10.12.2022.

U samoborskoj Brenti dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima salama s neodržane Samoborske salamijade

Salamijada ide dalje - vidimo se dogodine!

U samoborskoj Brenti, omiljenom okupljalištu i svojevrsnom domu ljubitelja vina, domaće hrane i dobrog provoda, 9. su se prosinca okupili salameri - proizvođači salama iz Samobora i bliže okolice (nakon ulaska u Šengen Sloveniju više i ne smatramo drugom državom). Pozvali su ih i ugostili domaćini iz Udruge Zlatna šajba, kako bi im uručili diplome za sudjelovanje na (zahvaljujući Fokusovim gelipterima na vlasti) nikada održanoj ovogodišnjoj Samoborskoj salamijadi.

Ove su se godine salameri natjecali u 6 kategorija, a Velike zlatne šajbe osvojili su:

- Leonard Oslaković, u tradicionalnoj i od početaka Salamijade najvažnijoj kategoriji - onoj salamera - hobista

- Janez Pušnik, u međunarodnoj konkurenciji

- Vedran Šinko, u konkurenciji domaćih uzgajivača svinja

- Vedran Šinko, među proizvođačima "posebnih salama", koje, tehnološki i po sadržaju izlaze iz kategorije klasičnih salama

- Posidonia - Samobor, u konkurenciji salama od divljači i

- Bojan Zagorc iz Sevnice, u konkurenciji špek salama.

Dodjela je prošla (s razlogom i kasnila) u vedrom rapoloženju, netom po pobjedi Hrvatske nad Brazilom, a neki su dobitnici priznanja, očigledno, slavlje stavili ispred dodjele priznanja. Oni će diplome dobiti naknadno, poštom ili na neki drugi način.

Za kraj treba reći da su pripreme za narednu Samoborsku salamijadu 2023. godine počele, da organizatori od svojih nakana ne odustaju, da u svom radu pokazuju žilavost, upornost, borbenost i entuzijazam koji se može usporediti s našim nogometašima, a onima koji ih u tome onemogućuju poručuju: mi idemo do kraja!

Podsjećamo, Samoborska salamijada bila je (i opet će biti!) najveća turističko-gastronomska priredba u ovom dijelu Europe, ugošćivala je predsjednike, ministre, gastronomske stručnjake, kolege iz Mađarske, Austrije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, a Udruga Zlatna šajba postala je stožer okupljanja salamera iz ovog dijela kontinenta. Ali, nažalost, u njoj nije bilo uhljebljenih Fokusovaca ni "novih klinaca u kvartu", tih nedoraslih niškoristi, koji u životu niš pametno nisu radili ni napravili.

Samoborsku je salamijadu, tridesetpetogodišnji trud desetina volontera i entuzijasta, trebalo uništiti. Baš kao i neke druge samoborske tradicije, da ih sada ne pobrajamo.

No, nejde to samo tak...

Samoborske će salamijade biti, samo njih neće biti.

Robert Škiljan

 

U samoborskoj Brenti dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima salama s neodržane Samoborske salamijade

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002