24.11.2022.

Samoborski branitelji odali počast Vukovaru

Posjetili sva mjesta stradanja

Udruga branitelja 151. samoborske brigade i Udruga HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja organizirale su u nedjelju, 20. studenoga, posjet i odavanje počasti Gradu Vukovaru. Na put su krenuli s dva puna autobusa - 120 članova. Kiša ih je ispratila iz Samobora i pratila sve do Ovčare.

Šutke i s posebnim pijetetom stali su pred spomen obilježje Ovčara, gdje je dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest ukratko prepričao događanja od 20. studenoga 1991. na Ovčari, kada se dogodio najveći ratni zločin na području Republike Hrvatske i kada su JNA i domaći Srbi ubili brojne civile, hrvatske branitelje i medicinsko osoblje odvedeno iz bolnice u Vukovaru. U grobnici je pronađeno 200 tijela. Napomenuo je i da jedan autobus s oko 60 ljudi, koji su u konvoju izašli iz bolnice, još nije pronađen.

Nakon odavanja počasti krenulo se u obilazak Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Nije bilo lako ući u taj prostor, atomsko sklonište, hodnike i podrum, gdje je i postav iz Domovinskog rata, a mučno se bilo prisjećati tih dana. Ali, ne smijemo ni zaboraviti.

S grupom je bio i Andreas Lehpamer, Samoborac koji je kao branitelj Vukovara ranjen ležao u bolnici. Potresen prisjećanjima na dane provedene u Vukovaru, u bolničkim katakombama, samo je rekao: "Ležao sam tu u hodniku". Skromniji nije mogao biti. Branio je Vukovar, ležao ranjen u hodniku, izveden iz vukovarske bolnice od strane okupatora.

U formiranoj koloni krenulo se potom od bolnice pješice uz Dunav prema centralnom križu na obali Dunava, a nakon odavanja počasti ispred spomen križa slijedio je obilazak Vukovarskog vodotornja. Nakon predaha i razgledavanja vodotornja na redu je bio obilazak memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovara.

Pri monumentalnom križu voditelj je sve ukratko upoznao s memorijalnim grobljem, gdje je pronađena najveća masovna grobnica poslije II. svjetskog rata, na kojem 935 bijelih križeva simbolizira izgubljene živote Vukovara i Hrvatske koji su bili pokopani u masovnu grobnicu, sve do ekshumacije poslije mirne reintegracije.

Na putu prema Ivankovu, na Trpinjskoj cesti, odana je počast i Blagu Zadri.

Poslije kratkog predaha uz ručak u Ivankovom i srdačan doček uz toplu hranu domaćina, obitelji Buranji, krenulo se prema Starim Mikanovcima, gdje je u OŠ Stjepana Cvrkovića bila tada najveća ratna bolnica i kirurški stacionar na ovom području. Tu su liječnici i medicinsko osoblje vinkovačke bolnice i lokalno stanovništvo pružali prvu pomoć na prvoj crti bojišnice i davali svoj doprinos obrani domovine.

Samoborce su dočekali ravnatelj škole Đuro Škrget, načelnik općine Mario Milinković, predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, dirnuti pažnjom da se s njima prisjetimo tih teških ratnih dana. Upoznali su nas sa svojim nastojanjima da se doprinos stanovništva u obrani domovine ne zaboravi te su svoja sjećanja i materijale koji su se našli u arhivima pretočili u dokumentarni film Ratna bolnica Stari Mikanovci.

Sigurno ima puno takvih branitelja, skromnih, samozatajnih, stradalih u Domovinskom ratu, kojima prisjećanje na obranu domovine, stradanje u ratu i liječenje u miru teško pada, ali šutke podnose i skromni idu dalje.

Puno bi se toga još moglo vidjeti, jer premalo je jedan dan.

Stradanje Vukovara trajalo je danima, a tako bi se i dani trebali posvetiti odavanju počasti žrtvi grada, njegovih stanovnika i branitelja.

Hvala svima koji su pridonijeli da dostojanstveno obilježimo stradanje Vukovara.

Vesna Vrančić

 

Samoborski branitelji odali počast Vukovaru

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002