09.03.2007.

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec o novim gradskim projektima

Zajedništvom protiv stagnacije

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec o novim gradskim projektima

Neke dugogodišnje želje građana Samobora uskoro će biti realizirane. Ovo optimističko viđenje uvijek će izazivati različite komentare, ali optimizam je bio opipljiv u nastupu gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca pred novinarima kada je govorio o projektima koji će uskoro zaživjeti. Povod susretu bila je i najavljena sjednica Vlade na području Zagrebačke županije, na kojoj će biti riječi o projektima važnim za lokalnu samoupravu.

Jedan od njih je, ističe gradonačelnik, most preko Save koji bi napokon povezao Samobor i Svetu Nedelju sa Zaprešićem i Brdovcem, ali i znatno širu regiju s obje strane rijeke. Kao dodatni argument ovom zajedničkom nastupu svih zainteresiranih jedinica lokalne samouprave, a bit će uključena i Zagrebačka županija, jest i dogovor o uređenju putova koji vode prema skeli kod Otoka. To će biti prvi značajniji korak prema krajnjem rješenju – mostu.

Druga želja je sveučilišni kampus. Gradonačelnik ističe da je Samobor, kao grad kulture i tradicije, zaslužio dobiti i epitet sveučilišnoga grada, ali tu će još trebati uložiti znatne napore. Naime, Vojarna Taborec će ostati bez sadašnjih stanara sredinom travnja ove godine, a Grad Samobor je odmah nakon saznanja o iseljenju poduzeo korake da se u taj prostor usele studenti. Najkonkretnija ponuda bila je ona Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koje planira u našem gradu otvoriti svoj prirodoslovni odsjek. No, i drugi su bacili oko na taj prostor, prije svega ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa.

Gradonačelnik je rekao kako se i iz ovog slučaja može vidjeti da je Samobor blizu metropole, ali i daleko od centara odlučivanja, jer se osjeća svojevrsni maćehinski odnos prema njemu. On se manifestira u stavu kako je Samobor bogat grad pa mu se sve nudi na prodaju, dok se ostalim sredinama takvi isti objekti poklanjaju. Najnoviji primjer je i ponuda da Grad kupi tržnicu u Bregani za 2,5 milijuna kuna, ali će Samobor pred Vladu izaći s podacima o ulaganjima u to područje u posljednjih 15 godina, koliko zapravo nitko sustavno ni ne brine o tom objektu. Filipec kaže da se od sveučilišnog kampusa neće odustati, a da se i uz pomoć saborskih zastupnika s ovog područja i direktnim razgovorima s ministrima iste pokušava uvjeriti da im je bolje u Samoboru napraviti potpuno novu zgradu na drugoj lokaciji za policiju, općinski sud i tužilaštvo, nego ulagati novce u rekonstrukciju objekata u vojarni. U tu svrhu gradsko je izaslanstvo posjetilo i predsjednika Mesića, pisalo premijeru Sanaderu i zainteresiranim ministarstvima, pa se nadaju da će zajednički nastup rezultirati skretanjem vode na samoborski mlin.

Gradonačelnik Filipec dodaje da se zajedničkim nastupom s Općinom Žumberak i Gradom Ozljom nastoji osigurati i bolji status za Žumberak pa se već pripremio materijal za dolazak ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete.

Ono što se već vodi kao gotova stvar je projekt željeznice od Podsuseda do Samobora. Pruga je u fazi projektiranja, a prvi vidljivi radovi bit će oni na zajedničkom autobusno-željezničkom kolodvoru i stupovima vijadukta koji će se početi dizati na ulazu u grad, a spuštati iza Šmidhena. Na kraju ovog, kako je najavljeno, jednog u nizu susreta, gradonačelnik Filipec je ponovno iskazao optimizam rekavši kako se nada da su sve zločestoće u gradu napokon ispucane u posljednjih 15 godina, zbog kojih je Samobor stagnirao, te da je sazrelo vrijeme za zajedništvo u projektima od općeg interesa.

Mato Šipuš

 

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec o novim gradskim projektima

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002