04.11.2022.

Samoborski duo ide dalje, ovaj su put stradala djeca

Niškoristi su to, gospon Pentek, velike niškoristi...

I kad mislite da ovi gore nemreju zmislit niš gore od onoga kaj več delaju, oni nas iznenade, ko onaj dvojac iz Dumb and Dumber. Jedina dilema koja me drži u kakvoj - takvoj napetosti je pitanje ko je tu Jim, a ko Jeff.

Da, da nisu u pitanju deca bilo bi smešno. Ovak baš i ne.

Ovaj zadnji slučaj, kad su razvlačili raspisivanje natječaja za prijevoz djece s posebnim potrebama u Osnovnoj školi Samobor, pa ga raspisali u rujnu, umjesto u lipnju, s cijenama po kojima je nemoguće obaviti tu uslugu, govori sve o toj ekipi koja misli da je Aspen ljetovalište u Kaliforniji, a Mali Lošinj manji od Velikog Lošinja.

"Pitam se što su radili dva mjeseca. U kolovozu sam pitao što je s natječajem, no nisu odgovorili. Natječaj im je 'pao' 20. listopada, tada su još trebali obavijestiti roditelje", pita se nesretni poduzetnik Danijel Pentek, očito ne znajući s kakvim niškoristima ima posla.

Njima vrijeme ne znači niš, nikad niko od njih nije delal niš konkretnoga, vodil posel, nekoga zaposlil, isplaćival plaće i poreze, nije platil PDV, računovodstvo, struju, plin, telefon, turističku zajednicu... Dolaze delat na toplo (po ljeti na rashlađeno), telefoniraju zabadava, španciraju se gore dole po zgradi ko muhe bez glave, za poslove tipa "revizije" ili "public relationsa" angažiraju firme svojih prijatelja i poznanika, osnovane prije par mjeseci negdje u bespućima Dubrave, namještaju u Komunalcu i u Gradu "stručnjake za sigurnost" i "unutarnju kontrolu", zapravo "špije", redom bez kvalifikacija i natječaja.

Savjetuju ih i njima dirigiraju osvjedočeni stručnjaci iz svetonedeljskog FOKUS-a, stranački kolege, diplomirani konobari i slični "stručnjaci", a za predstavljanje svojih "uspjeha" masno plaćaju Večernjem listu.

Sve čega se dotaknu - upropaste.

Uspjeli su uništiti Samoborsku salamijadu, u koju su naraštaji Samoboraca uložili 35 godina volonterskog rada, uspjeli su razjebat Samoborski proljetni sajam, priredbu koja je stekla velik ugled kod izlagača i publike, a umjesto toga nasrali nekakav Craft festival, na kojem neće izlagat ni jedna samoborska firma ili obrt.

Razmete, gospon Pentek, s kim imate posla? Fino kaj ste nabavili i treći kombi koji sad stoji, ali mislite Vi da to njih zanima?! Pa oni u životu za posel nisu kupili niš za svoje novce! Oni ne znaju kaj je kredit, kaj je rata, kaj je planiranje, kontinuitet, rizik u poslu, kak se kalkuliraju troškovi... Za vozikanja imaju službeni auto, koji, ko i sve čime se služe (prostor, telefoni, plin, struja...) plaćamo mi, poduzetnici, iz poreza koje jedva stižemo poplačat. A njihov bezobrazluk prema nama nema granica.

Niškoristi su to, gospon Pentek, velike niškoristi...

A činjenica da su u javni prostor pustili osobne podatke djece, pa bilo bi to preglupo čak i za Jeffa i Jima. Braća Farrelly možda bi tak nekaj i imala u prvoj verziji scenarija, ali bi to, sto posto, kasnije izbacili van. "Pa ko bi u to mogel poverovat... Tak blesav nemre bit niko...", rekel bi Bobby Peteru, zgužval tu stranicu scenarija i hitil ju vu koš.

Robert Škiljan

 

Samoborski duo ide dalje, ovaj su put stradala djeca

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002