03.11.2020.

Samoborski inovatori opet na vrhu

Od pametne utičnice i praćenja pčela do mobilnog veza

Samoborski inovatori opet na vrhu

Na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020., održanoj u Zagrebu od 15. do 17. listopada, inovatori pod vodstvom našeg najpoznatijeg i najuspješnijeg samoborskog nastavnika, mentora i inovatora Ivana Vlainića osvojili su medalje u obje konkurencije i prestižni juniorski WIPO Grand Prix.

Lovro Stipanović i Josip Oroz osvojili su zlatnu medalju s radom PRO S - pametna utičnica.

Pametna utičnica zamjenjuje nekoliko uređaja drugih tvrtki, koji su svojevrsno nekompatibilni, odnosno nesigurni. Revolucija je u IoT svijetu, jer otklanja velike greške dosadašnjih sustava za pametno upravljanje, a njegova ugradnja je jednostavna u već postojeće instalacije. PRO-S sadrži tri tipke pomoću kojih korisnik ima kontrolu kuće u offline modu neovisno o stanju internet signala. Razvijeno pozadinsko osvjetljenje diže estetsku vrijednost samog proizvoda te je pogodan za kafiće i restorane, jer je lako uočljiv. Sustav sadrži čip za mjerenje potrošnje električne energije, čime kupac može nadgledati sve svoje sustave i regulirati ih po potrebi. PRO S ima i sustav za sinkronizaciju s vremenskom prognozom, čime može upravljati kućom u ovisnosti o dobrom/lošem vremenu, a kompletan sustav je kompatibilan s virtualnim asistentima kao što su Amazon Alexa te HOMEPOD, čime daje kupcu potpunu slobodu i nadzor cijele kuće.

Matija Hržić je osvojio zlatnu medalju i veliku nagradu za najbolji rad u konkurenciji škola i fakulteta s radom Pametna pčelarska vaga.

Pčelinjaci su često udaljeni i po stotinu kilometara od prebivališta pčelara, što onemogućuje redovito nadgledanje. Zbog toga se javlja potreba za daljinskim praćenjem parametara vezanih uz zdravlje i produktivnost pčelinje zajednice te potreba za zaštitom pčelinjaka od vandalizma i krađe. Radi čovjekovog negativnog utjecaja na klimu takva potreba za praćenjem sličnih parametara javlja se kod mobilnih i stacionarnih pčelinjaka, npr. zbog pravovremene prihrane pčelinje zajednice. Postavljanjem košnice na vagu te implementacijom njenih senzora unutar košnice, pčelaru svi bitni podaci mogu biti dostupni u realnom vremenu. Tako pčelar može pravovremeno djelovati i primijeniti rješenja za uočene probleme, kako bi potencijalno spriječio rojenje, gladovanje ili pomor svoje pčelinje zajednice.

U seniorskoj konkurenciji predstavljena je inovacija Mobilni vez, koja omogućuje vezivanje i sidrenje malih brodova i barki u morskim lukama i jezerima, na mjestima gdje je zbog građevinskih uvjeta nemoguća izgradnja fiksnih kamenih ili betonskih vezova.

Autori inovacije su Iva Vlainić i Tomislav Pokrajčić, koji su zajedno s koautorima Ivanom Vlainićem i Franom Pokrajčićem osvojili srebrnu medalju.

Inovacija omogućava nesmetan izlazak s plovila na obalu ili prelazak na drugo plovilo te omogućava nesmetano kretanje osoba s invalidskim kolicima, za što do sada nije bilo efikasnog riješenja. Na Mobilni vez je ugrađen fotonaponski sustav, koji omogućuje skladištenje električne energije za potrebe osvjetljenja po noći i dodatnog izvora napajanja za plovila. Mobilni vez se montira kao lako sastavljiv ponton, malih dimenzija za skladištenje, a elementi se međusobno povezuju. Unutrašnjost je konstruirana na način da je predviđeno spajanje instalacije pitke vode od kopna do plovila.

Šira primjena moguća je na područjima nacionalnih parkova, gdje zbog ekoloških uvjeta nije dozvoljena izgradnja, ili na udaljenim otocima, gdje je problem dovoza klasičnog građevinskog materijala, ili na mjestima gdje postoji samo povremena potreba za vezom.

Naše inovatore već poslovično očekuju daljnja predstavljanja na brojnim svjetskim smotrama inovacija, na kojima im želimo puno uspjeha.

David Martić

 
03.11.2020.

U županiji 110 novih slučajeva koronavirusa

U Samoboru 17, u Svetoj Nedelji 2

U županiji 110 novih slučajeva koronavirusa

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije od početka pandemije do utorka, 3. studenoga 2020. do 10:00 sati evidentirano je 3696 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 1298 osoba, a 26 osoba je preminulo. Trenutno su aktivna 2372 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 110 osoba (gradovi – 17 Samobor, 2 Sveta Nedelja, 28 Zaprešić, 5 Jastrebarsko, 10 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 11 Dugo Selo, 5 Vrbovec, 10 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 5 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Luka, 1 Pušća, 1 Dubravica, 3 Stupnik, 1 Pokupsko, 1 Križ, 2 Brckovljani, 4 Rugvica), a ozdravilo je 196 osoba.

Samoizolacija je propisana učenicima 3 razreda osnovnih škola i 1 razredu srednje škole s područja Zagrebačke županije.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

I.H.

 

Samoborski inovatori opet na vrhu

U županiji 110 novih slučajeva koronavirusa

Arhiva 2020

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002