02.08.2007.

Prije kraće ljetne stanke samoborsko Poglavarstvo raspravljalo je u uređenju dvije važne gradske cjeline

Novi izgled Trga Matice hrvatske i prostora oko Vugrinščaka

Prije kraće ljetne stanke samoborsko Poglavarstvo raspravljalo je u uređenju dvije važne gradske cjeline

Već smo na našim stranicama predstavili projekt komercijalno-kulturnog centra koji bi se gradio na širem obuhvatu Trga Matice hrvatske. Točnije, novi kulturni centar niknuo bi na mjestu sadašnjeg starog kina, a potencijalni investitor bi dobio pravo građenja shoping centra i hotela na mjestu sadašnjeg parkinga uz Kompereovu ulicu na rok od 50 godina te stambeno poslovnog niza u Ulici Ilirskog pokreta, na mjestu sadašnjih zgrada u kojima se nalaze HVIDR-a i Energometan. Taj su projekt na sjednici Poglavarstva 30. srpnja predstavili ljudi iz Sinegijskih solucija, koji su zaduženi za iznalaženje najboljeg modela građenja koji će zadovoljiti potrebe grada te privatnog investitora.

Prema tom prijedlogu Kulturni centar zadovoljio bi postavljene gradske uvjete o velikoj multifunkcionalnoj dvorani za kino program, predstave i skupove, uz galeriju, malu dvoranu i učionice za potrebe Pučkog otvorenog učilišta. Izgradio bi ga privatni investitor i prepustio u vlasništvo Grada. Cijeli projekt poštuje odredbe novog GUP-a, a posebno će se izraditi i urbanistički plan uređenja, rekao je Hrvoje Vajić iz Sinegrijskih solucija i dodao da će to biti suvremeni centar za 21. stoljeće. Tajnik Drago Kušić predložio je da u plan obuhvata uđe i prostor sadašnje barake Sindikata u Ulici Ilirskog pokreta, u dogovoru s predstavnicima SSSH, pa će se investitorima naznačiti da se projekt može proširiti i na susjedne parcele.

Drugo značajno područje koje će pretrpjeti moguće promjene je prostor između Starogradske i Gradne, uz ulicu Suhodol i oko crkve sv. Mihalja. Prijedlogom Urbanističkog plana uređenje planirano je uređenje biciklističke staze i zelenih površina na lijevoj obali Gradne, nasuprot šetnice, kao i povezivanje ulice Vugrinščak i Juratovićeve. Stručni izrađivač plana Tomislav Dolečki iz Centra za prostorno uređenje i arhitekturu naveo je da plan koordiniran s nadležnim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture, kao i ostalim nadležnim službama. Gradonačelnik Filipec primjetio je da zaštitari nisu prije zaštitili najvredniji dio grada, prostor Taborca, koji je bio povijesna jezgra Samobora.

Urbanistički plan uređenja Starogradska – Vugrinščak upućuje se na javnu raspravu na kojoj građani mogu svoje primjedbe i prijedloge davati od 9. kolovoza do 10. rujna ove godine, a plan vidjeti svaki radni dan od 8 do 15 sati u prostoru Gradskog poglavarstva. Javno izlaganje bit će održano u ponedjeljak, 3. rujna u 17 sati u Gradskoj vijećnici.

Mato Šipuš

 

Prije kraće ljetne stanke samoborsko Poglavarstvo raspravljalo je u uređenju dvije važne gradske cjeline

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002