24.04.2007.

Završio Međunarodni proljetni obrtnički sajam

Samoborcima brojne nagrade

Završio Međunarodni proljetni obrtnički sajam

I 49. Međunarodni obrtnički sajam, koji je trajao od 17. do 21.04.2007., a održavao se na Zagrebačkom velesajmu, je završio. Udruženje obrtnika Samobor se predstavilo sa svojim izlagačima na 130 m2, a, po običaju, nastupili su proizvođači raznih struka.

Unatoč odličnom položaju u paviljonu 5 i dobrom nastupu naših vrijednih izlagača, ovaj sajam je razočarao u pogledu broja posjetitelja i jače medijske predstavljenosti, tako da su izlagači dobili dojam nedostatne pažnje ovakvom jednom sajmu.

U svakom slučaju, koncepcija ovog sajma će se morati preispitati, iako moramo naglasiti upravo želju i nastojanje obrtnika da ovaj sajam bude u proljeće i da postane vodeći svjetski brend.

No, uvjeti i okolnosti u društvu svakako utječu i na ovaj segment predstavljanja pa je i to uzrok "mlačnoj" situaciji.

Naši izlagači su ipak zaslužili priznanje - neki za dugogodišnje izlaganje, a neki novi su nas ugodno iznenadili dobivenim nagradama.

Tako je 1. nagradu "Vrijedne ruke" u kategoriji Poduzetništvo žena dobila naša Sandra Bubnić iz Samobora - Obrt LINE - proizvodnja ženskih, muških i dječjih čarapa. Sandra Bubnić je dobila i 10.000 kn koje može iskoristiti za nastup na drugim međunarodnim sajmovima.

2. nagradu za inovativni proizvod dobio je Obrt DECOPIERRE vlasnika Zdenka Antića iz Samobora za dekorativno uređenje unutarnjih i vanjskih fasada, dekoraciju u smislu umjetničkog stvaranja i renoviranja. Predstavljena je umjetnost stvaranja kamena te vanjsko i ručno klesanje. Ovaj izlagač je nagrađen priznanjem i odlaskom na savjetovanje o poduzetništvu u Šibenik 31.05.2007.

Ostali naši izlagači na sajmu su bili Kovinotiskačka radionica FRESL, Obrt AMETIST, Obrt SRČEKO, Obrt VUGRINŠČAK, Obrt SAKI, Obrt PECHO, Obrt LIMOVOD, Obrt ELMO i Obrt ELEKTROSANITARIJE.

U paviljonu 2 na Zagrebačkom velesajmu tih dana učenici raznih struka i njihovi mentori su se natjecali u zanimanjima i pokazali kako oni mogu prezentirati svoju buduću struku.

Srednja strukovna škola i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola iz Samobora su organizirano posjetile ovaj sajam da bi iznova vidjeli "male" vrhunske majstore zanata!

Dobitnicima nagrada srdačno čestitamo.

Tajnica UOS

dipl.iur. Silva Lamot

 
24.04.2007.

Svetonedeljsko vijeće na svojoj 15. sjednici bavilo se proračunom i inicijativom za izdvajanje Strmca

Bogati grad, siromašna općina

Svetonedeljsko vijeće na svojoj 15. sjednici bavilo se proračunom i inicijativom za izdvajanje Strmca

Očekivano, dvije su teme dominirale sjednicom Gradskog vijeća Svete Nedelje koja je održana 23. travnja: rebalans proračuna i razmatranje zahtjeva mještana Strmca za izdvajanjem iz Svete Nedelje. Iako Vijeće u stvari ne odlučuje ni o čemu vezano uz strmečku inicijativu (o kojoj će raspravljati Županijska skupština pa potom i Vlada, da bi na koncu Sabor donio konačnu odluku), iz Županije je stigla molba za mišljenjem svetonedeljskog predstavničkog tijela. A ono je bilo negativno, s 8 glasova protiv inicijative za izdvajanjem i dva glasa koja je podržavaju. – Smatramo da argumenti koje u svom zahtjevu iznosi Inicijativni odbor ne stoje i puni su kontradiktornosti – pojasnila je vijećnicima prije toga formirano mišljenje Poglavarstva gradonačelnica Ines Balint.

– Oni navode da se u Strmec ništa nije ulagalo, a potom, kao argument za osnivanjem Općine Strmec navode kako su potpuno komunalno opremljeni. Činjenica je da je razina komunalne opremljenosti Strmca na zavidnom nivou – nastavila je gradonačelnica te konstatirala kako eventualna novoformirana Općina Strmec ne bi imala dovoljno proračunskih sredstava za održavanje aktualnog standarda. Zaključno, uz negativno mišljenje najavljeno je i skoro održavanje Zbora građana Strmca kako bi se točno razjasnila situacija.

Puno ugodniji posao pred vijećnicima je bio po pitanju prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna. Njime je svetonedeljski proračun postao teži za čak 14,5 milijuna kuna.

– Radi se o prihodovnom povećanju od 17% pa ukupni proračun s rebalansom sada iznosi 151 milijun kuna, u što je uključen i kredit od 40-ak milijuna kuna – izračunala je voditeljica računovodstva i financija Svete Nedelje Biserka Delač i potom nabrojila stavke koje će rasti. Najviše novih kuna predviđeno je za otkup zemljišta u Rakitju, oko 2 milijuna kuna. Zemljište je predviđeno za izgradnju škole te djelomično za zdravstveni centar. Što se same izgradnje zdravstvenog centra tiče, tu je dodano 1,2 milijuna kuna, a od ostalih većih stavki 700 tisuća kuna će se udružiti s Fondom za zaštitu okoliša za sanaciju divljih deponija na području Grada, 755 tisuća za proširenje igrališta u Kerestincu i okretište autobusa te 500 tisuća kuna za županijski Dom zdravlja. Rebalans je prihvaćen jednoglasno, baš kao i točke vezane uz obračun prošlogodišnjeg proračuna.

Kruno Solenički

 

Završio Međunarodni proljetni obrtnički sajam

Svetonedeljsko vijeće na svojoj 15. sjednici bavilo se proračunom i inicijativom za izdvajanje Strmca

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002