30.06.2007.

Samoborsko Gradsko vijeće održalo sjednicu koja će mnogima dugo ostati u sjećanju

Proradile i emocije

Samoborsko Gradsko vijeće održalo sjednicu koja će mnogima dugo ostati u sjećanju

Kada bismo se orijentirali isključivo prema točkama dnevnog reda i rasprave o izmjenama planova uređenja, onda se sjednica Gradskog vijeća čini kao kopija nekog starog lošeg istrošenog filma, a u glavi se u jednom trenutku motao i onaj osjećaj "već viđenog". Srećom, na sjednice Vijeća nas ne šalju da bismo analizirali osjećaje, već napisali izvješće.

Ovom su sjednicom dominirale sigurnosno-sportske teme te na kraju iskazane emocije. Primjedba i pitanje u aktualnom satu o uništavanju prostora Poduzetničkog centra u Bregani i vlakića Samoborčeka u Južnom naselju na kraju su doveli do reakcije gradonačelnika Filipca koji je oštro najavio da namjerava zaustaviti divljake i vandale u gradu, a jedna od mjera bit će postavljanje dodatnih nadzornih kamera pa tako i na gradsku zgradu u Bregani. Uz to, ponovno će tražiti pojačani nadzor policije pa će uputiti i zahtjev MUP-u ne bi li se osigurao veći broj policajaca u gradu. Te su ideje vijećnici listom podržali, ali je Marijan Pehar ukazao na bit problema: već od prije evidentirani prekršitelji od suca za prekršaje najčešće ne dobivaju oštriju kaznu od – opomene!!

Nekoliko puta postavljeno je pitanje odlaska Festivala vatrometa iz Samobora pa su gradonačelnik Filipec i zamjenik mu Tomislav Masten ponavljali da nisu željeli odlazak festivala, ali nisu ni mogli pristati na stav da se ne želi platiti naknada za korištenje stadiona. Zaključili su i da je organizator zapravo samo trebao formalni razlog zašto seli festival u tržišno isplativiji Zagreb.

Najduža rasprava vodila se oko osnutka ustanove za upravljanje sportskim objektima, jer je većina vijećnika koji su se javili za riječ rekla da taj materijal nije dobro pripremljen i da postoji niz nejasnoća - od broja objekata do broja zaposlenih u budućnosti. Nejasnoće je pokušala pojasniti zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, a uključio se i tajnik Drago Kušić, pa su nakon stanke i usuglašavanja mišljenja na kraju vijećnici ipak podržali osnivanje Ustanove, najviše zbog potrebe preuzimanja nove sportske dvorane, uz 7 suzdržanih glasova oporbe. Naknadno će Vijeće imati mogućnost utvrditi koji su to kapitalni objekti koji će ući u upravljački portfelj ove samoborske ustanove.

U već redovite aktivnosti na Vijeću brojimo istup Željka Koščice kada upozorava da nije dobio odgovore na sva postavljena pitanja s prethodnih sjednica, a ponovno je negodovao što se neposredno prije početka sjednice dijelio dodatni materijal. Ovaj put radilo se o izmjenama Detaljnog plana uređenja Autobusnog kolodvora i Perivoja. Upravo je vijećnik Koščica zatražio provjeru jesu li dimenzije perona na budućem kolodvoru prilagođene zglobnim autobusima. Već prije je upozorio i na prometne nebuloze u gradu, kako je nazvao postavljanje nerazumljivih prometnih znakova, zorno ih prikazujući na fotografijama. Glede Perivoja optužio je vodstvo Grada da se pogodovalo Coningu, ali je Tomislav Masten odgovorio da je Čačić dobio posao na javnom natječaju, a izrađivač plana Zoran Hebar da će Coning graditi tek 6 od ukupno 13 planiranih zgrada na kojima je omogućen još dodatni drugi kat.

U mirnijem dijelu sjednice, nakon nužnog polusatnog predaha, vijećnici su podržali osnivanje Savjeta mladih, koji će kao savjetodavno tijelo ukazivati na načine kojima se mlade treba uključiti u procese odlučivanja. Podržan je i prijedlog da se plaćanja spomeničke rente oslobode oni koji će biti onemogućeni u svom poslu više od dva mjeseca zbog radova kojima je naručitelj Grad. Također, izglasan je prestanak važenja urbanističkih planova uređenja za Istočni ulaz u Samobor, individualnu stambenu izgradnju u Bregani te dijela zone Bobovica.

Niz točaka bio je vezan uz skori rebalans proračuna. Naime, kako bi se osigurao nastavak izgradnje tzv. Žumberačkog vodovoda potrebno je osigurati dodatnih milijun kuna, za radove na raskrižju Wirgesova - Gajeva dodatnih 3,6 milijuna, a za rekonstukciju Osnovne škole Milana Langa 3,9 milijuna ekstra kuna. Novca u proračunu ima, pojasnio je pročelnik Gajšak, a skori rebalans ne bi se trebao negativno odraziti na ostale projekte. Stoga su vijećnici izglasali da će podržati tražene proračunske korekcije, kad za to dođe vrijeme.

Prihvaćena su i izvješća o radu Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje te Poljoprivredno voćarsko stočarske zadruge, a nešto vatrenije bilo je tek prilikom rasprave nakon izvješća o radu Vatrogasne zajednice za 2006. godinu. Nezadovoljan odnosom Grada prema dobrovoljnom vatrogastvu, kojega je proglasio maćehinskim, vijećnik Koščica, ujedno i predsjednik DVD-a Rude, najavio je kako taj DVD više neće izlaziti na intervencije izvan svog područja, jer nema zakonom propisanu opremu. Gradonačelnik Filipec pojasnio je pak stav Grada kako je trenutni prioritet opremiti Javnu vatrogasnu postrojbu koja odrađuje većinu intervencija, a da će se ostale pratiti koliko to budu dozvoljavale mogućnosti. Tijekom rasprave zabilježena je i emotivna reakcija vijećnika Koščice nakon konstatacije gradonačelnika da se osjeća nepoželjnim na skoroj proslavi 80 godina DVD-a Rude te da stoga ne misli doći na nju. Međutim, u hodnicima ispred vijećnice sve je izglađeno pa je povratak na sjednicu donio promjenu gradonačelnikove odluke o neodlasku u Rude uz poruku vijećniku Koščici, a koju je prenijela voditeljica ureda Kalafatić, kako je "dobro da ovaj Grad ima nekog poput Koščice". Da nismo na svoje uši čuli, ne bismo vjerovali.

M.Š. – K.S.

Zaboravljena Gradska glazba

Iako su svi kandidati za gradske nagrade dobili jednoglasnu podršku, bilo je ipak upita o kriterijima. Neke je smetalo što je u nekim slučajevima predlagatelj bilo Gradsko poglavarstvo, što smatraju neprihvatljivim, osobito što je predložena i osoba koja je dugo godina bila gradski zaposlenik (Slavko Miloš, o.a.). Neki su tek na sjednici primijetili da nitko nije predložio za nagradu Gradsku glazbu koja slavi 200 godina rada, ali budući da svi građani Samobora, a među njima i vijećnici, imaju pravo predlaganja, onda za taj propust mogu okriviti i sebe.

 
30.06.2007.

Priopćenje za javnost NK Samobor u svezi održavanja 7. Međunarodnog festivala vatrometa

Htjeli smo vatromet, ali...

Ovim priopćenjem želimo Vas upoznati da smo od tvrtke Mirnovec Pirotehnika d.o.o. primili obavijest o održavanju 7. Međunarodnog festivala vatrometa u vremenu od 21.06. do 24.06.2007., u kojoj traže korištenje stadiona NK Samobor u razdoblju od 20.06. do 26.06.2007. (7 dana).

Na osnovi ove obavijesti Klub je u tri navrata pozvao na dogovor odgovorne osobe Mirnovec Pirotehnike, kojima se jednom odazvao gospodin Željko Hržić i pritom ispričao nedolazak gospodina direktora Franje Koletića, uz napomenu da on nije ovlašten pregovarati o uvjetima korištenja stadiona. Tom prilikom upoznali smo ga s cjenikom korištenja terena NK Samobor na bazi jednog sata donesenog od strane Izvršnog odbora NK Samobor 2005. godine, koji se od tog vremena i primjenjuje.

Potom je uslijedio s naše strane i pismeni odgovor Mirnovec Pirotehnici d.o.o., kojim im Zaključkom Izvršnog odbora NK Samobor od 14.05.2007. godine odobravamo korištenje stadiona uz naknadu od 60.000 kuna. Navedenu naknadu obračunali smo na osnovi neprekidnog korištenja stadiona više dana i ona se prema specifičnostima utvrđuje za svaki slučaj posebno. U dostavljenom zaključku s iste sjednice upoznali smo ih i s diskusijom članova Izvršnog odbora, koja se odnosila na prošlogodišnje održavanje Festivala vatrometa u kojoj je skrenuta pažnja:

- na velika oštećenja i štetu koja je nastala nakon održanog vatrometa, kada su osobe zadužene od strane Mirnovec Pirotehnike prilikom čišćenja ostataka od vatrometa s igrališta umjetne trave odstranile i veliki dio granulata;

- na neispunjenje obveze preuzete Ugovorom o kupnji dresova nižim uzrasnim kategorijama.

S obzirom na to da se Mirnovec Pirotehnika nije očitovala na naš gore spomenuti odgovor, uputili smo im pismeni poziv da to učine, kako bismo mogli pristupiti organizaciji naših daljnjih aktivnosti – održavanja PRVOG SVJETSKOG NOGOMETNOG NATJECANJA KLUBOVA HRVATA IZVAN DOMOVINE I HRVATSKIH NACIONALNIH MANJINA, gdje bismo uz klubove Dinamo, Zagreb, Inter Zaprešić, Hrvatski dragovoljac, Zagorec, Lučko i mi bili suorganizatori, odnosno domaćini.

No, i na ovu zamolbu uslijedila je šutnja pa smo im se još jednom obratili telefonskim pozivom i to gospodinu Hržiću, uz napomenu da se trebamo sastati i dogovoriti sve pojedinosti vezane uz korištenje stadiona i u tu svrhu zaključiti ugovor, navodeći pritom naprijed navedene razloge za žurnost. Gospodin Hržić pritom je iznio stav Mirnovec Pirotehnike, direktora Franje Koletića, koji smatra da o korištenju stadiona NK Samobor nema s nama što razgovarati, a niti ima namjeru plaćati 60.000 kuna, već da odluku o tome treba donijeti Grad Samobor.

Nakon toga uslijedio je razgovor u prostorijama Gradskog Poglavarstva uz nazočnost gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika te direktora Mirnovec Pirotehnike Franje Koletića. Drugom dijelu razgovora priključio se direktor NK Samobora Marijan Kižlin, koji je iznio stav kluba. Gradonačelnik je ponudio zadnju cijenu korištenja stadiona uz naknadu od 40.000 kn kao i prošle godine, no ni na te uvjete gospodin Koletić nije pristao.

Napominjemo da NK Samobor ima u zakupu Športski centar Samobor i skrbi o njemu marom dobrog gospodara. Također podmiruje dugoročni kredit u iznosu od 1.613.569 kn za izgrađeni kapitalni objekt - igrališta s umjetnom travom u mjesečnom anuitetu od 22.000 kn, tako da je bio prinuđen donijeti Zaključak i ovu manifestaciju naplatiti u predloženom iznosu.

Na kraju želimo istaknuti da Nogometni klub Samobor nije imao ništa protiv održavanja 7. Međunarodnog festivala vatrometa na stadionu NK Samobor i bio je otvoren za razgovor, kao što se iz slijeda pobrojenih činjenica može i zaključiti.

Kao dokaz istinitosti naših tvrdnji dostavljamo Vam preslike: Obavijest tvrtke Mirnovec Pirotehnike d.o.o. od 20.04.2007., Ugovor o sponzorstvu od 10.10.2005. godine, Izvod iz zapisnika Izvršnog odbora od 14.05.2007., Poziv za dogovor u svezi korištenja terena NK Samobor od 17.05.2007. i Obavijest od 22.05.2007. Gradu Samoboru o održavanju festivala vatrometa, korištenju stadiona i neispunjenim obvezama dijela Ugovora o sponzorstvu za 6. Međunarodni festival vatrometa u 2006. godini te oštećenjima koja su nastala prvog dana festivala na igralištu s umjetnom travom. Obavijest Kluba razmatrana je na Kolegiju Gradskog Poglavarstva 23.05.2007., koji je podržao prijedlog NK Samobor.

Sva dokumentacija nalazi se u Uredništvu Glasnika Samobora i Svete Nedelje.

S poštovanjem,

NK SAMOBOR

 

Samoborsko Gradsko vijeće održalo sjednicu koja će mnogima dugo ostati u sjećanju

Priopćenje za javnost NK Samobor u svezi održavanja 7. Međunarodnog festivala vatrometa

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002