22.09.2007.

U promet pušteno križanje Gajeve i Ulice grada Wirgesa

Proradili i semafori

U promet pušteno križanje Gajeve i Ulice grada Wirgesa

Cijelo ljeto prometna samoborska zavrzlama bila je uzrokovana rekonstrukcijom Perkovčeve i križanja Gajeve i Ulice grada Wirgesa. I dok je Perkovčeva bila sređena gotovo u roku (kasnilo se jedan dan), najfrekventnije križanje u gradu bilo je daleko od gotovog u predviđenom roku 1. rujna, jer se još moralo sve preasfaltirati i označiti horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Stoga je tek 20. rujna proradio i semafor, koji je prije toga bio u probnom radu s trepćućim žutim svjetlom. Iako je rekonstruirano križanje sada sigurnije za vožnju (još se moraju srediti nogostupi) vozači su već uočili i neke nedostatke. Pod jedan navodi se lijevo skretanje iz Ulice grada Wirgesa u Gajevu, koje bi moglo predstavljati problem autobusima i kamionima pa i osobnim automobilima kada s te strane čeka vozilo za lijevo skretanje iz Gajeve u ulicu grada Wirgesa.

Puštanjem u promet tog križanja i autobusni promet ponovno se vratio u normalu, a ispunjeno je i obećanje koje je dao zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten našim čitateljima te je postavljena klupa na autobusnoj stanici u Gajevoj ulici kod Doma zdravlja.

M.Š.

 
22.09.2007.

Nema odstupanja od projekta rekonstrukcije "Betonke" – iz Hrvatskih cesta potvrdili početak radova u jesen

Bageri čekaju potpis

Nema odstupanja od projekta rekonstrukcije

Početak radova na rekonstrukciji "Betonke", kako je najavljeno početkom godine iz Hrvatskih cesta, bio je planiran za listopad. Naime, tada je ocijenjeno da će čitav postupak, od izrade projekta i provedbe natječaja do samog izlaska mehanizacije na cestu, potrajati do jeseni. Poučeni prijašnjim iskustvima provjerili smo je li i ovaj put "obećanje ludom radovanje", odnosno, kakva je situacija s pripremama za rekonstrukciju ceste koja svakodnevno izaziva glavobolje tisućama vozača. Osim toga, krenule su i glasine da će projekt obnove Wirgesove, odnosno Ulice Franje Tuđmana sa svetonedeljske strane, ipak pričekati neka bolja vremena.

Kako nam je rekao Miroslav Keller, šef Odjela za gospodarenje, izvanredno održavanje i rehabilitiranje cesta u Hrvatskim cestama, pripreme za rekonstrukciju napreduju očekivanom brzinom. Tako je trenutno u tijeku međunarodni natječaj za radove na 4,5 kilometara dionice ceste D 309 (od silaska s autoceste u Svetoj Nedelji do samoborskog ipsilona), pristigle ponude su otvorene i sada su u fazi procjene. Obzirom da se radi o međunarodnom natječaju (dio sredstava se osigurava iz euro fondova), nakon što komisija Hrvatskih cesta odabere izvođača potrebno je pričekati i odobrenje banke, pa se tek nakon toga može ići u potpis ugovora.

- Očekujemo da bi ugovor s izvođačem radova mogli potpisati krajem listopada ili početkom studenog, a sami radovi bi započeli odmah po potpisivanju ugovora. Naravno, ovisno o vremenskoj situaciji, a bude li kao što je bilo prošle jeseni i zime, bit će to puno bolje za rokove. No, u svakom slučaju, radovi na rekonstrukciji trebali bi biti potpuno završeni najkasnije u ljeto iduće godine – najavio je Miroslav Keller.

Okvirno, cijena projekta kreće se oko 20 milijuna kuna, a, da podsjetimo, predviđa se proširenje ceste, s uređenjem bankina uz gradnju biciklističke staze s pojasom zelenila.

Kruno Solenički

 

U promet pušteno križanje Gajeve i Ulice grada Wirgesa

Nema odstupanja od projekta rekonstrukcije "Betonke" – iz Hrvatskih cesta potvrdili početak radova u jesen

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002