26.02.2007.

Održan sastanak o uređenju primjerenog obilježja za poginule branitelje na Trokutu

Inicijativa za uređenje spomen sobe

Održan sastanak o uređenju primjerenog obilježja za poginule branitelje na Trokutu

Na inicijativu samoborskog gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca počeli su razgovori o uređenju područja Trokuta kod Novske, mjesta na kojem su tijekom Domovinskog rata poginuli i pripadnici 151. samoborske brigade. Naime, u proteklih desetak godina na mjestu pogibije ispred uništenog tamošnjeg motela podignuta je spomen ploča poginulim braniteljima iz 151. brigade, kao i spomen ploče ostalih brigada koje su sudjelovale u borbama. Kako bi se to mjesto obnovilo i osmislio primjeren sadržaj, u kolovozu 2006. u Samobor su pozvani predstavnici lokalnih samouprava s područja Zapadne Slavonije te gradova i općina iz kojih su dolazile brigade. Ideja je bila da se zajedničkim snagama u obnovljenom motelu (kojeg planira revitalizirati privatni investitor) uredi spomen soba, a ispred njega zajedničko spomen obilježje.

Na drugom sastanku u Samoboru, održanom 7. veljače 2007., ponovno su se sve strane našle za istim stolom, a nazočna je bila i savjetnica u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Gordana Marić. Otvoreno je nekoliko pitanja - od samog predloženog rješenja izgradnje memorijalnog centra, do njegova smještanja iza zgrade motela ili premještanja na drugu lokaciju, što bi tada zahtijevalo izmjenu Prostornog plana ili zadiranje prostor postojećeg partizanskog obilježja. Dio nazočnih nije bio suglasan ni da se centar uredi na privatnom zemljištu, čemu se prvi usprotivio zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Krešo Jelavić.

Intencija cijelog sastanka bila je da se ne želi raditi megalomanski projekt, već na primjeren način odati dužno štovanje poginulim braniteljima. Stoga je prihvaćen prijedlog da se sve vrati na ideju spomen sobe veličine od 30 do 50 kvadratnih metara koja bi se fizički mogla izdvojiti iz motela, a da ispred zgrade bude uređeno zajedničko spomen obilježje. Od prethodnog sastanka Grad Lipik je ispunio svoju obvezu izgradnje vodoopskrbnog sustava, a Grad Novska ostalih komunalnih priključaka.

Kako bi se intenzivirale aktivnosti, oformljena je i petočlana radna skupina koja će izraditi novi projektni zadatak i predložiti ga investitoru i svim zainteresiranim stranama.

Radnu skupinu čine Tomislav Bogojević iz Novske, Antun Haramija iz Lipika, Dragutin Kušić iz Samobora, Adolf Paar kao predstavnik Udruge branitelja 151. brigade te Dubravko Tomljenović, vlasnik nekadašnjeg motela i okolnog zemljišta. Oni će nastupiti prema Vladi sa zajedničkim zahtjevom za financiranjem projekta, budući da postoji mogućnost sufinanciranja s 50% predviđenih radova. Nositelj projekta bit će Grad Novska, kao domicilna jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi Trokut.

M.Š.

 
26.02.2007.

Samoborsko poglavarstvo predložilo da povrat Vojarne Taborec bude jedna od točaka sjednice Vlade

Vojarna Samoboru bez naknade?

Samoborsko poglavarstvo predložilo da povrat Vojarne Taborec bude jedna od točaka sjednice Vlade

Pitanje iseljenja samoborske vojarne ponovno je aktualizirano najavom održavanja sjednice Vlade u Zagrebačkoj županiji. Budući da su dobili poziv iz županije da predlože teme za tu sjednicu, članovi Poglavarstva odlučili su da i pitanje povrata vojarne Gradu Samoboru bude jedna od tema o kojoj će se raspravljati. Tajnik Dragutin Kušić pojasnio je kako je gradonačelnik Filipec prema Vladi već uputio nekoliko zamolbi i pisama, a najnovije je ono Zagrebačke nadbiskupije u kojem ona iskazuje interes da u Vojarni Taborec ima svoj sveučilišni kampus. No, tajnik Kušić je upozorio da su i ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa također pokazala interes za taj prostor. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je da je već nekoliko gradova ostvarilo ovu pogodnost pa se i Samobor angažirao u traženju povrata vojarne, jer želi postati sveučilišni grad. Od Vlade, točnije Ministarstva obrane, se traži da prostor ustupi bez naknade, jer se on ne bi koristio u komercijalne svrhe.

Na sjednici Poglavarstva su među zanimljivijima bile i dvije točke vezane uz kulturu. U jednoj je, nakon provedenog natječaja, prihvaćena ponuda Kompakt inženjeringa s kojim će se ugovoriti sanacija zidina branič kule samoborskog Staroga grada i to u iznosu 277.155 kuna.

Druga zanimljiva tema bila je izrada elaborata arhitektonsko–urbanističkog uređenja križanja Perkovčeve i Langove s tim da bi se u središtu križanja uredio i otok za postavu spomenika Ivici Sudniku. Renata Glojnarić predložila je da se u pozivnom natječaju zatraži isto takvo rješenje i za postavu spomenika ispred muzeja, budući da još nije definitivno odlučeno hoće li se spomenik Sudniku akademskog kipara Petra Ujevića nalaziti ispred muzeja ili njegove rodne kuće. To je i prihvaćeno, s tim da su neznatno uvećana sredstva za nagrade. Tako će prvoplasirani rad dobiti 6.000 kuna, drugi 4.000 kuna, a treći 3.000 kuna. Pročelnik Željko Kovačić otkrio je da će se pozivi za izradu idejnog rješenja uputiti Edvinu Šmitu, Branku Silađinu, Zoranu Hebaru, Miroslavu Šavaru i Anti Radasu.

Na kraju je Poglavarstvo podržalo i održavanje turističko-gospodarske manifestacije 3. Dani Samoborskih kremšnita u organizaciji Samoborfesta i to od 1. do 3. lipnja na Trgu kralja Tomislava.

M.Šipuš

 

Održan sastanak o uređenju primjerenog obilježja za poginule branitelje na Trokutu

Samoborsko poglavarstvo predložilo da povrat Vojarne Taborec bude jedna od točaka sjednice Vlade

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002