25.07.2007.

Prigodom komunalnog obilaska potvrđeno da će Perkovčeva i Ulica grada Wirgesa biti gotove do 1. rujna

Milijuni kuna pod zemljom

Prigodom komunalnog obilaska potvrđeno da će Perkovčeva i Ulica grada Wirgesa biti gotove do 1. rujna

Što je Gradsko poglavarstvo učinilo u posljednjih nekoliko mjeseci, koji su to projekti za koje se izdvajaju velike sume kuna, što se još planira? To su pitanja koja i Vi često postavljate na našim stranicama, a na koja je najlakše dobiti odgovore prigodom tzv. komunalnog obilaska. Postalo je, eto, običaj da uoči Dana Grada članovi Poglavarstva, vijećnici, pročelnici, predstavnici raznih poduzeća koja rade po gradu i okolici te novinari obiđu neke od tih najvažnijih objekata za koja su planirana sredstva u proračunu.

Ove godine odaziv je bio veći nego ranijih, možda i zbog činjenice da je, kao šlag na tortu, ovogodišnji obilazak završio u novoj sportskoj dvorani. Očito je sve zanimalo kako izgleda dvorana za koju je i gradonačelnik Filipec rekao da je jedan od najvećih samoborskih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća. Moramo reći da dvorana zaista odlično izgleda, iznutra je dotjerana do najsitnijeg detalja pa postaje jasno u što su uloženi silni milijuni kuna. Radove prve etape izgradnje izvodila je tvrtka Elektrometal iz Bjelovara, a tijekom njih je realizirano preseljenje kotlovnice iz Matoševe ulice u kotlovnicu kod dvorane. Grad je u investiciju utrošio 27 milijuna kuna, a u tijeku je konačni obračun radova. Dio troškova pokriva i Zagrebačka županija, s kojom se vode pregovori o izgradnji vanjskih sportskih igrališta ukupne vrijednosti 2 i pol milijuna kuna. Stoga nije ni čudo da je u Samobor stigla zamjenica župana Zagrebačke županije Mirjana Mataušić-Pišl. Ponosni smo zbog sportske dvorane, rezimirao je projekt pročelnik Damir Fabek.

Šetalište dr. Franje Tuđmana i Vugrinščak već su zaživjeli, ako je suditi prema broju šetača. Za sve radove na šetnici Grad je pribavio suglasnost Ministarstva kulture i Hrvatskih šuma, Hrvatske vode su uredile korito Gradne, a izvedena je i nova javna rasvjeta. Sve skupa nešto manje od 3 milijuna kuna.

Ostali objekti nisu bili tako reprezentativni, ali će stanovništvu biti višestruko korisni. Riječ je o obilaznici preko Dubrave i Otruševca za koju je utrošeno 13 i pol milijuna kuna, a uskoro slijede radovi na etapi iznad groblja u Otruševcu i njenog priključka na cestu Samobor – Smerovišće. No, i dalje nije do kraja definirano kuda će obilaznica izaći, jer Zagrebačka županija nije objavila svoje alternativno rješenje koje je obećala izraditi posredujući u sporu između Grada i MO Lug, M. Jazbina i Podvrh.

Od kada je Grad preuzeo osnovno školstvo znatno su se poboljšali uvjeti rada, rekla je to ravnateljica Vesna Lokner-Kralj prigodom posjeta područnoj školi u Smerovišću, gdje je uvedeno centralno grijanje i uređeni sanitarni čvorovi. Djelatnici škole uredili su učionicu u kojoj boravi 11 učenika i kuhinju.

Delegacija je obišla i vodospremu u Rakovom Potoku kao tek jedan od objekata iz programa vodoopskrbe i odvodnje te gradilište na Falaščaku, gdje su u tijeku radovi na sanaciji velikog klizišta koje je ugrožavalo i obiteljske kuće. Za izgradnju potpornog zida, obnovu komunalne infrastrukture i kolnika Grad izdvaja milijun i pol kuna. Komunalac je počeo radove na izgradnji druge etape fekalne kanalizacije u naselju Domaslovec i dijelu naselja Hrastina. Za to će se utrošiti 1.320.000 kuna.

U gospodarskoj zoni sve je više sadržaja, a pri obilasku došlo se do budućeg prostora Out Fita, koji će od početka rujna na jednom mjestu nuditi teretanu i wellness sadržaje te još do Komfor klime koja razvija novu tehnologiju kod klimatizacije i opremanja prostora.

Sve u svemu, očekivano, svi su bili zadovoljni viđenim, najavivši sljedeće godine nove velike investicije kao što su, primjerice, novi autobusno-željeznički kolodvor.

Mato Šipuš

Perkovčeva i Ulica grada Wirgesa do 1. rujna

Za vrijeme komunalnog obilaska potvrđeno je da će Perkovčeva i raskrižje Ulica grada Wirgesa-Ulica Ljudevita Gaja biti dovršeni do 1. rujna. U Perkovčevoj su završili radovi na kompletnoj izmjeni komunalne infrastrukture od Langove do Zagrebačke i sada se izvodi sanacija sanacija kolnika sitnom kamenom kockom te popločenje nogostupa betonskim opločnicima. Za nekoliko dana pušta se za promet raskrižje Perkovčeve sa Zagrebačkom ulicom, a nakon toga i ulica Ferde Ivanščaka, ali će se potpuno zatvoriti za promet raskrižje Perkovčeve i Langove ulice. Ukupna vrijednost radova je 1.356.520 kuna.

Rekonstrukcija križanja Ulice grada Wirgesa i Gajeve je najveće gradilište u gradu. Vrijednost investicije doseže 5 milijuna kuna, rekao je pročelnik Željko Kovačić za vrijeme komunalnog obilaska, s tim da Grad daje 3.600.000 kuna, a ŽUC Zagrebačke županije 1.200.000 kuna. Na raskrižju je popravljena komunalna infrastruktura, izmješten vodovod i elektroinstalacije, postavit će se nova javna rasvjeta i moderni semafori, bit će asfaltirano i 100 metara ulice 151. brigade, uređen nogostup od Mlinske do nove sportske dvorane i to kockama kao na početku Jelačićeve.

 
25.07.2007.

Predočen plan sanacije Trebeža

Umjesto smetlišta zelena zona

Predočen plan sanacije Trebeža

Da je netko prije nekoliko godina tvrdio da će Trebež postati zelena zona u kojem će biti sadržaji za sport i rekreaciju, sigurno bi ga postali u Vrapče. Danas to više nije utopija. Naime, na sjednici Poglavarstva predstavljen je Detaljni plan uređenja sanacije Trebež, a koju je izradio Centar za prostorno uređenje i arhitekturu iz Zagreba. Direktor centra Tomislav Dolečki pojasnio je kako bi to izgledalo. Zatvaranjem postojećeg humka zemljom i ostalim materijalima nastalo bi brdašce koje bi zimi moglo služiti kao sanjkalište, a ljeti kao trening staza za brdski biciklizam i druge ekstremne sportove. Uredile bi se staze za bicikliste i rolere.

U drugom dijelu bivšeg smetlišta uredio bi se prostor za pretovarnu stanicu i reciklažno dvorište gdje bi se otpad razvrstavao, a smeće prešalo i odvozilo na druga odlagališta otpada. U dijelu obuhvata u privatnom vlasništvu zadržava se zelena površina, a u jednom dijelu omogućilo bi se uređenje parkirališta za čuvanje kamp prikolica. Detaljni plan uređenja ostavlja mogućnost izgradnje dijafragme za sprečavanje prodora procijednih voda i ugrožavanja izvora s pitkom vodom. Bitno je u cijelom planu da nema većih infrastrukturnih zahvata.

Javna rasprava o ovoj temi trajat će 30 dana počevši od 6. kolovoza sve do zaključno 4. rujna. Prijedlog će biti izložen u zgradi Poglavarstva i moći će ga se razgledati svaki radni dan od 8 do 15 sati. Javno izlaganje bit će 28. kolovoza s početkom u 18 sati u Društvenom domu u Vrbovcu. Primjedbe i prijedlozi primaju se od 6. kolovoza u zgradi Poglavarstva, Trg kralja Tomislava 5.

M.Š.

 

Prigodom komunalnog obilaska potvrđeno da će Perkovčeva i Ulica grada Wirgesa biti gotove do 1. rujna

Predočen plan sanacije Trebeža

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002