24.11.2007.

Iz mesne industrije Dr. Škobić istekao amonijak

Ozlijeđenih nije bilo, pogon zatvoren do daljnjega

Iz mesne industrije Dr. Škobić istekao amonijak

Nešto iza 16 sati poslije podne došlo je do istjecanja amonijaka u krugu tvornice Dr Škobić (bivša tvornica čarapa Sloboda u Gornjem kraju), koja se bavi proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina.

Iako je bila spremna i hitna evakuacija najbližeg stanovništva, do nje nije došlo jer je šteta sanirana brzom vatrogasnom intervencijom, a teže ozlijeđenih nije bilo.

R.Š.

Vijak je kriv za sve

Službeno policijsko priopćenje kaže kako je u subotu, 24. studenog, oko 16 sati u Samoboru, Gornji Kraj, u krugu poduzeća na navedenoj adresi došlo do istjecanja amonijaka iz sistema za hlađenje. Očevidom, koji je obavljen u suradnji s drugim stručnim službama, utvrđeno je da je suvlasnik poduzeća (1970.) namjeravao zamijeniti pumpu na sistemu za hlađenje komora, a koja se nalazi s vanjske strane objekta. Započeo je s odvrtanjem vijaka na pumpi, međutim kada je odvrnuo drugi vijak došlo je do nekontroliranog istjecanja plina amonijaka i to oko 300 – 400 litara. Pozvao je vatrogasce koji su odmah došli na mjesto događaja i zavrnuli skinute vijke, nakon čega je spriječeno daljnje istjecanje amonijaka u okoliš. Nakon dojave na mjesto događaja upućeni su i policijski službenici PP Samobor, pri čemu je jedan policijski službenik lakše ozlijeđen (udisanje amonijaka) i liječnička mu je pomoć pružena u KB Sestara milosrdnica. Evakuacija stanovništva nije naložena, jer je utvrđeno da takva opasnost ne postoji, već je stanovnicima izdano upozorenje da ne izlaze iz svojih domova, dok se ne zaustavi istjecanje amonijaka, a mjesto događaja osigurali su policijski službenici PP Samobor, dok su mjerodavne službe nastavile sa svojim aktvnostima.

K.S.

Nema posla dok sve ne bude štimalo

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva do daljnjega je zabranilo rad rashladnim uređajem u kojem je zbog nestručnog rukovanja u pogonu tvrtke Dr. Škobić došlo do istjecanja amonijaka u zrak. Odlukom inspekcije zaštite okoliša, zabrana rada bit će na snazi dok ovlaštena tvrtka ne pregleda taj dio postrojenja i ne osposobi ga za rad.

Hrabrim vatrogascima medalja grada

Dubravko Golubić i Goran Barković dva su odvažna vatrogasca koji su prvi intervenirali u pogonu tvornice Dr. Škobić spriječivši daljnje istjecanje amonijaka i time veću ekološku katastrofu. Samoborsko Poglavarstvo odlučilo je odati im priznanje za taj čin i dodijelilo im je Medalju Grada Samobora, nagradu za izuzetna dostignuća. Uz tu nagradu pripada im i 5.000 kuna.

Treba reći da je s njima u timu bio još i Martin Čižmešija, a na terenu su bili i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković, njegov zamjenik Vladimir Domin mlađi, a potom i većina članova JVP Samobor i Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec je na sjednici Poglavarstva, pri usvajanju odluke, naglasio kako je nakon dojave policije i centra 112 uslijedila brza intervencija Javne vatrogasne postrojbe Samobor u kojoj su Dubravko Golubić i Goran Barković navukli specijalna odijela (skafandere), prišli postrojenju i zatvorili prirubnicu. Za tu izuzetnu požrtvovnost, hrabrost i stručnost pri provođenju intervencije te sprečavanje ekološkog incidenta Grad im dodjeljuje medalju, istaknuo je gradonačelnik Filipec.

Nakon njihove intervencije stigla je i interventna postrojba iz Zagreba i raspršila plin, a mjerenja su pokazala da nije bilo znatnije koncentracije plina u zraku koji bi ugrozio šire područje i okolno stanovništvo.

Dobitnici nagrade u razgovoru za naše novine kažu da je akcija bila i splet sretnih okolnosti, jer im je policija odmah točno dojavila o kakvoj se situaciji radi pa su sa sobom ponijeli zaštitna odijela.

- Sve ostalo je bila rutina, zapravo stvar snalažljivosti i sreće - kaže Dubravko Golubić. Dodaje da su po dolasku na teren već u autu otežano disali, jer je oblak prekrio cijelu pristupnu cestu. Zatvaranje ventila je bilo otežano i zbog vrlo slabe vidljivosti te nepoznatog terena. Stoga je uspostavljen kontakt s radnicima, kako bi se što prije zatvorila prirubnica.

- Najveći problem je što se pri istjecanju amonijaka sve ledi i ne možete ništa napraviti kako bi to inače u normalnim okolnostima napravili - kaže Goran Barković. Zbog toga su se morali izmjenjivati i dva tri puta dolaziti do ventila kada bi odledili rukavicu na plino nepropusnom odijelu, u kojem je teško i nespretno raditi.

- Nama je svaka intervencija teška i opasna, iako je ova medijski bila najatraktivnija i neuobičajena - rekao je Dubravko Golubić, svjestan zašto su mediji ovih dana jako zainteresirani za njihov rad.

Iako su dvojica nagrađenih vatrogasaca ostala i dalje skromna kada se priča o njihovoj intervenciji, govoreći da je to njhov posao za koji su plaćeni i za koji su se školovali, zamjenik zapovjednika JVP Vladimir Domin mlađi ističe da su iskazali izuzetnu hrabrost, jer sigurno ima i onih koji ne bi učinili to isto da su bili na njihovom mjestu, obzirom da je amonijak ipak eksplozivna tvar.

Zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković napominje da će uskoro nabaviti nove mjerne uređaje koji će im pomoći ako se dogodi kakva slična nesreća, iako su oni poprilično skupi, oko 50.000 kuna.

U budućnosti bi sve trebalo biti lakše za samoborske vatrogasce kada se napokon realizira izgradnja njihove nove zgrade, gdje bi imali svu potrebnu opremu i adekvatne uvjete za rad. Tada bi se povećao i broj ljudi, jer u ovom trenutku ih je čak nedovoljno za sve intervencije koje se mogu dogoditi u Gradu Samoboru ili Svetoj Nedelji. I ne smije se zaboraviti da je svaki izlazak vatrogasaca na teren na neki način za njih stavljanje glave u torbu, zaključuje zapovjednik samoborske JVP Mladen Žitković.

Mato Šipuš

 

Iz mesne industrije Dr. Škobić istekao amonijak

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002