17.12.2007.

182. izdanje Fašnika sve je bliže, a najavljuju se brojne novosti

A sada nešto sasvim drugačije...

182. izdanje Fašnika sve je bliže, a najavljuju se brojne novosti

Ranije nego inače, već 25. siječnja, Samobor će postati Slobodna Fašnička Republika. Zato su pripreme za 182. izdanje Fašnika već sada u punom jeku, kažu u Pučkom otvorenom učilištu, koje je i ovaj put zaduženo za organizacijski dio fašničke priče. Kako nam je rekla ravnateljica POU Ana-Marija Crnojević, novo izdanje Fašnika, uz prepoznatljivi fašnički duh koji bi ponovno trebao zavladati gradom, predviđeno je nekoliko koncepcijskih i organizacijskih promjena.

Najveća je sigurno odluka da se ovaj put neće ići s temom Fašnika. Jednostavno, Fašnik će se promovirati i odvijati pod motom Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik, što je, kažu u POU, ionako najprepoznatljivi moto Fašnika pa ga se kao takvog i odlučilo staviti u prvi plan.

Druga velika promjena je i doslovno velika. Točnije, oko 11 metara visoka, a duga i široka koliko je i sam Trg kralja Tomislava – naime, 182. Fašnik bit će natkriven. Preciznije, objašnjavaju organizatori, Trg neće biti zatvoren kao šator, nego natkriven tendom koja bi trebala omogućiti normalno odvijanje fašničkog programa bez obzira na vremenske (ne)prilike. Također, natkrivanje će omogućiti i odvijanje estradnog dijela programa na središnjem trgu, a sve će grupe samoborskih mjesnih odbora, škola i vrtića, koje su u natjecateljskom dijelu programa, konačno imati iste uvjete.

Velika novost vezana je upravo i uz nastupe mjesnih odbora, odnosno vrtića i škola. Odlučeno je da će svi mjesni odbori svoje predstavljanje odraditi 27. siječnja, dok je svim klincima namijenjen 3. veljače. I za njih su vezane koncepcijske promjene koje bi, smatraju u POU, trebale omogućiti kvalitetniji program.

Što se financija tiče, Fašnik je većim dijelom već zatvoren, kaže ravnateljica POU Ana-Marija Crnojević, bit će proračunski najmanje na razini prošlogodišnjeg, a još se pregovara s nekim sponzorima, uglavnom sa samoborskog područja. Medijska kampanja kreće uskoro, dekoracije se već pripremaju u ZET-ovim garažama, odrađeni su dogovori sa školama i mjesnim odborima, a značajan iskorak očekuje se kod gostujućih skupina. Naime, osim uvijek dobrodošlih višegodišnjih prijatelja s područja Zagrebačke županije, očekuje se da će na 182. Fašnik doći i gosti iz Švedske, maskirana skupina iz Mađarske, najstarija riječka karnevalska grupa, maškare iz Dubrovnika...

Estradni dio fašničke priče bit će objavljen u siječnju, a tada će biti i poznato kako su završili natječaji za šator i luna park, koji su također predviđeni kao sastavni dijelovi Fašnika. Likovi – Princ, Sraka, Fiškal i Sudec, također su na okupu, iako, i tu će biti nekih (kadrovskih) promjena. No, o tom, potom, ima dana...

Kruno Solenički

Dan samo za djecu

Kako nam je rekla Željka Vrbančić, zadužena za Dječji fašnik, sve škole, vrtići i vanjske dječje grupe predstavit će se u jednoj nedjelji (3. veljače) i to od 11 do 17 sati. Glavni program, odnosno povorka, predviđeni su na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, a dodatni programi će biti na Trgu Matice hrvatske.

Novost je da se ove godine škole predstavljaju kao cjeline. Svaka je dobila na izbor 10-ak tema primjerenih djeci (šume, more, bajke, livade, priče iz davnina...) između kojih su oni sami odredili koju temu će predstaviti kao škola. Za svoj nastup će imati 25 minuta na pozornici i, kako kažu organizatori, na taj način se nadaju da će se dobiti puno kvalitetniji program s malim igrokazima iz svake škole. Novost su i nagrade koje će se na 182. Fašniku dodjeljivati školama kao cjelinama, a najboljoj će pripasti prelazna zlatna Sraka. Kod vrtića će sve ostati kako je i bilo; svaka grupa će biti svoja, teme biraju sami i svaka grupa će biti jednako nagrađena.

U skladu s novom koncepcijom, OŠ Bogumila Tonija predstavit će se sa 6 grupa, OŠ Samobor i Milana Langa sa po 5, OŠ Mihaela Šiloboda s 3 grupe, OŠ Rude s dvije, a Centar Lug s jednom grupom. Kod vrtića, koji će otvoriti nedjeljni program, Grigor Vitez ima 7 grupa, Izvor 3, a Osmijeh jednu grupu.

Ima još toga za klince

Za djecu je predviđena i mala dvorana POU u kojoj će biti likovna radionica (u suradnji s Udrugom Roda) gdje će djeca moći izrađivati svoje maske. Dodatni program je i u subotu, 2. veljače, kada će biti održan Dječji bal. Uz estradne zvijezde predviđeni su nastupi Srake, klaunova, zabavljača, razne nagradne igare i izbor maski (pogotovo onih koje nisu sudjelovale u povorci). Osim toga, u nedjelju, 27. siječnja, trčat će se Srakotrk. Kao i ove godine, u jutarnjim satima jurit će se na relaciji od kina do Trga, a u suradnji s Orijentacijskim klubom Vihor iz Zagreba i HPD Japetić.

Dvije pozornice za mjesne odbore

Na 182. izdanju Fašnika sudjelovat će 7 mjesnih odbora: Pavučnjak, Celine, Rude, Sveti Martin pod Okićem, Drežnik, Rakov Potok i Konščica. Kako nam je objasnio Vjeko Brunović, zadužen za "mjesnoodborni" dio Fašnika, svi će se predstaviti u poslijepodnevnim satima 27. siječnja. Novitet je da će za mjesne odbore, osim nastupa na glavnoj pozornici središnjeg trga, biti postavljena i jedna povišena platforma kako bi se sva alegorijska kola i dekoracije podigle na visinu glavne pozornice, eda bi svi ljudi na trgu mogli vidjeti što su mjesni odbori napravili.

Također, kako ove godine nema teme Fašnika, tako su i mjesnim odborima date slobodne ruke. No, uz par uvjeta, napominje Vjeko - nema vulgarnosti, vrijeđanja javnih osoba i Crkve, a svaki bi mjesni odbor trebao izraditi i svoju maskotu-Sraku, koja bi se također ocjenjivala.

Također, novost je i to što na završnoj večeri, u utorak, neće više biti predstavljanja nagrađenih mjesnih odbora, nego će svi mjesni odbori doći samo preuzeti nagrade. Prva tri mjesna odbora će dobiti svoju Sraku, a ostali će dobiti priznanje ili plaketu. Naravno, kao i prošle godine iz proračuna je Grad osigurao 100 tisuća kuna koji će se dijeliti između mjesnih odbora - prvi će dobiti 25, drugi 20, treći 15, a ostala četiri po 10 tisuća kuna.

 

182. izdanje Fašnika sve je bliže, a najavljuju se brojne novosti

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002