29.03.2007.

Učenici iz Grdanjaca zbog ugrožene sigurnosti u prometu uslijed početka rada kamenoloma Škrobotnik tri dana izostali s nastave

Kamioni puni, škole prazne

Početak eksploatacije kamenoloma Škrobotnik i Samoborkini kamioni koji, prema riječima mještana Grdanjaca, prolaze tamošnjom prometnicom svakih 10-ak minuta, doveli su do odluke roditelja učenika iz Grdanjaca da ih s početkom posljednjeg tjedna u ožujku ne šalju u škole. Tako je 60-ak učenika umjesto u klupama Osnovne škole Milana Langa i područne škole u Grdanjcima tri dana ostalo u sigurnosti svojih domova. U neslužbenim razgovorima roditelji đaka iz Grdanjaca izrazili su bojazan za sigurnost svoje djece, obzirom da na tamošnjoj prometnici praktički nema mjesta za normalno mimoilaženje dvaju pretovarenih kamiona, a znak ograničenja koji bi trebao spriječiti da tom državnom prometnicom voze kamioni teži od 10 tona spada u kategoriju "da pukneš od smijeha".

Ipak, nakon roditeljskog sastanka u Područnoj školi Grdanjci, u utorak, 27. ožujka, dogovoreno je da će za djecu koja pohađaju nastavu u školi u Grdanjcima biti organiziran prijevoz kombijem od kuće do škole. Što se tiče evidentiranih izostanaka, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa Boris Zaringer obećao je da će ih opravdati sukladno zakonu.

Sastanku je nazočio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec s kojim je dogovoreno da će predstavnici mjesta Albert Despot i Željko Martinček te ravnatelj Boris Zaringer zajedno s predstavnicima gradske vlasti otići u Hrvatske ceste na razgovor o urgentnom rješavanju nastale prometne situacije. Gradonačelnik je obećao i zalaganje oko rješavanja imovinsko-pravnih pitanja za osiguravanje izgradnje nogostupa. No, pojedini mještani koji imaju kuće i dvorišta tik uz cestu izrazili su svoje negodovanje istaknuvši da nemaju namjeru za taj nogostup dati dio svog dvorišta. S druge strane, mještani sela Beder negodovali su, jer se proširila priča kako su neki njihovi sumještani prodajom šumskog zemljišta u Škrobotniku omogućili Samoborki otvaranje kamenoloma. Kako su rekli, to je učinio njih mali broj te zato smatraju da nije u redu zbog pojedinaca svaljivati krivnju na cijelo selo Beder.

Sanja Horvat i Kruno Solenički

 
29.03.2007.

Uoči 20. Samoborske salamijade organizatori održali konferenciju za medije

Salamijada rasprodana

Uoči 20. Samoborske salamijade organizatori održali konferenciju za medije

Sve je spremno za 20. Samoborsku salamijadu. Jubilarno izdanje bit će najveće do sada, uz najbogatiji program i gastronomsku ponudu, najveći katalog i najjaču konkurenciju kod profesionalnih i inozemnih izlagača salama. Također, po prvi puta će se Salamijada odvijati kroz dva dana – istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Dubravko Viduč na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak, 29. ožujka, u prostorijama gradske vijećnice.

– U ovogodišnji šator na Trgu kralja Tomislava, gdje će se 31. ožujka i 1. travnja odvijati Salamijada, stane 700 ljudi, a sve ulaznice su već rasprodane, što dovoljno govori o interesu za ovu manifestaciju – rekao je Viduč te istaknuo kako o interesu za Salamijadu puno govori i podatak o par tisuća pristiglih SMS-a u nagradnoj igri Salamijade i Večernjeg lista. Svi oni koji će 31. ožujka biti pod šatorom moći će uživati u švedskom stolu od čak 55 metara za kojeg se pobrinulo 11 vrhunskih samoborskih ugostitelja, zabavnom programu Ćire Gašparca i Starih staza te nazočiti dodjeli nagrada najboljim spravljačima salama.

Kako je rekao predsjednik ocjenjivačke komisije Tomislav Skendrović, ove se godine ocjenjivao vanjski izgled, prerez, miris i okus 183 salama te su kod hobista 24 salame zaslužile zlatnu šajbu, kod proizvođača 12, a u međunarodnoj kategoriji njih 10. Dobitnici Velike zlatne šajbe u svojim kategorijama biti će svečano obznanjeni na Salamijadi 31. ožujka.

Dan kasnije manifestacija će imati i svoj produžetak u vidu Dana otvorenih vrata Zlatne šajbe. Predstavnik Turističke zajednice Samobor Franjo Bašić najavio je da će 1. travnja šator na Trgu kralja Tomislava biti otvoren svima koji žele degustirati salame iz konkurencije 20. Salamijade, a bit će počašćeni i vinom samoborskih vinara. Također, tog će se dana između 10 i 17 sati moći obići i 12 štandova s prigodnim samoborskim proizvodima, dok će se paralelno odvijati i kulturno-umjetnički program. Tiskovnoj konferenciji nazočio je i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec koji je iskoristio priliku kako bi zahvalio svima koji su omogućili da Salamijada postane prepoznatljiva samoborska turističko-gastronomska manifestacija.

K.S.

 

Učenici iz Grdanjaca zbog ugrožene sigurnosti u prometu uslijed početka rada kamenoloma Škrobotnik tri dana izostali s nastave

Uoči 20. Samoborske salamijade organizatori održali konferenciju za medije

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002