23.02.2007.

Poglavarstvo se na 80. sjednici bavilo informacijom o nadzoru nadležnog ministarstva nad Turističkom zajednicom

Maknuti Groma, pa sve nanovo!

Poglavarstvo se na 80. sjednici bavilo informacijom o nadzoru nadležnog ministarstva nad Turističkom zajednicom

Tema koja će sljedećih dana sigurno izazivati podosta pozornosti u javnosti dobila je svoje mjesto i na sjednici Gradskog poglavarstva. Naime, točka dnevnog reda bila je informacija o provedenom nadzoru nad radom samoborske Turističke zajednice. Nadzor je provelo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka koje je utvrdilo nekoliko nepravilnosti u radu. Jedna od njih je da sastav Skupštine nije sukladan odredbama Statuta TZGS, što dovodi u pitanje kvorum na sjednicama i pravovaljanost usvojenih odluka. Također, nadzor je utvrdio da uopće nije sazvana sjednica Skupštine u 2005. godini te da nije bio usvojen program rada i financijski plan za tu godinu kao i da sjednice Nadzornog odbora nisu održavane od 27. svibnja 2002. godine.

Zbog ovih i drugih nepravilnosti Gradsko je poglavarstvo od Porezne uprave zatražilo podatke o uplati turističke članarine u 2005. i 2006. godini te potom pokrenulo postupak razrješenja predsjednika vijeća Turističke zajednice Pavla Groma i imenovanje novog. Tijekom rasprave gradonačelnik Filipec i dogradonačelnik Masten istaknuli su da je izvješće potvrdilo njihove sumnje te da tu nije riječ o političkom napadu na Turističku zajednicu već o rezultatu njihova nerada. Nadam se da će članovi Vijeća Turističke zajednice nakon ovog nadzora napokon progledati, rekao je Tomislav Masten.

Tema koja je već pobudila rasprave je datum proslave Dana Grada. Poglavarstvo je na 80. sjednici prihvatilo izmjene i dopune Statuta u kojima se definira izgled grba i zastave usklađenih sa zakonima heraldike, a kao datum obilježavanja Dana Grada Samobora navodi se 26. srpnja, proslava Aninova. Ovu odluku mora još potvrditi Gradsko vijeće, baš kao i odluke o preustroju upravnih tijela.

Tu je i najznačajnija novost da se dosadašnji veliki komunalni odjel dijeli na dva – za komunalne i stambene poslove te za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i razvoj. Do preustroja će doći, pojasnio je tajnik Dragutin Kušić, kada stupi na snagu zakon o velikim gradovima, što se očekuje u drugoj polovici ove godine, a kojim će Samobor preuzeti i brigu o graditeljskoj baštini i geodetskim poslovima te projektno tehničke dokumentacije.

Na sjednici je prihvaćena odluka o osnivanju postrojbe Civilne zaštite kojom će zapovijedati gradonačelnik, a u koju će biti uključeno stotinjak pripadnika različitih specijalnosti. Petar Vitas, načelnik Odjela za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Zagreb i pročelnik Željko Radovanić pojasnili su da bi oni bili zaduženi za spašavanje iz ruševina, spašavanje na vodi, sanaciju terena, opću namjenu, zaštitu životinja, a 10 ljudi bilo bi u postrojbi Gorske službe spašavanja.

Mato Šipuš

FOTO: Gradski tajnik i pravnik Drago Kušić svjestan je propusta u radu Turističke zajednice i potrebe da se krene ispočetka

 

Poglavarstvo se na 80. sjednici bavilo informacijom o nadzoru nadležnog ministarstva nad Turističkom zajednicom

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002