16.04.2007.

Iz dana u dan jača nezadovoljstvo sportskih klubova, korisnika sportske dvorane Bogumila Tonija

Dvorana vapi za obnovom

Iz dana u dan jača nezadovoljstvo sportskih klubova, korisnika sportske dvorane Bogumila Tonija

Proteklih mjeseci, dolazeći na utakmice naših klubova u dvorani škole Bogumila Tonija, mogli smo čuti njihove primjedbe kako stanje u dvorani ne zadovoljava osnovne standarde, počevši od stanja rasvjete i parketa. Uz isticanje drugih problema oko raspodjele termina i gubljenja istih zbog seminara mrežnog marketinga i malonogometnog turnira, zatražen je i sastanak koji je održan sredinom siječnja u zgradi Poglavarstva. Iako je usvojeno nekoliko zaključaka, predstavnici klubova ističu da se stvari nisu promijenile. Ravnatelj škole Krsto Mesić nudi svoje argumente, a načelan stav izrazio je i pročelnik Damir Fabek. Prenosimo na ovim stranicama njihova razmišljanja.

M.Š.

Darko Šimunec, predsjednik Samoborskog športskog saveza

Sportaše se ignorira

Niti prosvjedi i pisma, niti razgovori i konkretni dogovori ne pomažu – situacija se ne mijenja na bolje. To je zajednički zaključak klubova koji koriste prostor sportske dvorane Osnovne škole Bogumila Tonija.

- Zadnji dogovor u Gradu o ulaganjima, uređenju i nužnoj sanaciji dvorane bio je postignut sredinom siječnja, ali ni nakon tri mjeseca nisu vidljivi nikakvi pomaci, a dvorana i dalje propada - upozorava predsjednik Samoborskog športskog saveza Darko Šimunec. - Obzirom da se gradi nova sportska dvorana vrijedna blizu 50 milijuna kuna, moramo se zapitati kako će se njome upravljati, kada još nije definiran model održavanja postojeće dvorane. Stoga smo odlučili s problemom upoznati i širu javnost - dodaje Šimunec.

- O toj temi održan je zajednički sastanak predstavnika klubova, Samoborskog športskog saveza, direktora škole, pročelnika Fabeka i zamjenice gradonačelnika Marice Jelenić, na kojem su usvojeni zaključci koji se do dana današnjeg ne provode i ne znamo zašto je tome tako - kaže Šimunec. On, kao i predstavnici klubova, napominje da se izdvajaju značajna sredstva za korištenje dvorane Bogumila Tonija, koja se uplaćuju na žiro-račun škole i da bi ona i te kako bila dostatna da se koriste za održavanje i uređenje dvorane.

- Upitno je koliko dugo se ovakvo stanje može tolerirati ili se zbilja mora dogoditi neka tragedija, da strada neki sportaš ili dijete na treningu, pa da se reagira. Tada će biti kasno za postavljanje pitanja tko je odgovoran - ističe predsjednik Samoborskog športskog saveza Darko Šimunec.

Nelogično je da se u jednom financijskom prikazu poslovanja dvorane navodi dobit od oko 100 tisuća kuna, koja je vjerojatno i veća, a da se od te dobiti sredstva ne usmjeravaju na održavanje te iste dvorane. Samim time sport gubi. Posebni problem je i dodjela termina za treninge i utakmice, koja nije regulirana na prave načine, jer najviše trpe loptački sportovi, koji ne mogu doći do dovoljno termina. Često ih se kasno obavještava o promjeni termina i baca van, a te termine dobivaju stvari koje nemaju veze sa sportom, razne marketinške agencije i tvrtke, koje za vrijeme svojih skupova dodatno uništavaju dvoranu. Ponekad im se daje kasni termin iza 22 sata, što je neprimjereno i za starije sportaše, a kamoli za djecu.

- Uostalom, ako se davanjem termina mrežnom marketingu ostvaruje dobit, a ona nije vidljiva i iskazana u poslovanju, onda se pitamo gdje ta dobit završava. Mi možemo podržati takve akcije samo ako se i cijela dobit usmjerava na održavanje sportske dvorane. Očito nema dobre volje, niti sluha, a ni situacija s novom dvoranom ne obećava, jer se sportaše ignorira. Jedini način je da sportaši budu jedinstveni, jer će jedino na taj način moći nešto postići - zaključuje predsjednik Samoborskog športskog saveza Darko Šimunec.

Darijo Gaća, šef stručnog stožera RK Rudar

Druge probleme s kojima se susreću navodi Darijo Gaća. Upozorava na problem nedostatnog broja termina za trening za sve selekcije, svega 4,5 sati tjedno, dok pojedini klubovi imaju povlaštene termine.

- Kada želimo dogovoriti termine odigravanja utakmica mlađih dobnih skupina, tada prioritet imaju rekreativci - napominje Darijo Gaća. Ističe i da je zimski malonogometni turnir poremetio kompletan plan priprema Rukometnog kluba Rudar i ŽRK Samobor, jer im je zbog dužine trajanja (do konca siječnja) onemogućio termine za trening. - Osim toga, publika koja se skuplja na takvim turnirima nije dvoranska. Unutar dvorane se puši, toči pivo, peku kokice i nakon takvog "derneka", koji završi u 21,30, sportaši su morali odraditi svoj trening - ističe trener Darijo Gaća.

Dodaje i da do sprava za treninge (švedske klupe, sanduci, debele strunjače) najčešće ne mogu doći, jer se iste nalaze u pokrajnjoj dvorani. Što se tiče stanja parketa, mjesečno za čišćenje plaćaju 400 kuna, a godišnje to iznosi 4.000 kuna, što su za klub izuzetno velika sredstva.

- Davanje dvorane za mrežni marketing je posebno poglavlje, kao i izložba pasa u sportskoj dvorani, što je moguće samo u Samoboru - zaključuje Darijo Gaća.

Sandra Novak, dopredsjednica ŽRK Samobor Mercator

Sandra Novak upozorava da je, primjerice, parket skroz istrošen i prijeti težem ozljeđivanju sportaša, a zbog razbijenih lampi i nedostatnog svjetla stalno dobivaju upozorenja za vrijeme igranja prvenstvenih utakmica. O tome da potrgane lampe mogu na nekog pasti i teže ga ozlijediti ne treba ni pričati.

- Pitanje je i zašto se marketinški skupovi tako često održavaju baš u Samoboru, ako se zna da se drugdje tjedni organizirani programi u pravilu ne pomiču. Još nisam čula da se u zagrebačkim sportskim dvoranama, niti onima u bližoj i daljoj okolici, mogu događati slične stvari - kaže Sandra Novak. - Već prije početka prvenstva dogovaraju se termini utakmica nekoliko mjeseci unaprijed, ali u 80 posto slučajeva mi uopće ne odigravamo utakmice u tim terminima. Najgore od svega je što se za vrijeme održavanja tih seminara uopće ne može ući u dvoranu, niti do kancelarija koje koristimo, jer nas zaštitari ne puste.

Mi i prema zakonu provodimo ideju rada s podmlatkom, trudimo se djecu odvući s ceste i motivirati ih da se bave sportom, ali zbog mrežnog marketinga ili malonogometnog turnira ostajemo bez termina za treninge. U deset mjeseci klub plaća 95 tisuća kuna, a sličnu količinu sredstava uplaćuju i ostali klubovi. Klubovima se naplaćuje apsolutno sve, ali se ne vidi da se ti novci troše na održavanje same dvorane. Pitanje je samo trenutka kada će netko doživjeti težu ozljedu zbog parketa - upozorava Sandra Novak.

Zdravko Džimbeg, tajnik Košarkaškog kluba Samobor

Sa situacijom u potpunosti nije zadovoljan ni Zdravko Džimbeg. Kaže da su koševi u derutnom stanju i već se teško guraju i postavljaju za utakmice i treninge.

- Kotači su potpuno uništeni i izglodani, pa treba i pet - šest ljudi da poguraju koš. Stoga mi jedva čekamo da se prebacimo u novu dvoranu, jer imamo sreće da će se tamo postaviti viseći koševi - kaže Zdravko Džimbeg.

Što se tiče uvjeta u dvorani Bogumila Tonija kaže da su sve veća oštećenja parketa, ali manjim dijelom na košarkaškom terenu, koji je dimenzijama i manji od rukometnog. A glede rasvjete, trenutno mogu odigrati utakmicu, ali da igraju rang više, u A-2 ligi, onda bi već mogli imati probleme. Također su i oni ove godine bili oštećeni duljim trajanjem malonogometnog turnira.

- Zbog svih tih problema ostajali smo bez jedinog termina za klince utorkom od 19 do 20 sati, četvrtkom je trening seniora bio skraćen po pola sata ili ga nije ni bilo, a događalo se da na njega uzalud doputuju igrači iz Zagreba, Gorice i Zaprešića. To je za nas bilo gotovo pravo ubojstvo, jer smo upravo tada trebali igrati jednu od odlučujućih utakmica u borbi za prvo mjesto, a ostali smo bez treninga - napominje Zdravko Džimbeg.

Dodaje i da je nakon turnira komunikacija nešto poboljšana, jer je voditelj dvorane dobio mobitel i sada ima određeno radno vrijeme.

Krsto Mesić, ravnatelj Osnovne škole Bogumila Tonija

Očekujemo pomoć Grada

Na probleme koje su nam prenijeli predstavnici sportskih klubova odgovorio je ravnatelj škole Krsto Mesić. Prvo je istaknuo da dvorana škole funkcionira već 20 godina i nikad nije bilo primjedbi. Dapače, bilo je puno pohvala na održavanje cijelog objekta.

- Kroz dvoranu su prošle najveće sportske zvijezde, kao što je bio Dražen Petrović na pripremama košarkaške reprezentacije, a u njoj su održana brojna natjecanja. Sami smo uređivali i okoliš dvorane. Možemo reći da je dvorana optimalno dala svoj obol kulturnom i sportskom životu Samobora. Kada smo i imali sitnih teškoća, uvijek smo ih rješavali na primjeren način - kaže u uvodu ravnatelj Mesić.

- Što se tiče primjedbi na malonogometni turnir, dosad sam uvijek držao kontrolu i nastojao da on ne eskalira, jer je publika puna emocija i, moram priznati, neprihvatljivog ponašanja zbog alkohola i pušenja. Ove godine turnir nije kvalitetno odrađen, iako smo izdali upozorenje da se pridržavaju kućnog reda. Zbog svojih obveza u školi nisam kontrolirao cijeli tijek turnira već sam to prepustio voditelju dvorane. Kada sam čuo za primjedbe da su se unosile pive, točio alkohol i pušilo, bio sam izvan sebe i odmah intervenirao, ali već je bilo kasno. Apsolutno prihvaćamo krivnju za ono što je učinio organizator MNK Sokoli, potpuno komercijaliziravši cijeli malonogometni turnir. To se niti u jednoj dvorani ne smije dogoditi, oštro to osuđujem i tako što se više neće ponoviti dok sam ja ravnatelj. Budući da je turnir i pod okriljem Samoborskog športskog saveza, očekujemo i njihovu pomoć i kontrolu nad turnirom, jer je taj klub i njihov član. Ispričavam se svim klubovima koji su morali trpjeti takvo ponašanje od strane MNK Sokoli i žao mi je što se ove godine to tako dogodilo - napomenuo je ravnatelj škole Krsto Mesić.

- Što se tiče mrežnog marketinga, mogli ste pratiti i priču oko gradnje dvorana za rukometno svjetsko prvenstvo, kada je rečeno od najviših političkih i sportskih struktura da će te dvorane raditi trošak pa da će se morati i komercijalno iskorištavati. Nakon tri-četiri godine upotrebe, dvorane počinju opterećivati velike poteškoće i problemi, a to mogu reći na osnovi dvadesetogodišnjeg rada u dvorani Bogumila Tonija. Bilo bi najbolje da se osnuje tijelo koje će upravljati tim objektima, s tim da se školi nadoknadi ono što joj se oduzima. Podsjećam da je Grad i ovdje uredio odnose i njemu ide 40% od prihoda. I to bez obzira imamo li mi punu ili praznu dvoranu, a tijekom lipnja, srpnja i kolovoza je ona prazna. Imamo i puno neplatiša, koje sad ne želim imenovati, ali oko 60 tisuća kuna morat ćemo sudski utjerivati. Stoga nije čudo da smo dogovorno išli u popunjavanje termina tržnim marketingom kako bi nešto i zaradili. Termine smo unaprijed odredili na osnovi konzultacija u sportskom savezu i planirali smo na osnovi unaprijed rezerviranih termina. Tu se dogodio jedan incident, kada termin za Croatia Open karate kup nije bio odmah prijavljen.

Prihod od najma sportske dvorane uplaćuje se na žiro račun škole i od toga 40 posto ide Gradu, a 60 posto ostaje školi. Sredstva se troše i za potrebe dvorane i škole te područnih škola Mirnovec i Farkaševec. To je jedan gigant kojega treba održavati i kao ravnatelj gledam gdje su najveći i najznačajniji problemi koje treba riješiti – sanacija puknutih vodovodnih cijevi ili sanacija kanalizacijskog sustava koja se morala riješiti prošle godine kada zbog izljeva fekalija jedan dan nije bilo ni nastave.

Slažem se da bi hitno trebalo popraviti rasvjetu u dvorani kako ni djeca ne bi kvarila oči, popravljat ćemo i parket, ali paralelno ćemo i bojati učionice i kupovati didaktički materijal. Kupujemo i nove sprave u dvorani, a dio sredstava ide i za prekovremeni rad čistačica, što je regulirano Zakonom o radu. Novac prikupljen od najma dvorane nikome ne ide u osobni dohodak, niti trošimo novce na nekakvim feštama po restoranima.

Na žalost, ne možemo sami izvršiti značajnije radove, jer su instalacije dotrajale i često se kvare. Žarulje svako malo "odu", a parket najvećim dijelom strada uslijed težine koševa koji se postavljaju u dvorani te od voska koji se upotrebljava u rukometu. Za sanaciju nam treba i pomoć Grada Samobora.

A, na kraju, moram istaknuti da imamo najnižu cijenu sata najma dvorane za komfor koji pružamo u odnosu na druge dvorane ili sportske objekte. Osobito se to odnosi na rekreativce, ali tu cijenu određuje Grad. Bio bih najsretniji da se urede sva igrališta i objekti i da oni budu u funkciji sporta mladih i građana, ističe ravnatelj Mesić.

Nije se pogodovalo Sokolima

Vladimir Čerkez, sportski voditelj dvorane rekao je da su MNK Sokoli imali svoje termine i prije nego što je on postao voditelj te se ne može reći da im je pogodovao. U posljednjih pet godina oni su i jedini klub koji je izgubio jedan stalan termin i trenutno imaju isti status kao i ostali klubovi. Zapravo, imaju samo dva termina za trening i jedan za utakmicu, što je manje termina u odnosu na ostale klubove. Drugi problem je što se mi snalazimo na druge načine kada su u pitanju i termini za naše školske sportske klubove.

Damir Fabek, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež

Sukob dva načina razmišljanja

Na početku možda treba istaknuti da Osnovna škola Bogumila Tonija od iznajmljivanja sportske dvorane, što uključuje i rekreaciju i ostale programe, u prosjeku godišnje prihoduje 700.000 kuna. Činjenica je da Grad, kao osnivač, umanjuje ta sredstva za 40% i školi ostaje oko 400.000 kuna za troškove iz svog programa. Postoji razmimoilaženje ravnatelja škole s jedne i klubova s druge strane te ovog upravnog odjela oko trošenja sredstava.

Moje je mišljenje da Grad treba sudjelovati u kapitalnim investicijama, a temeljem nezadovoljstva sportskih klubova i sportskog saveza uputili smo povjerenstvo Gradskog poglavarstva za sportske objekte koje je napravilo uvid u stanje infrastrukture i uskoro će taj zaključak doći na sjednicu Poglavarstva. Nedostaju još podaci o kompletnim prihodima od kada je počeo proces decentralizacije, kako bi vidjeli koliko je točno škola uložila u sportsku dvoranu.

Moje je mišljenje da se sredstva mogu utrošiti i za investicijsko održavanje, primjerice i područnih škola, ali da se ne mogu utrošiti za stvari za koje se već primaju novci iz proračuna. Svakako treba odrediti strogu namjenu tih sredstava. Nakon što povjerenstvo dovrši izvješće, na Poglavarstvu ćemo odrediti koje je stvari dužna napraviti škola, a što će učiniti Grad kroz investicijsko održavanje.

Prije svega, postoji problem rasvjete koja je stara 20 godina i u nju će trebati uložiti značajnija sredstva. U skorijoj budućnosti predstoji popravak parketa, koji je djelomice saniran, ali podloga (tj. "roštilj" ispod njega) je pri kraju. I tu će biti potrebno osigurati značajna sredstva. Što se tiče sitnih popravaka, mislim da je škola tu ipak trebala na drugačiji način voditi brigu o održavanju. Ne smije se događati da je WC na katu godinama zaključan, trebale su se zamijeniti zaštitna mreža, karike i slično. To nisu bila sredstva koja se nisu mogla iznaći.

Od 1. rujna promijenit će se cijela slika kada se otvori nova dvorana, jer će se u nju vjerojatno preseliti košarka zbog koševa na nosačima, a izmjestit će se i neki drugi programi. No, to će istodobno značiti i smanjivanje prihoda od najma dvorane u Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Vrtimo se u krug

Pitanje ustanove za upravljanje sportskim objektima već se nekoliko puta našlo na dnevnom redu i nastoji se postići dogovor sa svim relevantnim ljudima i ustanovama koji bi trebali odlučivati o osnivanju te ustanove. Mislim da se pomalo vrtimo u krug, po mom mišljenju neopravdano. Kada sam inicirao osnivanje te ustanove ispostavilo se da se pokušava doći do podataka zbog fiktivnog postavljanja prema problemu tipa što bi bilo kada bi imali ustanovu, a na takav način ne mogu pronaći rješenje. Zalažem se da se primijene iskustva ostalih gradova s područja Zagrebačke županije i žao mi je što takva ustanova već ne funkcionira. Njen ravnatelj i čelni ljudi, koje će imenovati Grad, onda mogu odrediti koncepciju upravljanja.

 
16.04.2007.

Akcija Ekološkog društva Žumberak i TZ Zagrebačke županije

ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ!

DODJELJUJEMO PRIZNANJA NA PODRUČJU ŽUMBERKA

za

1. lijepo uređenu kuću, okućnicu - cvjetnjak

2. cvjetni balkon, cvjetni prozor

3. cvjetnjak – park u selu

4. uređeno selo, groblje i okoliš crkve

5. uređeno seosko dvorište, gospodarske zgrade

6. uređeni voćnjak starih sorti jabuka ili vrt

7. čistu i uređenu obalu potoka ili izvorište pitke vode

8. sačuvanu radionicu starih obrta

9. sačuvanu etno zbirku, predmet, odjeću

10. kuću za odmor usklađenu s okolišem

Žumberčanke i Žumberčani! Javite se do kraja svibnja pismom ili telefonski na adresu: EKOLOŠKO DRUŠTVO ŽUMBERAK, Baradin prilaz 9, 10010 Zagreb; tel.: 01/6637-622; 091/5860-201 i prijavite svoj ili vama poznati OBJEKT KOJI ZASLUŽUJE PRIZNANJE.

Priznanja će se uručiti na Saboru Žumberčana i Skupštine Ekološkog društva Žumberak u studenom ove godine.

Dobitnici priznanja prema prve ČETIRI točke natječaja bit će uvršteni u natječaj EKOLOŠKO - EDUKATIVNE AKCIJE HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE "VOLIM HRVATSKU" I BIT ĆE KANDIDATI ZA VRIJEDNO PRIZNANJE "ZELENI CVIJET", koji će s DAROVIMA dobitnicima uručiti Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Više cvijeća – manje smeća!

 

Iz dana u dan jača nezadovoljstvo sportskih klubova, korisnika sportske dvorane Bogumila Tonija

Akcija Ekološkog društva Žumberak i TZ Zagrebačke županije

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002