07.12.2022.

Na Građanskom utorku o problemima javnog prijevoza u Samoboru

Problema napretek, rješenja ni na vidiku

U samoborskom POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru održan je 6. prosinca još jedan Građanski utorak u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor, ovaj puta u suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača Grada Samobora. Najavljena tema bila je i više nego aktualna - problemi javnog prijevoza u Samoboru.

Tribini se odazvao velik broj zainteresiranih građana korisnika javnog prijevoza, koji su mogli postavljati pitanja i uputiti svoje prigovore čelnim ljudima tvrtkama Autoturist i Samoborček, koje obavljaju javni prijevoz putnika na području Grada, kao i međužupanijski prijevoz.

Iako su bili najavljeni kao sudionici, tribini, koju je vodio i moderirao predsjednik udruge Miran Šoić, nisu nazočili predstavnici Grada Samobora, a u ime Zagrebačke županije govorio je pročelnik za komunalnu infrastrukturu i promet Ivica Horvatinović.

Osnovne podatke o tvrtkama, linijama na kojima prometuju i načinu na koji se obavlja javni prijevoz u Gradu Samoboru najprije su izložili Franjo Grgurić u ime Autoturista i Božo Grgurić u ime Samoborčeka, pojasnivši kako su lokalne linije utvrđene u suglasnosti i prema ugovorima s Gradom, a prema potrebama škola, mjesnih odbora, gradskih četvrti i svih ostalih korisnika te da se međužupanijski promet odvija prema Zakonu o cestovnom prijevozu, za koje dopusnice izdaje resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje još nije donijelo novi pravilnik niti primjenjuje direktive EU-a.

Iz izlaganja direktora Autoturista Franje Grgurića bilo je vidljivo da je tvrtka od 2010. godine imala koncesijski ugovor s Gradom Samoborom na 20 godina, koji je s dolaskom nove vlasti raskinut 2021. godine, a raspisan je novi natječaj koji je potom i poništen. Upravo taj problem – ima li Grad Samobor koncesionara za lokalni prijevoz ili nema, zašto je poništen natječaj i koje tvrtke su potpisnici novih ugovora, istaknuo je Matija Hržić, ali konkretan odgovor nije dobio.

S time u vezi i Glasnik je nadležnom gradskom odjelu uputio pitanje o navedenoj koncesiji i na temelju čega se obavlja prijevoz u Gradu, a odgovor ćemo objaviti kada isti i dobijemo.

Građani su potom isticali i brojne druge probleme – od tarifne politike, cijene karata i pokaza, a najviše primjedbi odnosilo se na manjak i neusklađenost linija, neobjašnjivih nedolazaka autobusa, potpuno ukidanje nekih linija tijekom vikenda, nepostojanje najavljene besplatne kružne gradske linije, loše tehničko stanje vozila i njihovu upitnu ispravnost, nepostojanje brze linije prema Zagrebu, ažuriranje voznih redova i obavijesti, te izrazito lošu komunikaciju s prijevoznicima i neljubaznost vozača ili dežurnih prometnika.

Predstavnici prijevoznika isticali su pak brojna uvedena unapređenja, počevši od 15 novih autobusa kupljenih ove godine, te za sljedeću godinu najavili uvođenje brze linije do Autobusnog kolodvora Zagreb, mjesečne e-karte s osiguranim sjedalom i više stajanja kod Ljubljanice, čime bi se rasteretile postojeće linije. Naveli su i probleme – sve manji broj putnika, posebno prema udaljenijim brdskim linijama koje su dužni održavati unatoč tome što više nema gradskih subvencija, rast troškova i energenata, a tu je i nedostatak vozača i ostalog osoblja.

U raspravu se uključio i županijski pročelnik Horvatinović, koji je istaknuo kako i sam živi u Samoboru, ali vrlo rijetko koristi javni prijevoz, no, s obzirom na to da je po pitanju prijevoza upućen u stanje u županiji, smatra da je u Samoboru bolja situacija nego u ostalim gradovima županije.

Pojadali su se na ovoj tribini i jedni i drugi, svjesni da je sustavno rješenje i lokalnog i međužupanijskog prijevoza još daleko od optimalnog.

U tom začaranom krugu, kada prijevoznici gube putnike od kojih žive zbog nebrige grada i države, koji bi svojim stanovnicima trebali osigurati što brži i ugodniji svakodnevni javni prijevoz do škole, posla, različitih institucija ili doktora - nema dobitnika.

Samoborci, snalazite se i dalje kak god znate.

M.K.

 

Na Građanskom utorku o problemima javnog prijevoza u Samoboru

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002