome će odlučivati ljudi koji tu ne žive. Neki je dan gradonačelnica na televiziji izjavila da ju još uvijek gradski službenici opstruiraju pa je valjda zato angažirala bivšeg šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu da ih kontrolira, pogotovo kada se nakon radnog vremena šeće po gradskim prostorima.

Posebno treba naglasiti da Vatrogasno vijeće JVP Grada Samobora mora poništavati donesene odluke, budući da u zapisniku stoji da su se odluke donosile s jednim članom Vijeća, što je protiv svih propisa i logike.

Osim toga, ja sam poziv za sjednicu dobio 19 minuta prije samog početka iste. Zanima me što bi rekli gradski vijećnici kada bi za sjednicu Gradskog vijeća primili takav poziv.

Do sada je nas vatrogasce gradska vlast ignorirala, a sada nas je počela vrijeđati i omalovažavati. Primjer za to su imenovanja osoba van sustava vatrogastva ili pak činjenica da su za kotlovinijadu mjesni odbori za pripremu dobili 2.000 kn, a plaćeni su i vatrogasci JVP Grada Samobora. Jedino dobrovoljna vatrogasna društva, koja cijelu godinu rade i gase zabadava, nisu dobila niti lipe pa je upitno hoćemo li iduće godine sudjelovati na manifestaciji.

Podsjećam i da je u Grdanjcima, na proslavi 50. obljetnice tamošnjeg DVD-a, gradonačelnica obećala vozilo za DVD Gornja Vas, a ja sam zamjeniku gradonačelnice Buriću prije nekoliko mjeseci dao papire potencijalnih vozila na tržištu, ali od odgovora "niti bu niti mu". S obzirom da se bliži kraj godine pa je realizacija za nabavu obećanog vozila upitna, možemo smatrati da je to još jedna obična laž naše gradonačelnice.

To da se na naše dopise ne odgovara valjda ide uz visoko obrazovanje, pa tako na dopis Vatrogasne zajednice Grada Samobora od prije godinu dana još uvijek nismo dobili odgovor, a do sada na problematiku vatrogastva s nadležnim odjelom u Gradu nismo imali niti jedan sastanak te ne postoji nikakva komunikacija.

Svima je jasno da predizborni slogan gradonačelnice "Znamo kako" postaje jako upitan, jer sada svi znamo da "ne znaju kako" (gradski prijevoz, objava podataka osoba s posebnim potrebama, neutrošenih 70 milijuna kuna i drugo) pa predlažem gradonačelnici novi slogan, jednu narodnu izreku koja glasi "Čim zine - laž porine".

No, nije sve tako crno. Ima tu i dobrih strana, pa moram zahvaliti gradonačelnici što se sa svojim "cujzekima" potrudila da ja ne dobijem bazu zimske službe u Rudama (sasvim slučajno, mo''''''''''''''''š mislit!), iako sam to radio nekoliko godina (nadam se uspješno).

Zahvaljujem na tome što mi je olakšala da konačno donesem odluku da idem u mirovinu s punim radnim stažem (i, nažalost, puno godina života), sa sigurno više staža nego što ga imaju gradonačelnica i njezin zamjenik zajedno. Za pretpostaviti je da ću, kad odem u mirovinu, imati puno više slobodnog vremena pa ću se onda moći i više posvetiti pisanju, ne samo o vatrogasnim temama, nego i o tome kako rodbina gradonačelnice dobiva posao u zimskoj službi, iako nema sve uvjete.

Za sada toliko, pametnom dosta.

A nama vatrogascima, s obzirom na odnos gradonačelnice prema nama, ne ostaje drugo, nego vatrogasni pozdrav: "Pomoz'''''''''''''''' Bog, braćo vatrogasci"!

Željko Koščica

FOTOGRAFIJE:

1. - Po naputku gradonačelnice, Vatrogasno vijeće glasa o Dnevnom redu. Po tumačenju čuvenog Bertine - jednoglasno. To, po njemu i njihovom načinu brojanja, znači da je za to dovoljan jedan glas - onaj Tomislava Brkića.

2. - Kad su shvatili da je to preblesavo čak i za njih, sazivaju novu sjednicu, u 16,39 sati, a pozive šalju 19 minuta prije, u 16,11 sati. Genijalno.

3. - Na novoj sjednici utvrđuju ništetnost odluke od maloprije i tak dalje i tak dalje...

 

Ugledni samoborski poduzetnik i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora obratio se javnosti

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002