24.02.2020.

Druga fašnička nedelja razveselila i velike i male

Najbolji Pavučnjaci, Rude druge, Konščica treća

Najveseliji dan bila je druga fašnička nedjelja, 23. veljače. Kao i prijašnjih godina, veliki Dječji fašnik privukao je tisuće posjetitelja koji su došli dati svoju podršku maškarama iz samoborskih osnovnih škola koji su se predstavili u svojih 30 maskiranih skupina.

Školarci osnovnih škola Samobor, Mihaela Šiloboda, Rude, Milana Langa te Bogumila Tonija, u skladu s ovogodišnjom temom Fašnika, bili su superjunaci raznih oblika - za neke su to bili betmeni, gospodari vremena, prirode, nereda i vatre te supermeni, a za druge vatrogasci, superTončeki, bergmani, prinčevi, princeze, Orašari i razni drugi superljudi.

Svoje kostime izradili su sami, uz malu pomoć roditelja, a sa svojim razrednicima osmislili su i uvježbali vesele koreografije koje su izveli na središnjoj fašničkoj pozornici. Ukupno, kroz dječja fašnička prijepodneva na ovogodišnjem Fašniku predstavilo se oko 3000 maskiranih mališana iz škola, vrtića, zborova, plesnih klubova i udruga.

Poslijepodnevni nedjeljni program također je prošao u znaku fašničkog slogana "Od bedaka do superjunaka". Predstavili su se Gradska četvrt Južno naselje i mjesni odbori Celine i Rude.

"Južnjaci" su djelovali i globalno i lokalno pa su u "fašnički epicentar" pristigli s Kujinim dvorima dr. Hausa i Ogrinčevom gmajnom. Usput su pretresli cijelu aktualnu političku scenu, s naglaskom na imovinske kartice, a na pozornici se programom "Lijepom Našom" oglasili iz našeg novog glavnog grada - "Novog Dablina".

Celinjani su se pretvorili u Gale i kao takvi čudotvornim napitkom pokušali pomiriti četiri najnepomirljivije skupine u Hrvata, s lijeve strane SDP, a s desne HDZ kao ukruhe i uhljebe koji bi trebali stvoriti veliku koaliciju te Bad Blue Boyse i Torcidu s ciljem da zajedno navijaju na stadionima diljem naše domovine.

Rudari su se u Samobor spustili s putujućim Muzejom nepokretnih eksponata koji zahvaljujući modernim tehnologijama, odnosno kvadom s fiks mašinom, postaju pokretni superjunaci. Tako su se redom predstavili Rudarski Rambo u akciji spašavanja Vojnika Beljaka, Hi-Men s dječicom, Drek-Men s laboratorijem i antivirusnim napitkom, Kapetan Amerika s gardom rudarskih ljepotica, Robin z Rud, Gej-Men aktivisti te King Kong u epizodi Kolinda & Jakov.

Nakon nastupa pred fašničkim pukom ekipe iz mjesnih odbora nastavile su druženje uz jelo i piće u svojim taborima u Livadićevoj ulici dočekujući svoje poklonike, a u glazbenom dijelu programa sve je raspjevao i rasplesao Tamburaški sastav Garavi iz okolice Vinkovaca, koji su sa svojim interaktivnim koncertom bili pravo otkriće za Fašničku Republiku.

Pri kraju njihova programa, u ime prosudbenog žirija Štef Fiškal Mutiman je objavio da je prvo mjesto među mjesnim odborima ove godine pripalo Pavučnjaku, drugo Rudama, a treće Konščici, naširoko objasnivši da su u tom odlučile nijanse poput Srakine "dlake", odnosno, konkretnije, nijanse u izradi alegorijskih kola. Preostala dva mjesna odbora, Celine i Domaslovec te Gradska četvrt Južno naselje, dijele četvrto mjesto s 13 tisuća kuna po ekipi, dok trećeplasirani dobiva 15 tisuća kuna, drugoplasirani 17 tisuća kuna, a prvoplasirani 19 tisuća kuna. Uz Fiškala u žiriranju su djelovali Princeza Sraka Sraketa i Sudec Mitoman.

I detalj današnjeg dana koji je privukao pozornost mnogih bila je bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, koja je Fašničkom Republikom ležerno prošetala s psom Kikom.

T.I.

 

Druga fašnička nedelja razveselila i velike i male

Arhiva 2020

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002