29.10.2022.

16. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Prihodi rastu brzinom svjetlosti, rashodi kaskaju

Prve točke Dnevnog reda 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, održane u petak, 28. listopada, u Centru za mlade Bunker, bile su posvećene 4. ovogodišnjem rebalansu gradskog proračuna i s njime u vezi pratećih dokumenata, pri čemu je u obrazloženju pročelnik financija Željko Radovanić istaknuo kako su i ovo već stare cifre, jer je u međuvremenu stiglo još novaca pa slijedi i 5. rebalans. Naime, za sada je proračun veći za 15-ak milijuna kuna, što je povećanje od oko 4% i trenutno iznosi 404 milijuna kuna, a do kraja godine narast će i do pola milijarde kuna, sve s daljnjim trendom rasta u idućoj godini.

Po svemu sudeći, samoborski gradski vijećnici neće stići održati toliko sjednica koliko će trebati rebalansa proračuna. Radovanić je dijelom odgovorio i na pitanje Đurđice Jančikić (HSS) s Aktualnog sata pa rekao da na računu stalno ima oko 70 milijuna kuna, ali to je zato što za sada novci od natječaja tek dolaze, a ovi na računu čekaju da ih se, sukladno ugovorima i rokovima, počne i trošiti, pa to i ne smatra velikim viškom.

Ovim rebalansom proračuna, kroz izmjene 5 prihodovnih i 26 rashodovnih pozicija, najveći dio sredstava ide Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj i EU fondove te za komunalne i društvene djelatnosti, konkretnije – za rekonstrukciju objekta u Langovoj za privremeni smještaj učenika OŠ Bogumila Tonija i sanaciju Vile Allnoch, potrebe izvanrednog održavanja prometnica i slivnika, sanaciju kanalizacijske mreže i izgradnju vodovodne mreže u Dubravi Samoborskoj, nabavu kombija za Crveni križ za prijevoz osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, sufinanciranje programa Samoborskog športskog saveza, isplatu božićnica, razvoj turizma te organizaciju Adventa i dočeka Nove godine u Samoboru, za koje gradska Turistička zajednica dobiva dodatnih 1,4 milijuna kuna, pa Samoborci mogu očekivati bogat program za blagdane, dok se sportaši moraju zadovoljiti s 800.000 kn.

U raspravi o budžetu sudjelovale su Sanja Horvat Iveković (SDP) i nezavisna vijećnica Irena Franceković.

Horvat Iveković pitala je je li rast prihoda od poreza na dohodak u vezi s porastom broja stanovništva, što se vidi i po broju upisanih u škole i vrtiće, na što je gradonačelnica Škrobot odgovorila kako prema podacima MUP-a Samobor ima više od 41 tisuću stanovnika te da je ove godine upisano 69 prvašića više nego prošle godine, po čemu smo prvi u Hrvatskoj.

Franceković je zanimala buduća namjena zgrade u Langovoj, koja će najprije udomiti učenike OŠ B. Tonija do rekonstrukcije nove škole u bivšoj vojarni, hoće li potom, kako je najavljivano, tu biti neko veleučilište, te kako će se u širi prostor, odnosno na staro igralište u Langovoj uklopiti budući Centar za tehničku kulturu, koji se tu planira graditi.

Gradonačelnica je odgovorila da će zgrada u Langovoj ostati unutar segmenta obrazovanja, ali bi za neko veleučilište ili sveučilište trebalo zadovoljiti i više uvjeta. Što se tiče planiranog centra za tehničare, rekla je Škrobot, za sada je to tek idejno rješenje pa predstoji još puno koraka do realizacije.

Irena Franceković je u daljnjoj raspravi predložila da se kroz proračun planiraju i poticaji za malo gospodarstvo, pogotovo u vidu otvaranja hotela, hostela i slično za povećanje smještajnih kapaciteta u gradu.

M.K.

Ajmo ljudi brže malo, petak je!

Do kraja sjednice grlo se posušilo predsjedniku Vijeća Miranu Šoiću, koji je brzo čitao prijedloge još 15-ak točaka s dnevnog reda, a koje su, bez rasprave, prihvaćene većinom od 19 prisutnih vijećnika. Kako su već prije u svom priopćenju najavili, vijećnici HSS-a bili su protiv ili suzdržani, a sve je išlo tako brzo da smo jedva uspjeli čuti kojih koliko, ali nikomu očito to nije bilo ni važno. Nadamo se da su u zapisnik ušli točni podaci.

Idemo dalje.

Već prije Aktualnog sata je bilo požurivanja, jer, petak je, pa dajte da to obavimo, nema se tu puno kaj...

Za riječ se pak, uz nultu točku dnevnog reda, odnosno Verifikaciju zapisnika s prošle sjednice (na kojoj nije bio, op.a.), javio Goran Gorše (s liste Fokusa, da ne velimo Fokusovac), referirajući se na izlaganje Đurđice Jančikić (HSS) s te 15. sjednice o prijedlogu kandidata za dodjelu Nagrade za životno djelo, konkretno Vesne Radinčić. Gorše je rekao kako nije on bio predlagatelj, već udruga kojoj je on na čelu, te odbija insinuacije da se radilo o političkoj namještaljki, pa će on glasati protiv takvog zapisnika. Jančikić je potom još jednom pojasnila svoj stav, a Gorše je, suprotno Poslovniku, dobio repliku i rekao kako je on samo simpatizer Fokusa pa to, valjda, nema veze s politikom koju zastupa u ovom Gradskom vijeću.

AKTUALNI SAT

Prva se za riječ javila Đurđica Jančikić (HSS) tražeći pisane odgovore o radovima na obnovi zgrade gradske uprave na Trgu kralja Tomislava i podatak o stanju gradskog računa od 2. studenoga 2022.

Nezavisna vijećnica Nika Fleiss pitala je što će biti sa sportskim terenima u Langovoj ulici, s obzirom na najavljeni Centar tehničke kulture, na što je gradonačelnica odgovorila kako se o tome već razgovaralo s predstavnicima Društva inženjera i tehničara, a pitat će se prije toga i stanovnike gradske četvrti.

Davor Daničić (SDP) ukazao je na zatvaranje korisnog poštanskog ureda u referadi policijske postaje, na što je gradonačelnica odgovorila kako će o tome razgovarati s Hrvatskom poštom.

Vijećniku Matiji Hržiću (HDZ) pisano će se odgovoriti o pravnoj formi komunalnih javnoprijevozničkih linija na području Grada, a što se tiče projekta izgradnje ustave na Gradni u Mlinskoj ulici, prema prijedlogu Društva inženjera i tehničara, gradonačelnica je odgovorila da imaju podršku Grada, ali Hrvatske vode najprije moraju riješiti retencije na Lipovečkoj Gradni i u Koretićima.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković ponovno je pitala što je s kružnom gradskom linijom unutar novog rješenja gradskog prijevoza te tražila krpanje rupa na manjim prometnicama. Gradonačelnica je potvrdila da će biti i ta kružna linija, a što se tiče tih manjih rupa Komunalac ih rješava po dobivenom nalogu.

Sanja Horvat Iveković (SDP) pitala je traži li se novo prometno rješenje za slabo osvijetljenu Mirnovečku cestu između dva rotora, gdje prolazi puno školaraca, na što je pročelnik Zvonko Župančić odgovorio da za to zasad postoji idejni projekt. Drugo pitanje odnosilo se na državnu imovinu na području Grada, koje ima puno, pogotovo u Bregani, te vode li se li kakvi razgovori s državom. Gradonačelnica Škrobot je rekla da su pročelnici Marinko Džepina i Valentina Horvat nedavno o tome na jednom skupu razgovarali s državnim tajnicima i osobama iz resornog ministarstva pa će vijećnica od njih dobiti i dodatne informacije.

Na nedostatke po pitanju infrastrukturnih radova podsjetio je Marko Požgaj (Fokus), nakon kojeg su Matija Hržić i Darko Lisec (SDP) pohvalili čelnike na novodobivenim EU sredstvima za cestu na Falaščaku i dječje vrtiće, a uslijedila je, naravno, zahvala gradonačelnice.

 

16. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002