17.05.2007.

Projekt rudarskog muzeja u prirodi sveta Barbara zadovoljio europske standarde

Sretno! u ljeto sljedeće godine

Projekt rudarskog muzeja u prirodi sveta Barbara zadovoljio europske standarde

Kada je 2002. godine prof. Boris Šinkovec predložio otvaranje rudarskog muzeja u prirodi (bio je voditelj istražnih radova u Rudama od 1952. do 1956.), članovi KUD-a Oštrc spremno su prihvatili tu ideju. Tada vjerojatno nisu bili ni svjesni što ih sve očekuje u realizaciji tog projekta. Prvo su krenuli u uklanjanje ilegalne deponije smeća na ulazu u rov Kokel da bi mogli početi uklanjati i odron na početku rova. Taj odron bio je dugačak punih 30 metara i bilo je potrebno 50 radnih dana da bi ga se uklonilo.

I tako, tačke po tačke, uspjelo se u naumu. Već tada je ekipa okupljena na tom zadatku postala svjesna da ideju rudarskog muzeja u prirodi neće moći realizirati sami. Prijavili su se u Phare predpristupni fond u sklopu projekta Program za susjedstvo Slovenija – Mađarska – Hrvatska. Partnera su našli u slovenskom mjestu Senovo, koje također ima rudarsku tradiciju. Dani i mjeseci zajedničkog rada i velika količina dokumenata u konačnici je rezultirala dobivanjem 92,5 od mogućih 100 bodova. S tim su se podacima pohvalili članovi obje ekipe na zajedničkoj konferenciji u Samoboru. Samoborski dio tima čine voditeljica Marica Jelenić, Josip Lebegner, Silvija Koščica, Lovorka Vlahović, Tatjana Milek, a odbor ima ukupno 12 članova i čine ga još partneri iz Zagrebačke županije, Rudarsko geološko naftnog fakulteta iz Zagreba, Turističkog društva Senovo i OŠ Senovo.

No, konferencija nije bila mjesto za samohvalu, već su na njoj predočene i buduće aktivnosti u projektu. Naime, nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom financija, u tijeku je izrada natječajne dokumentacije i traženje lokacijske dozvole za uređenje pristupa ulazu u rov Sveto Trojstvo, da bi u kolovozu počeli radovi na kompletnom uređenju, koji bi trebali završiti do Dana Grada Samobora sljedeće godine.

Na pressici je članove projekta Sveta Barbara pozdravio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, čestitavši im na uspjehu i zaželio da to ne bude jedini ovakav zajednički projekt.

M.Šipuš

Josip Lebegner: EU će dati 208.206 eura

U konačnici, u Rudama bi bio smješten rudarski muzej s mineraloškom zbirkom i poučnom stazom, s botaničkim nazivom biljaka u suradnji s Botaničkim vrtom ljekovitog bilja Suban te 5 lokomotiva i 10 vagona iz rudnika ugljena Senovo. Bit će napravljene višejezične edukacijske publikacije i osposobljeni vodiči za posjetitelje rudnika. Ukupno će iz Phare programa Europska Unija dati 208.206 eura, dok će 44.439 eura osigurati Grad Samobor, a Zagrebačka županija i Turistička zajednica Zagrebačke županije po 12.500 eura.

 
17.05.2007.

U spomen sugrađaninu

Ivan Ivanščak (1909. – 2007.)

U spomen sugrađaninu

U ponedjeljak je na samoborskom groblju sahranjen Ivan Ivanščak - Ivac. Na posljednjem ispraćaju bila je njegova obitelj i malobrojni sugrađani. Očekivao sam da će netko iz Grada (Poglavarstva, Vijeća ili sličnih tijela) doći i oprostiti se makar jednom rečenicom od našeg sugrađanina koji je proživio 98 samoborskih godina. Nije bilo nikoga.

Gospodin Ivanščak sigurno nije zaslužio Nobelovu nagradu. Nije bio poznati znanstvenik, liječnik, političar ili pjesnik. Ali ipak nisam siguran da bi Samobor bez njega bio isti. Ono čega se ja sjećam je njegov motorčić i obilazak svega što se u Samoboru gradilo. Bio je u tadašnjoj mjesnoj zajednici (koje je funkcije imao, nažalost, ne znam), ali siguran sam da su ga poznavali svi stariji Samoborci.

Razmišljajući o tome zbog čega nitko nije održao govor na posljednjem ispraćaju, shvatio sam da njegove generacije davno nema i da zapravo o njemu teško može govoriti neki suvremenik. On se družio sa Markom Vukasovićem, sa Ivicom Sudnikom išao je u razred, a saznao sam da je zaslužan za prvo snimanje i javno izvođenje pjesama «Kraj kapele Svete Ane» i «Uzmi ove ruže». Bilo je to vrijeme oko 2. svjetskog rata, kada nije bilo jednostavno doći do studija u Zagrebu.

Raspitivao sam se kod Samoboraca koje poznajem i svatko mi je ispričao neki detalj koji pamti. Jedna zgoda ide ovako: Gospodin Ivanščak bio je upravitelj Lavice. U to je vrijeme Lavica bila društvena organizacija (zajedno s Lovačkim rogom, Slapovima, kasnije Šmidhenom...). Bila je zima, a Ivac je već rano ujutro čistio svježe napadani snijeg ispred Lavice. Neki su ljudi tražili "druga direktora" i ostali nemalo iznenađeni shvativši da stoji ispred njih i čisti snijeg.

Bavio se pjevanjem; pedesetih godina bio je među osnivačima društva Ivan Goran Kovačić - pjevačko društvo Jeka. Prema sjećanju g. Prelčeca, bio je uspješan član kvarteta (Ivanščak, Mežnarić, Prelčec i Rodik), a često je nastupao u duetu s Terezijom Crnković rođenom Doltar.

Ivan Ivanščak je i na stranicama Glasnika prije 5 godina predložio da se za ljetnu sezonu angažiraju nezaposleni te kroz patrole dežuraju i tako sprečavaju nastanke požara na našoj obali.

Bio je redovit gost kod Žganjerovih na Trgu.

Otišao je još jedan Samoborac. Tiho, pretiho...

Neka mi ne bude zamjereno što ću još jednom na ovom mjestu zapitati - nije li netko iz našega grada trebao doći na posljednji pozdrav i reći mu makar: Hvala!

Jurica Škiljan

 
17.05.2007.

Skupština Poduzetničkog centra Samobor prihvatila promjenu uprave

Željko Radovanić umjesto Darka Terihaja

Skupština Poduzetničkog centra Samobor prihvatila promjenu uprave

- Odnosi i suradnja su bili jako dobri, ali odlazim iz osobnih razloga - objavio je dosadašnji direktor Poduzetničkog centra Samobor Darko Terihaj želeći, kako je sam rekao, onemogućiti priče da nešto nije bilo dobro u komunikaciji između PSC-a i Grada. Nagovijestio je da se vraća poslu u Sloveniju, a za sve što je učinio u PCS-u zahvalio mu je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten.

Usvojeno je i izvješće o radu Poduzetničkog centra, a kao najveći uspjeh s kojim se sada već bivši direktor može pohvaliti jest sanacija poslovanja, jer je velikog gubitaša nakon dvije godine izvukao iz gliba. Ukupni troškovi prema dobavljačima sada iznose oko 50.000 kuna, a ta su dugovanja preostala još iz 2003. godine, pojasnio je Terihaj.

Na njegovo mjesto dolazi pročelnik za gospodarstvo Željko Radovanić, na prijedlog Nadzornog odbora. To je ocijenjeno kao najbolje rješenje dok se konačno ne utvrdi uloga i zadaća Poduzetničkog centra u budućnosti. I pročelnik Radovanić naglasio je da će to biti transmisija funkcije koju sada obnaša, jer je aktivno bio uključen u djelatnost Poduzetničkog centra. Jedna od prvih zadaća je organizacija 4. turističkih susreta po Sutli i Žumberku, koji su zakazani 15. lipnja.

M.Š.

 

Projekt rudarskog muzeja u prirodi sveta Barbara zadovoljio europske standarde

U spomen sugrađaninu

Skupština Poduzetničkog centra Samobor prihvatila promjenu uprave

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002