10.06.2022.

Konferencija za medije samoborske gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića

Zlatnoj šajbi oduzeta Salamijada, organizirat će je Grad

Konferencija za medije samoborske gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića

“Novi salameri u kvartu” prihvaćaju se još jednog posla o kojem nemaju pojma. Umjesto rješavanja problema, svaki dan stvaraju nove... Pojma nemaju da “vlasnik branda Samoborska salama” nije ni jedna osoba, već Zagrebačka županija, čija je to robna marka i koja je u Samoborsku salamu uložila nemala sredstva. Ali, treba stalno nešto i nekoga iz šupljeg u prazno “komunicirati” i za to primati debelu plaću. Dok Samoborcima ne dojadi...

U povodu prve godišnjice mandata nove gradske vlasti u četvrtak, 9. lipnja, u samoborskoj gradskoj vijećnici održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić govorili o svemu učinjenom od stupanja na vlast te odgovarali na pitanja novinara iz lokalnih medija - Glasnika Samobora i Svete Nedelje, Radio Samobora i Našeg Samobora, a sve je popratio i HRT.

Gradonačelnica Škrobot najprije je građanima Samobora zahvalila na strpljenju koje su pokazali po pitanju promjena u radu gradske uprave, naglasivši kako im više ni za što ne treba "stranačka iskaznica", te dodala kako je prva godina bila vrlo izazovna zbog pandemije, rata u Ukrajini, a sada i radi inflacije. Također, rekla je Škrobot, analizirano je zatečeno stanje, na kojem su se temeljile i dosadašnje aktivnosti, a sada im je cilj gledati u budućnost te iskoristiti što više EU sredstava za buduće projekte, ponajprije za škole i vrtiće te ostalu društvenu i komunalnu infrastrukturu. Prijavljeni su već brojni projekti, za neke se čekaju natječaji, a sustavno se subvencioniraju gospodarstvo, poljoprivreda i zapošljavanje, povećava se broj i iznos stipendija, te kapaciteti smještaja u privatnim vrtićima.

Zamjenik Petar Burić pobrojao je završena ulaganja, projekte u tijeku i buduće projekte, ukupne vrijednosti oko 80 milijuna kuna, a gradonačelnica je dodala da će na sljedećim konferencijama za medije biti riječi o javnom gradskom prijevozu, komunalijama i novoj sistematizaciji rada gradske uprave.

Robert Škiljan (Glasnik Samobora i Svete Nedelje) najprije je rekao kako je ovo najnetransparentnija gradska uprava do sada, naglasivši da se ne održavaju obavezne, redovite, mjesečne konferencije za medije, a na primjerima organizacije samoborskih turističkih priredbi to je pokušao i dokazati.

Turistička zajednica već je šest mjeseci bez direktora, a nakon što je, pod čudnim okolnostima, ponajprije zbog organizacije Adventa u Samoboru, direktorica podnijela ostavku.

Građani i porezni obveznici nemaju uvid u troškove organizacije Samoborskog fašnika, a, za usporedbu, nekada su se izviješća o utrošenim sredstvima podnosila Gradskom vijeću.

Podsjetio je da na Craft festivalu nisu htjeli sudjelovati samoborski obrtnici i OPG-ovi, a o uzrocima tog "bojkota" gradski se čelnici ne izjašnjavaju.

Što je sa Samoborskom salamijadom, priredbom s 35-godišnjom tradicijom, koja je iznjedrila županijsku robnu marku, a na inicijativu Samoboraca osnovan je Savez regionalnih salamerskih i kobasičarskih udruga, pitao je Škiljan.

Što se tiče transparentnosti, odgovorila je gradonačelnica, sve je vidljivo na gradskim stranicama, a relevantne službe i institucije potvrdile su da nema prekršaja zbog nesazivanja mjesečnih pressica, jer tu su još i društvene mreže, radijske tribine, dan otvorenih vrata za stranke i direktan način komunikacije s građanima putem mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Direktorica Turističke zajednice otišla je svojevoljno, a postupak javne nabave za adventsko klizalište vodili su Turistička zajednica i Ustanova Sportski objekti Samobor.

Salamijadu žele unaprijediti i umjesto Udruge Zlatna šajba njezinu organizaciju također preuzima Grad. - Indikativno je bilo kada je jedan od glavnih pokretača i osoba koja je zaštitila Samoborsku salamu, odnosno čiji je to brand, istupila iz organizacije Udruga Zlatna šajba i naravno da sam ja išla komunicirati i vidjeti što se to tamo događa i bilo je, zapravo, po meni suludo da je Grad Samobor tolika sredstva izdvajao za organizaciju Samoborske salamijade, koja je prebacivao na Udrugu Zlatna šajba, koja je bila onda organizator te manifestacije. Manifestacija Samoborska salamijada će se nastaviti, ali će organizator biti Grad Samobor - rekla je tom prigodom Petra Škrobot.

Po pitanju novog Craft festa Grad želi sa svim sudionicima uspostaviti partnerski odnos, o čemu će se sa svima i popričati, a onda o njima samima ovisi hoće li se odazvati pozivima na izlaganje. Konkretnijih odgovora nije bilo.

Od Upravnog odjela za opće, pravne i tehničke poslove Grada Samobora tražili smo pojašnjenje njihovog stava o (ne)obaveznim sazivanjima konferencija za medije, a odgovor donosimo u cijelosti.

Poštovani,

Vezano za Vaše traženje tumačenje čl. 104 st. 3 Statuta Grada Samobora ( Službene vijesti br. 2/21 – pročišćeni tekst), a koji glasi:

"Javnost rada gradonačelnika osigurava se:

- Održavanjem redovnih mjesečnih konferencija za medije

- Izvještavanjem i natpisima u tisku i drugim oblicima javnog priopćavanja

- Objavljivanjem općih akata i drugih akata u službenom glasilu Grada Samobora i na službenoj Internet stranici Grada Samobora."

Dostavljamo slijedeće tumačenje:

Centralno mjesto prilikom tumačenja bilo koje pravne norme zauzima ciljno ili teleološko tumačenje pravnih normi, a u sustavu pravila tumačenja.

Naime, primjenom ciljnog tumačenja otkiva se smisao pravne norme analizom cilja koji se želi ostvariti tom pravnom normom. Dakle, utvrđuje se cilj odnosno razlog postojanja navedene pravne norme (ratio legis). Pitanje koje treba postaviti prilikom tumačenja svake pravne odredbe, pa tako i ove jest koji je cilj donositelj ove odredbe imao na umu u trenutku njezinog donošenja odnosno stvaranja, te koji cilj navedena pravna norma treba ostvariti u trenutnom stupnju razvoja društvene zajednice.

Prilikom donošenja svaka pravna norma, pa tako i ova jest apstraktna, te je upravo zadatak onoga tko normu tumači istu prenijeti u pravu životnu situaciju. Također je prilikom tumačenja nužno da se svaka pravna norma, pa tako i ova tumači sukladno aktualnim ciljevima društva.

Pomoćno pravilo prilikom tumačenja pravne norme je povijesno tumačenje koje se sastoji u ispitivanju povijesnih okolnosti koje su prethodile donošenju pravne norme kako bi se utvrdio razlog donošenja istog.

Slijedom svega gore iznesenog, a vezano za konkretnu pravnu normu, tumačeći istu slijedom iznesenih pravila tumačenja razvidno je da je navedena pravna norma prvi puta u Statut Grada Samobora unesena 2002. god., a kada su povijesne okolnosti, odnosno život društvene zajednice bio bitno različit od današnjice. U navedenom vremenu sredstva komunikacija prema građanima su bila puno ograničenija nego danas kada se kao sredstva komunikacije uz radio, televiziju i novine, koriste web portali i društvene mreže, a sve u svrhu što bržeg protoka informacija te povećanja transparentnosti prema javnosti.

U smislu teleološkog, odnosno ciljnog tumačenja iste, ratio legis navedene pravne norme jest da se osigura javnost rada gradonačelnika/gradonačelnice. Navedeni cilj iste pravne norme jest zadovoljen na način da gradonačelnik/gradonačelnica koristi brojne komunikacijske kanale od web portala, priopćenja, društvenih mreža, gostovanja u radio i tv emisijama, podcast emisijama itd.. Gradonačelnica redovito zaprima upite medija i građana na koje odgovara te i na taj način osigurava javnost svog rada. Novinari u bilo kojem trenutku mogu postaviti upite o radu gradonačelnice te na njih dobivaju odgovore.

Dakle gledajući povijesno, komunikacijski trendovi su se promijenili, no svrha odnosno cilj propisanog je u cijelosti ostvaren i prilagođen današnjem vremenu.

Tome u prilog govori i činjenica da ni prijašnji gradonačelnici nisu održavali redovite mjesečne konferencije. Dakle, medijske konferencija za javnost postoje da bi se građani upoznali sa bitnim informacijama koje utječu na život građana ovog područja, a ne da se ispoštuje puka formalnost održavanja isti radi pravne norme per se. Vezano za navedeno, s navedenom praksom prestalo se još u vrijeme bivše vlasti.

S poštovanjem,

Upravni odjel za opće, pravne i tehničke poslove

Budući da se radi o problemu i pravnom okviru koji nadilazi ovaj članak, gradonačelnici i pravnicima iz njenog (i našeg) Upravnog odjela za opće, pravne i tehničke poslove odgovorit ćemo uskoro, u drugom tekstu.

Robert Škiljan

 

Konferencija za medije samoborske gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002