08.10.2007.

Pruga Podsused – Samobor – Bregana amenovana i Nacionalnim programom željezničke infrastrukture

256 milijuna za povratak Samoborčeka

Nacionalni program željezničke infrastrukture potvrdio je još jednom kako se pruga Podsused – Samobor - Bregana nalazi u planovima Hrvatskih željeznica. U Programu obnove, osuvremenjivanja i izgradnje željezničke infrastrukture za razdoblje od 2008. do 2012. godine navedena je kao jedan od četiri ključna projekta dogradnje i izgradnje novih pruga i kolosijeka (uz izgradnju pruga Karlovac – Rijeka i Gradec – Sveti Ivan Žabno te obilaznice Bibinje – Zadar). Za realizaciju tih projekata predviđeno je da će se utrošiti gotovo 5 milijardi kuna.

Za izgradnju pruge Podsused – Samobor – Bregana iduće godine bi se utrošilo 10 milijuna kuna, a ukupno bi do 2012. godine za povratak Samoborčeka trebalo biti utrošeno 256 milijuna kuna, stoji u Nacionalnom programu željezničke infrastrukture.

K.S.

 
08.10.2007.

Na prvoj sjednici samoborskog Savjeta mladih za predsjednika izabran Ivan Bišćan

Mladi počinju savjetovati

Na prvoj sjednici samoborskog Savjeta mladih za predsjednika izabran Ivan Bišćan

Kao što je to zakon i predvidio, u Samoboru je oformljen Savjet mladih, koji je izborom Ivana Bišćana za predsjednika i službeno krenuo s radom. Njegova uloga je savjetodavna, što znači da će prijedloge Savjeta razmatrati Gradsko poglavarstvo i Vijeće. Osnivačkoj sjednici Savjeta mladih kumovali su predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun, tajnik Drago Kušić, pročelnik za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek, a članove je pozdravila i zaželjela im uspjeh u radu zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić.

Članovi Savjeta su na početku međusobno isticali kandidature za mjesto predsjednika i njegova zamjenika, što je u konačnici rezultiralo tajnim glasovanjem u kojem je za predsjednika izabran Ivan Bišćan (protukandidat je bio Josip Penić), a potom za njegova zamjenika Josip Penić (protukandidati su bili Danijel Cikojević i Nikola Mučnjak). Članovi Savjeta pritom su istaknuli kako su sretni što će na čelu biti nestranačka osoba koja je voljna prihvatiti se tog posla.

U izjavi za Glasnik novi predsjednik i budući pravnik Ivan Bišćan ističe da je prvi zadatak izrada programa rada iz kojeg će proisteći daljnje djelovanje.

- Nadam se da će svi članovi Savjeta ovu dužnost obavljati odgovorno i da će naše mišljenje uvažavati članovi Gradskog Vijeća i Poglavarstva. Cilj je okupiti što više mladih između 15 i 29 godina koji su spremni barem malo uključiti se u lokalna događanja, pa i u politiku, jer je ona važna u odvijanju svakodnevnog života. Mislim da je prosjek u Savjetu dobar, jer su zastupljeni i studenti i srednjoškolci, a ima i nekoliko starijih, onih iznad 25 godina - kaže Ivan Bišćan i napominje kako svoju funkciju shvaća više u tehničkom smislu, jer želi da Savjet mladih djeluje kao kolegijalno tijelo u kojem svatko ima pravo i dužnost predlagati i raspravljati o prijedlozima.

- Više bih volio biti arbitar nego nametati neku svoju volju. Savjet će kontaktirati udruge, škole i ostale kako bi čuli njihovo mišljenje i onda ga mogli artikulirati i uputiti prema onima koji odlučuju u Gradu. Ipak, sve zavisi koliko će biti odobreno financijskih sredstava za programe - realan je Ivan Bišćan.

Naime, u izradi je proračun za sljedeću godinu i tek kada on bude usvojen moći će se konkretno govoriti o realizaciji predloženih programa. Sljedećih dana savjet će se sastati nekoliko puta, upravo kako bi što prije sastavio prijedlog rada i uputio ga u proračunsku proceduru. Jedan od problema je i prostor u kojem će mladi djelovati, što bi se trebalo riješiti, kako je ponovio i pročelnik Fabek na osnivačkoj sjednici, uređenjem nekadašnje robne kuće SAMA u Gajevoj ulici.

Oni koji se žele uključiti u rad i već imaju prijedloge mogu se za sada javiti u Odjel za društvene djelatnosti u kojem će Nikolina Puljić brinuti o ovim pitanjima.

Mato Šipuš

Tko su članovi Savjeta mladih

Gradski su vijećnici tajnim glasovanjem na svojoj sjednici od 13 kandidata izabrali 9 članova Savjeta mladih. To su Ivan Bišćan (Udruga oživljena povijest), Danijel Cikojević (Udruga mladih alternativaca), Katarina Čop (HSLS Samobor), Ema Črnjak (Gimnazija A.G. Matoša), Sanja Horvat (SDP Samobor), Davor Mrzak (Samoborski športski savez), Nikola Mučnjak (Klub samoborskih studenata i TD F. Livadića), Josip Penić (Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje) i Marko Prahović (HDZ Samobor).

 
08.10.2007.

Raskopani krak samoborskog ipsilona dobiva novi asfalt i nogostup

Rekonstruira se Svetonedeljska

Raskopani krak samoborskog ipsilona dobiva novi asfalt i nogostup

Kao što su primijetili vozači koji ulaze u Samobor "Betonskom", u tijeku je najavljena rekonstrukcija Svetonedeljske ulice od njenog početka kod ipsilona do križanja s Ulicom kralja Petra Krešimira IV. O Tifonovom trošku taj dio je raskopan da bi se osigurao sigurniji ulaz u njihovu benzinsku postaju, radi se i na nogostupu, a dio naftnih prerađevina poslužit će rekonstrukciji ulice u vidu novog sloja asfalta.

K.S.

 
08.10.2007.

Novih 75 parkirnih mjesta u Starogradskoj

Hvar će graditi, ali nema tko rušiti!

Novih 75 parkirnih mjesta u Starogradskoj

Nakon što je Grad Samobor sa Zagrebačkim holdingom sklopio sporazum o plaćanju mjesečne najamnine za prostor bivših ZET-ovih garaža u Starogradskoj ulici (do konačnog rješenja za taj prostor), odlučeno je da se na platou od potoka Gradne do srednje zgrade na tom kompleksu uredi parkiralište.

U gradskom odjelu za prostorno uređenje, komunalne i stambene poslove planiraju urediti oko 75 parkirnih mjesta. Raspisan je i natječaj za uređenje i asfaltiranje tog prostora, a na natječaju je najpovoljniju ponudu za asfaltiranje dalo poduzeće Hvar, u iznosu 193.640 kuna.

No, na natječaj za rušenje starog betonskog navoza i nadstrešnice nije stigla prihvatljiva ponuda, pa će se taj natječaj morati ponoviti, što bi moglo značiti i odgodu radova uređenja parkirališta.

M.Š.

 

Pruga Podsused – Samobor – Bregana amenovana i Nacionalnim programom željezničke infrastrukture

Na prvoj sjednici samoborskog Savjeta mladih za predsjednika izabran Ivan Bišćan

Raskopani krak samoborskog ipsilona dobiva novi asfalt i nogostup

Novih 75 parkirnih mjesta u Starogradskoj

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002