13.03.2007.

Poglavarstvo o otpisu duga dužnicima

Otpisano 20 milijuna kuna

Poglavarstvo o otpisu duga dužnicima

Iz uobičajene ponude od 40-ak točaka dnevnog reda za ovo izvješće izdvajamo dvije. Prva je svakako najviše zaintrigirala zbog cbrojke koja je spomenuta za otpis duga kod postupka zaduženja i naplate komunalne naknade. Riječ je o 20 milijuna kuna. Kako je na sjednici Poglavarstva objasnila Katica Tandarić (koja je mijenjala tajnika Kušića) najveći dio te cifre otpada na poduzeća koja više ne posluju, kao što je Prodex, dio otpada i na obveznike koji su u međuvremenu umrli, ali manji dio i na postupke koji su iznosom zaduženja ispod 100 kuna, što je najčešći slučaj kod umirovljenika. Stjepan Črnjak rekao je da problem nisu umirovljenici, niti socijalni slučajevi. Na žalost, nije odobreno javno objavljivanje popisa dužnika, ali na njemu se nalaze i pojedinci koji nisu ni umirovljenici, niti socijalni slučajevi, istaknuo je Črnjak.

Inače, na području Samobora, prema podacima Trgovačkog društva Komunalac (koje provodi naplatu) na kraju 2006. evidentirano je 10.877 obveznika za stambeni prostor, 4.121 za garažni prostor i 1.105 obveznika za poslovni prostor. U 2006. izdano je 427 rješenja o ovrsi, a u 2002. 192 rješenja, što pokazuje trend rasta iz godine u godinu. Problemi kod naplate najčešće nastaju pri preseljenju obveznika na drugu adresu. Najstarija dugovanja sežu i do deset godina unatrag. Do kraja 2005. evidentirano je 4.000 knjigovodstvenih kartica obveznika, a za pomoć pri prikupljanju točnih podataka za pokretanje postupka prisilne naplate moralo se tražiti pomoć policije i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Unatoč svim problemima, iznos naplate povećan je za oko milijun kuna nakon slanja opomena i realiziranja ovrha.

Druga tema koja izaziva dodatno zanimanje je ona o gradnji multifunkcionalnog kompleksa kulture u vlasništvu Grada Samobora i to na mjestu sadašnjeg kina i dijela parkirališta. Financijski pročelnik Roland Gajšak je u uvodnom dijelu podsjetio da Grad očekuju brojne obveze (kao što su uređenje bivše robne kuće za potrebe knjižnice, gradnja sportske dvorane u Rudama, novog autobusno-željezničkog kolodvora, rekonstrukcija tržnice) pa neće biti u mogućnosti samostalno investirati u taj objekt. Njegov radni naziv je Kulturni centar Samobor, a u njemu bi se nalazili podzemna garaža, ugostiteljski, trgovački i drugi sadržaji. Na taj način bi se privukao investitor.

Sadašnja zgrada kina ne zadovoljava sve potrebe ni standarde, a ulaganja u nju, kao i u okolne objekte, ne bi doveli do većeg učinka. Isplativije je graditi novu zgradu, jer postojeća nije niti pod kakvom zaštitom, istaknuo je pročelnik Gajšak. Na tom prostoru predviđeno je donošenje detaljnog plana uređenja pa bi se i proveo urbanističko-arhitektonski natječaj. Ali, prije toga utvrdila i isplativost ulaganja. Stoga će prvo biti pokrenut postupak prikupljanja ponuda za izbor konzultantske tvrtke koja bi definirala sve odrednice tog projekta, odredila komercijalnu vrijednost i predložila izbor privatnog partnera. To znači i početak primjene modela javno-privatnog partnerstva u Gradu Samoboru.

Mato Šipuš

 

Poglavarstvo o otpisu duga dužnicima

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002