29.01.2007.

Krajem ove godine kreće rekonstrukcija "stare Betonke" od Svete Nedelje do Samobora

Usko grlo kod novog Kauflanda

Krajem ove godine kreće rekonstrukcija

Miroslav Keller šef je Odjela za gospodarenje, izvanredno održavanje i rehabilitiranje cesta u Hrvatskim cestama i najbolji je sugovornik kada se traže informacije o rekonstrukciji ceste zbog koje mnogi vozači postaju psovači. Zub vremena učinio je svoje, promet je sve veći i teži i nužna je rekonstrukcija. Osnovno je pitanje: kojim tempom i na koji način?

Kako nam je napomenuo Keller, konkretne fizičke radove na cesti možemo očekivati u listopadu ove godine, jer se mora poštivati procedura oko izrade projekta, raspisivanja i provedbe međunarodnog natječaja. Stoga je upravo listopad najrealnije vrijeme za početak radova na 4,5 kilometra dugoj dionici ceste D 309 od silaska s autoceste u Svetoj Nedelji do samoborskog ipsilona. Riječ je o Ulici dr. Franje Tuđmana sa svetonedeljske, odnosno Ulici grada Wirgesa sa samoborske strane. Projektom bi se odredilo proširenje ceste s uređenjem bankina, a važno je napomenuti da bi bila predviđena i gradnja biciklističke staze s pojasom zelenila. To se ne bi radilo paralelno s ovim zahvatom, već kad se ishode svi potrebni papiri i lokalne samouprave prikupe sredstva. U sklopu te rekonstrukcije može se očekivati i gradnja pješačkih staza od Ulice Dobriše Cesarića prema Ulici kardinala Franje Kuharića.

Nije još precizirano na koji bi se način regulirao promet za vrijeme radova, ali Keller ističe da su moguća oba rješenja. To zapravo znači da će dionica biti ili zatvorena i promet preusmjeren na alternativne pravce (u ovom slučaju preko Strmca, Domaslovca i Hrastine), ili bi se promet cestom regulirao privremenom signalizacijom i naizmjeničnim propuštanjem prometa jednim trakom. Mi već sada pozivamo vozače na strpljenje, jer kada krenu radovi realno je očekivati gužve budući da dionica Sveta Nedelja – Samobor spada među najfrekventnije u državi. Stoga je i izrađena studija isplativosti.

Već smo napomenuli da bi cesta bila i proširena u odnosu na sadašnje gabarite, pa nas je zanimalo kako se u to uklapaju i trenutačni radovi kod novog objekta Kauflanda. Šef Odjela za gospodarenje, izvanredno održavanje i rehabilitiranje cesta u Hrvatskim cestama Miroslav Keller rekao je da će taj dio biti problematičan, ali da će se projekt očito morati prilagoditi novoj situaciji. Prema njegovom mišljenju, taj će dio biti uži od ostatka, a neće biti niti rekonstruiran u potpunosti kao ostatak dionice, te stoga postoji i opasnost da se asfalt na toj dijelu najranije potroši.

Također, nelogično je i da se s parkirališta jednog trgovačkog centra direktno izlazi na državnu cestu i to postavljanjem semafora. Uz to, u neposrednoj blizini treba se graditi još jedan trgovački centar pa bi se, prema ovoj logici, moglo dogoditi da prije ulaska u Grad Samobor postoje dva semafora koji će, sasvim sigurno, otežavati promet. Zanimalo nas je kako je moguće da je onda izdana dozvola za projektiranje i izvedbu tog rješenja, a, po svemu sudeći, izdala ju je zagrebačka ispostava prije nego što je odlučeno da se izradi projekt rekonstrukcije kompletne dionice. Naime, u projektiranje se krenulo nakon što je država osigurala sredstva europskih fondova i Svjetske banke.

Inače, to neće biti jedini radovi koje će Hrvatske ceste realizirati na području Samobora, jer je u planu i rekonstrukcija stare Karlovačke ceste kroz Pavučnjak, a u tijeku su pregovori o gradnji mosta preko Save koji bi spojio Samobor i Zaprešić.

Mato Šipuš

 
29.01.2007.

Nakana objavljivanja popisa Komunalčevih dužnika izazvala uzbunu među neplatišama

Objavi popisa - odlučno NE!

Popis Samoboraca koji ne plaćaju odvoz otpada Komunalcu, a kojega smo imali namjeru objaviti na stranicama Glasnika, ostat će u ladicama našeg komunalnog poduzeća još neko vrijeme. Kao što smo i napisali u prošlom broju, iz Komunalca su o namjeri objavljivanja popisa dužnika obavijestili čelništvo grada da bi se potom o tome raspravljalo na najvišoj razini.

Kako nam je rečeno, zaključeno je da se u objavu ne ide, jer je gradski tajnik Dragutin Kušić upozorio kako podaci ne mogu biti objavljeni zbog zakonske odredbe o zaštiti privatnosti. Tako će četrdesetak posto obveznika plaćanja odvoza otpada, a koji tu obvezu uredno ignoriraju, ostati mirni u svojoj oazi anonimnosti. Dok ostali pokrivaju troškove njihovog neplaćanja.

Ipak, kako saznajemo, nakon što se gradom pročulo o mogućnosti da bi popis dužnika mogao biti objavljen u Glasniku, u prostorijama Komunalca ukazala se nekolicina poznatijih Samoboraca kako bi podmirili svoja dugovanja.

K.S.

 

Krajem ove godine kreće rekonstrukcija "stare Betonke" od Svete Nedelje do Samobora

Nakana objavljivanja popisa Komunalčevih dužnika izazvala uzbunu među neplatišama

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002