23.09.2022.

Na konferenciji za medije predstavljen novi sustav gospodarenja otpadom u Samoboru

S čipovima i otpadomjerima stižu i nove cijene

Na konferenciji za medije predstavljen novi sustav gospodarenja otpadom u Samoboru

Gradonačelnica Petra Škrobot i samozatajni direktor Komunalca Samobor d.o.o. Renato Raguž sazvali su u petak, 23. rujna, konferenciju za medije na kojoj su u gradskoj vijećnici predstavili novi sustav gospodarenja otpadom na području Grada Samobora.

Direktor Raguž uvodno je naglasio kako će govoriti o dva segmenta novog sustava - o njegovim tehničkim karakteristikama i, s time u vezi, drukčijem načinu obračuna i cijenama.

Naime, odlukom Vlade RH i prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom, cijena se temelji na fiksnom i varijabilnom dijelu, koji omogućava krajnjim korisnicima da i sami utječu na smanjenje svojih troškova pažljivijim razvrstavanjem i sveopćom brigom o otpadu. Osim toga, rekao je Raguž, naputak je gradonačelnice kako sustav mora biti prilagođen korisnicima, a ne davatelju usluge, što zahtijeva i drugačiji način prikupljanja otpada. Stoga se s projektom čipiranja kanti u domaćinstvima i uvođenjem otpadomjera na spremnike kod stambenih zgrada i podzemne kontejnere, nakon zahtjevnih priprema, krenulo u njegovo provođenje, a sve bi trebalo biti gotovo do sredine sljedeće godine, kada bi sustav trebao u potpunosti biti integriran.

Do sada je od oko 10 000 kanti u kućanstvima čipirano njih oko 8000, pri čemu će kao obračunska jedinica biti volumen kante. Za ugradnju otpadomjera u spremnike uz višestambene zgrade aplicirat će se na dostupne fondove, iz kojih se može povući oko 40% sredstava za ugradnju oko 230 ovih uređaja. Isto se planira za ostale (polu)podzemne kontejnere, a sve zajedno trebalo bi koštati oko 4 milijuna kuna, koje će se priskrbiti iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša, proračuna Grada Samobora i samog Komunalca.

Raguž je govorio i o novoj sistematizaciji unutar Komunalca, gdje sada, uz smanjenje broja zaposlenika, ima 178 operativaca i 56 djelatnika u administraciji. Osvrnuo se i na staru upravu Komunalca, koja je izračunala da bi fiksna cijena prikupljanja i zbrinjavanja otpada trebala biti 104,80 kn, a prema ovom sustavu nova cijena bila bi 79,77 kn i još uvijek ekonomski održiva za Komunalac. K tome, dodao je, planiraju i popuste za kompostiranje i određene skupine građana koji povremeno češće trebaju koristiti njihove usluge, kako bi sustav bio što pošteniji za krajnjeg korisnika. Na kraju je Raguž zahvalio građanima na strpljenju, sa željom da svi imamo što ljepši i čišći grad.

Gradonačelnica Škrobot uvodno je rekla kako im je bitna slika grada te da Samobor među prvima uvodi ovako napredan sustav za gospodarenje otpadom pa može biti primjer i drugima. Naglasila je i izrazito loše stanje koje je zatekla u Komunalcu, jer su rashodi bili za 50% veći od prihoda, što je bilo neodrživo, te čestitala direktoru Ragužu što je napravio velike stvari. Osim toga, rekla je, od danas pa sljedećih tridesetak dana trajat će javno savjetovanje pa svi mogu svoje primjedbe i prijedloge uputiti putem interneta na gradske stranice.

Pitanja novinara otkrila su pak nešto drukčiju sliku ove priče.

Komunalac vlastitim prijevozom miješani komunalni otpad (oko 7500 tona godišnje, uz cijenu oko 6 milijuna kuna s prijevozom) odvozi na odlagalište u Otočcu, gdje ga zbrinjava poduzeće Gacka d.o.o., a kompostana je pak u Koprivnici. Gradnja sortirnice i kompostane se, rekao je Raguž, Samoboru ne isplati. Nadalje, odgovarao je Raguž, trebat će povećati broj ljudi i vozila u Komunalcu zbog novog načina prikupljanja otpada, a vozni park treba i obnoviti. K tome, podzemni spremnici nemaju sustav dojave o popunjenosti pa kamioni voze prema rasporedu, bez obzira bili ovi puni ili ih možda ne treba prazniti.

Ima još.

Građani Samobora odvajaju tek 35% otpada, što je nešto iznad prosjeka na razini države, ali ne i EU, pa je Grad Samobor zbog toga prošle godine platio i 400.000 kn penala. Propisane su i kazne za nesavjesne građane, ali, rekao je Raguž, njih je zanemariv broj. Na kraju je dodao kako se čeka i prati razvoj situacije oko osnivanja planiranih županijskih centara za gospodarenje otpadom, što bi, valjda, trebalo riješiti brojne probleme po tom pitanju.

M.K.

 

Na konferenciji za medije predstavljen novi sustav gospodarenja otpadom u Samoboru

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002