17.09.2022.

Županijska vježba snaga Civilne zaštite – Samobor 2022.

U njih se možemo pouzdati kad bilo gdje "zagusti"

Bivša samoborska Vojarna Taborec u subotu, 17. rujna, postala je u jutarnjim satima veliki poligon na kojem se odvijala združena Županijska vježba snaga Civilne zaštite – Samobor 2022. Tijekom dva sata neprekinute sveobuhvatne i slojevite vježbe javnosti i građanima prezentirano je kako u različitim slučajevima ugroze i prirodnih nepogoda djeluju operativne snage Civilne zaštite, s posebnim naglaskom na njihovu koordinaciju te upravljanje i zapovijedanje u postojećim okolnostima.

U vježbi koja je obuhvatila spašavanje ljudi, imovine i okoliša u slučaju potresa, požara otvorenog i zatvorenog prostora, višestruke prometne nezgode, evakuacije ozlijeđenih iz višekatnih objekata, akcidenta s opasnim tvarima te potragu za nestalim osobama, sudjelovale su ekipe stožera Civilne zaštite Samobora i Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, MUP-ovog Područnog ureda zaštite i spašavanja Zagreb, Ravnateljstva za civilnu zaštitu, vatrogasnih zajednica Samobora, Jastrebarskog, Svete Nedelje, Velike Gorice, Svetog Ivana Zeline i Zaprešića, samoborske Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnih vatrogasnih društava Samobor, Bregana, Galgovo, Rude, Molvice, Grdanjci i Stupnik, Policijske uprave Zagrebačke, Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije, društava Crvenog križa Zagrebačke županije i Samobora, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Samobor, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Više od 200 sudionika vježbe s 40-ak opremljenih vozila pokazalo je razinu uvježbanosti i efikasnosti sustava civilne zaštite u različitim situacijama, a svemu je dodatno na zornosti i dramatičnosti pridonijela i uporna kiša, kao podsjetnik da se nesreće i intervencije najčešće ne odvijaju u idealnim uvjetima.

Vježbu je operativno vodio v.d. zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Samobor Mladen Žitković, koji je po završetku vježbe na smotri podnio prijavak zamjeniku župana i načelniku Stožera CZ-a Zagrebačke županije Ervinu Kolarcu, zahvalivši svima na sudjelovanju i pokazanim vještinama.

Kolarec je iskazao zahvalu i puno povjerenje u sustav civilne zaštite te istaknuo kako Zagrebačka županija ove godine u proračunu ima osiguranih više od 7 milijuna kuna za njihove potrebe, a cilj je i povećanje tih sredstava, s obzirom na sve zahtjevnije zadaće i probleme s kojima se u svom radu susreću.

Podršku oko sustavne brige za funkcioniranje civilne zaštite potvrdila je i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, koja je pažljivo pratila događanja na terenu, jer je to važno iskustvo ne samo za sudionike vježbe, već i za nadležne, koji trebaju uočiti i znati reagirati na eventualne manjkavosti sustava.

Svim sudionicima i prisutnim građanima obratila se i gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, a vježbi i smotri nazočili su još i pomoćnik GVZ-a Gordan Filinić, izaslanik Ravnateljstva CZ RH Damir Pilčik, predsjednik VZZŽ-a Slavko Povrlišek, predsjednik VZG-a Samobor Željko Koščica, predstavnici Gasilske zveze Občine Brežice i CZ Občine Brežice Herman Premelč i Roman Zakšek, članovi stožera CZ-a lokalnih samouprava, ravnatelji gradskih društava Crvenog križa te brojni drugi uzvanici i gosti.

O svemu se detaljnije razglabalo uz zasluženu okrepu, koju su domaćini pod šatorom ispred samoborskog Centra za mlade Bunker priredili za sve sudionike vježbe i brojne goste.

M.K.

 

Županijska vježba snaga Civilne zaštite – Samobor 2022.

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002