21.07.2022.

Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti uz Srednju strukovnu školu Samobor

Novih 700 kvadrata za obrazovanje traženih stručnjaka

Na gradilištu između Srednje strukovne škole i Sportske dvorane Samobor obilježen je u četvrtak, 21. srpnja, početak radova na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0.

Ovaj EU projekt, vrijedan više od 113 milijuna kuna, zamišljen je kao jedinstveni centar izvrsnosti u sektoru strojarstva na tri lokacije – u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, gradovima s dugom tradicijom obrazovanja za različita strukovna zanimanja.

Tako će Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije biti uspostavljen kod prijavitelja projekta – Srednje strukovne škole Velika Gorica, gdje je već započela izgradnja, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije kod Srednje strukovne škole Samobor, a Centar izvrsnosti za robotiku kod Srednje škole Dugo Selo.

O značaju ovog projekta, koji podupire i Zagrebačka županija, govorili su župan Stjepan Kožić, gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović i ravnatelj SSŠ-a Davor Škiljan, u nazočnosti ravnatelja velikogoričke Srednje strukovne škole Miroslava Antolčića i ravnateljice Srednje škole Dugo Selo Darinke Svetec, te gradskih i županijskih dužnosnika, projektanata i voditelja gradilišta, koji će brinuti da sve protekne u predviđenim rokovima i unutar postojeće financijske konstrukcije.

Župan Kožić dodatno je istaknuo vrijednost ovog ulaganja u obrazovanje, segmentu o kojem županija desetljećima sustavno brine i nastoji poboljšati uvjete u školama kojih je osnivač, iz godine u godinu podižući financijska sredstva za njihove potrebe. Posebno je to važno, rekao je Kožić, za edukaciju kvalitetnih kadrova u novim tehnologijama, pa tako i njihovo sigurno zapošljavanje. Zahvalio je također sudionicima u projektu, posebno inicijatorima i ravnateljima škola, kojima tek predstoji obiman posao do uspješnog završetka projekta.

Riječi zahvale uputila je svima i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, sa željom da suradnja sa županijom i ubuduće ostane na visokoj razini te naglasila kako i u Samoboru raste interes za strukovna zanimanja, a ovim centrom dodatno se povećava vrijednost svemu što škola već dugi niz godina nudi u tom području.

Predsjednica županijske Skupštine Martina Glasnović pohvalila je ovom prigodom i sve vijećnike, koji su svojim glasovima svesrdno poduprli realizaciju projekta, prepoznavši u njemu važnost za cijelu županiju.

Nazočnima se obratio i ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor Davor Škiljan.

- Ovo je projekt koji je po mnogočemu jedinstven, unatoč tome što je u Hrvatskoj trenutačno 25 regionalnih centara. Naime, sa sjedištem u Velikoj Gorici te centrima na dva kraka, istoku i zapadu županije, u Dugom Selu i Samoboru, kompletna je županija uključena u projekt. Ne postoji učenik od Ivanić-Grada do Zaprešića te od Samobora do Jastrebarskog koji neće proći ove centre. Zgrada samoborskog centra na više od 700 četvornih metara imat će 3 učeće tvornice u kojima će se simulirati proizvodno-tehnološki procesi zbog kojih učenici više neće morati odlaziti u tvornice kako bi vidjeli funkioniranje procesa na djelu – rekao je Škiljan.

Završne optimistične riječi u povodu početka gradnje centra u Samoboru uputio je, kao prijavitelj i nositelj projekta, i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić.

M.K.

 

Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti uz Srednju strukovnu školu Samobor

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002